logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon i sprzęt, totalnie zielony użytkownik gubi się w opcjach

Droszek 29 Maj 2014 18:52 1293 10
REKLAMA
  • #1 13645827
    Droszek
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim. Jeżeli wybrałem zły dział, to proszę nie bijcie, jestem dziś nieco zakręcony. Mam dość spory problem i mam nadzieję, że mi pomożecie. :) Otóż wraz kumplami mamy zamiar założyć kapelę, która gra zdecydowanie ciężką muzykę. Mi się "dostało" śpiewanie. I od razu stanąłem przed pierwszym problemem... Otóż jaki mikrofon kupić? Myślałem nad dynamicznym albo bezprzewodowym cierpię jednak na totalny brak funduszy i niestety raczej będę mógł sobie zafundować sprzęt za nie więcej niż 300, co z waszego punktu widzenia jest zapewne świętokradztwem... Ale mi nie zależy, żeby brzmieć niesamowicie, precyzyjnie etc., tylko żeby móc pograć z kolegami w taki sposób aby gitara mnie nie zagłuszała. I tutaj jest kolejny kłopot. Jaki sprzęt poza mikrofonem muszę kupić? Tylko przedwzmacniacz, czy jeszcze coś innego? A swoją drogą to chętnie bym się dowiedział jaki dokładnie przedwzmacniacz sobie ufundować, tak aby zmieścić się w kwocie granicznej. Uprzedzam z góry, że na razie chodzi mi tylko o to, żeby mieć jakiś sprzęcior na próby w garażu. Na granie po studiach, nagrywanie czy koncerty jest zdecydowanie zbyt wcześnie i jeśli istnieje taka potrzeba to na sprzęt do wyżej wymienionych, czy po prostu lepszy i nie tak budżetowy zarobię później... Aha, i nie śmiejcie się zbyt głośno jak coś pokiełbasiłem - w tym temacie jestem kompletnie zielony. Z góry wielkie dzięki za pomoc. :)
  • REKLAMA
  • #2 13645940
    Rooomek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam
    Najskromniejsza droga do tego żeby inni słyszeli co śpiewasz jest taka:
    1.Mikrofon (chcesz przeznaczyć 300 zł)
    2.Mikser.
    3.Końcówka mocy.
    4.Kolumny.
    Powtarzam, jest to najskromniejsza droga.
    To pozostałe to o wiele, wiele więcej kosztuje.
    Fakt, będzie użytkowane przez pozostałych członków zespołu ale koszty muszą być o wiele większe niż sam mikrofon :D
    Określ się ile osób będzie w tym zespole i co będą robić wtedy zrobi się jakiś przybliżony kosztorys, nawet do garażu :!:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13646024
    Droszek
    Poziom 2  
    Czyli nie ma absolutnie żadnej szansy, żebym na cały ten zestaw wydał poniżej 300 zł? Bo o to mi chodziło, sorki za niezbyt precyzyjne wyjaśnienie sytuacji, ale jak wspomniałem, jestem zakręcony. :) W każdym razie nasza kapela składa się aktualnie z trzech osób - mnie, gitarzysty oraz perkusisty. Basistę mieliśmy zamiar skołować, kiedy mój sprzęt już będzie kupiony... Więc można powiedzieć, że ostatecznie to będą cztery osoby. Jak wspomniałem, muzyka będzie ciężka, dlatego totalne darcie się do mikrofonu nie jest wykluczone. ;) Jeżeli sprzęt przyczyni się dla całego zespołu, to pewnie będę mógł liczyć na niewielką pożyczkę... Nie bij za ignorancję, ale jak bardzo i które z powyższych sprzętów są naprawdę niezbędne aby uczestniczyć w próbie, bez problemów z głośnością? Wtedy kupiłbym te totalne niezbędniki, typu oczywiście mikrofon, a resztę pozostawił sobie na moment w którym mam więcej pieniędzy. Wielkie dzięki za odpowiedź i rozjaśnienie sytuacji ;)
  • REKLAMA
  • #4 13647341
    Rooomek
    Poziom 16  
    Witam
    Nie ma szans, żeby za 300 zł coś kupić.
    Troszkę przykładów.
    Wzmacniacz choćby Tamp 2400-używany 900 zł
    Kolumny dla przykładu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2816759.html
    Jakiś przyzwoitszy mikser może by za 1000 zł znalazł.
    Do tego kable różnej maści.
    To tylko przykłady. Konfiguracji jest mnóstwo. Tylko ta kasa!!!
    Podaj może jakiś budżet to złożymy coś konkretnego.
    Jedna dobra rada na początek. Nie pchać się w dziadostwo. Co tanie to drogie.
    Pozdrawiam
  • #5 13648263
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Nie no Rooomek, do garażu nie trzeba od razu sprzętu o mocy 2 kW.
    Na początek wystarczy jakiś Eltron, np.100U: http://allegro.pl/wzmacniacz-mocy-eltron-100u-unitra-100p-eltra-60u-i4278911116.html i do tego dwie kolumny, np. ZG-603, lub taki zestaw: http://olx.pl/oferta/naglosnienie-unitra-eltron-CID751-ID5Md97.html#2b3135d77d
    Ew. jakieś Vermony - niekiedy pojawiają się na wtórnym rynku. Poszukaj czegoś podobnego w okolicy (np. na portalach aukcyjnych), bo kupując gdzieś dalej, połowę tej kasy pochłonie przesyłka.
    Co do mikrofonu, to proponuję Behringera XM-8500, lub Shure SV-100/200. Chyba że uda się wylicytować taki: Sennheiser E-835 FX http://allegro.pl/sennheiser-e-835-fx-mikrofon-wokalowy-i4284304569.html w przyzwoitej cenie.

Macie już jakiś sprzęt, choćby jakiś piec do gitary?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 13648564
    stacho60
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Na takim zestawie jak Eltron 100 lub Vermona lub Regent 60 to ostatecznie wokal i gitara pójdzie,ale pod bas to już na pewno oddzielny piecyk czy coś tam.Najlepiej przetestować przed kupnem czy odpowiada oczekiwaniom.
  • #7 13648753
    Rooomek
    Poziom 16  
    Cytat:
    [quote="DjMapet"]Nie no Rooomek, do garażu nie trzeba od razu sprzętu o mocy 2 kW.
    DjMapet

Witam
    Tak zgadzam się, tylko jak się kolegom uda to w co wierzą, to co dalej. Jakiś mini koncercik i co z Eltronem?
    Piecykiem do gitary jednej czy drugiej nie nagłośnisz, co najwyżej mały klubik.
    Wymagania będą rosły bo basu za mało, bo wokal się nie przebije i gałki idą na full, a wtedy to już tylko rozczarowanie.
    Piszę tak bo przeżywałem podobne historie.
    Wtedy jak by mi ktoś też tak radził jak ja dzisiaj, też pewnie popatrzył bym na radzących tak jak teraz patrzą na mnie co radzę.
    No ale taka kolej rzeczy.
    Kolego Droszek.
    Jak by nie patrzeć trzeba uzbierać troszkę kasy.
    Podejrzewam, że nawet na to co zaproponował DjMapet będzie ciężko pozbierać bo mając wiedzę (bez urazy) że 300 zł i mikrofon wystarczy.
    Pozdrawiam
  • #8 13648955
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13650161
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Dokładnie jak Maty pisze ew. Behrinxer 8500 zamiast szczura a jak sala prób mała to 2 wielkie kolumny rozebrać i zapakować głośniki do paczki 4x12 plus dolożyć choćby GDWT jak ma iść po kosztach... Najlepiej byłoby dźwięk z wokalu puścić przez kolumny na statywach bo przy mocnych piecach kolegów będzie ciężko sie przebić choćbyś nie wiem jak darł papę...

Wpadła mi taka myśl - LDM SKM7 - kolumna z powermixerem z opcją postawienia na statywie tylko żadko się trafia za 250zł ale mobilność i "nowoczesność" jest jej plusem - tyle, że nie ma pseudo-echa jak Eltron...
  • #10 13650255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13650729
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Myślałem, że to sprężynowiec - tyle lat byłem w błędzie hehe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje mikrofonu i sprzętu nagłośnieniowego do nowo zakładanej kapeli grającej ciężką muzykę, z ograniczonym budżetem do 300 zł. Forumowicze sugerują, że za tę kwotę nie da się skompletować odpowiedniego zestawu, który obejmowałby mikrofon, mikser, końcówkę mocy i kolumny. Proponowane są różne modele mikrofonów, takie jak Behringer XM-8500 oraz Shure SV-100/200, a także wzmacniacze Eltron 100U i inne. Użytkownicy podkreślają, że dla dobrego brzmienia wokalu w zespole konieczne jest posiadanie odpowiedniego sprzętu, a także zalecają rozważenie zakupu używanego sprzętu, aby zmieścić się w budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA