logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie nagłośnienie do wokalu w zespole rockowym za 1000 zł?

blondyna0201 27 Kwi 2008 13:34 8079 18
REKLAMA
  • #1 5081536
    blondyna0201
    Poziom 2  
    Witam.
    Chciałabym się dowiedzieć jakiego sprzętu najlepiej używać do nagłaśniania wokalu. Śpiewam w zespole rockowym i nadszedł czas gdy musze zakupić swoje nagłośnienie. Co do funduszy mam 1000 zł. nie zależy mi żeby sprzęt był nowy. Czy koniecznie potrzebuje mikser? I jakiej mocy muszą być kolumny żeby wokal był dobrze słyszalny. Z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 5081553
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    to zależy jaki nagłośnieniem dysponują koledzy
  • #3 5081624
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1726
    Oraz gdzie zamierzacie grać.
    Chociaż za 1000 zł będzie niemożliwe zakup nawet używki, na koncerty, ale okazje się zdarzają.
    W tej kwocie kolumny, końcówka oraz mikser są raczej nierealne. Prędzej kolumny+ powermikser.
    Poleciłem kiedyś coś takiego (mocniejsza wersja) i podobno się sprawdziło;
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/?sort=2a&p...d=127&filter_36=&show=Poka%C5%BC&cPath=21_100

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5081625
    blondyna0201
    Poziom 2  
    Jedna gitara 150w druga 200w bas też 200w. Piece z regóły rozkręcane do połowy, może troche mniej.

Dodano po 2 [minuty]:

Narazie gramy w szkolnej klasie... Ale przenosimy się do salki, która jest wytłumiana. Czyli mikser jest niezbędny?? To 1000 zł chce przeznaczyć na sam wzmacniacz z kolumnami.
  • #5 5081689
    DjMapet
    Poziom 43  
    Przy takiej mocy (150-200W) gitara rozkręcona do połowy to już potworny "jazgot". Żeby się przebić z wokalem to w zasadzie potrzebny byłby wzmacniacz minimum 200W (lub2x100W). Do wokalu może być mono.
    Jeśli kupisz powermikser to mikser jest zbyteczny.
    Lepiej kupić w miarę porządny powermikser niż lichą końcówkę mocy+badziewny mikser.

Pozdrawiam.
  • #6 5081945
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    To wszystko zalezy od perkusisty jezeli gra silowo chłopaki musza piece bardziej rozkrecic, wtedy jest potrzebna wieksza moc aby przebil sie wokal przez kapele, generalnie 100W to minimum i od tego nalezy wyjsc.

Bardzo wazne jest tez, aby spl kolumn nie byl nizszy niz 92dB/W + wskazany dynamiczny gwizdek a nie piezo.

Mikser nie bedzie potrzebny jezeli kupisz tzw. powermixer jest to wzmacniacz z wbudowanym mikserem na którym ustawiasz barwe i glosnosc.
  • #7 5082055
    blondyna0201
    Poziom 2  
    A gdybym przeznaczyła 2000 zł na kolumny i powermikser?? To co proponujecie??
    Mój perkusista gra ewidentnie siłowo xD. A jeszcze akustyka w tej klasie zwielokratnia dźwięki.... Tragedia jednym słowem :P.
  • #8 5082401
    DjMapet
    Poziom 43  
    Na aukcji Allegro nr: 353890279 są kolumny Pol Audio, jeśli się nie mylę na głośnikach 12"+1". Do wokalu się nadadzą.

Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

A pod tym numerem: 351453469 Jest dobry powermikser, ale dość pokażnych rozmiarów.
  • Pomocny post
    #9 5082659
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    W niewytłumionej klasie w ogóle nie będzie możliwe nagłośnić dobrze wokal, niestety niezależnie od sprzętu. Także przeniesienie się do lepszej salki - bardzo ważna sprawa.

Druga: należy pouczyć kolegów z zespołu, żeby zbytnio się nie rozkręcali, bo wokal zawsze ma najmniejsze możliwości rozkręcenia.

Co do sprzętu to już koledzy doradzili.

jaki masz mikrofon? kolejna rada: śpiewać bezpośrednio do mikrofonu. Nie żadne 5 czy 10 cm od niego.
  • Pomocny post
    #10 5082704
    mr_mrb
    Poziom 11  
    Przy tych środkach radzę Ci nową paczkę aktywną niż chodzone sprzęty.
    Nie wiadomo jak były traktowane (clipy , itp) oraz czy nie były chałupniczo naprawiane.
    Mały mikserek da radę, sama go sobie ustawisz, tak jak ci będzie pasowało.
    mój typ:
    Kolumna:
    Wharfedale EVP-X12P ok 1400zł w sklepie r'N'r
    ew.
    BEHRINGER Eurolive B-212 A (ok. 1000zł) tania, ale posiadacze sobie chwalą, bo mimo niskiej ceny fajnie gra, w przeciwieństwie do innych tanich tej firmy.

Mikserek:
    Yamaha MG82CX (ok. 600zł) masz tam niezły efekt na wokal i prosty kompresorek, który też na początek wystarczy.
    lub
    Soundcraft Compact 4 (poniżej 400zł za nowy)

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Ten zestaw Gatt-audio to niestety nieporozumienie.
    Ma syfny driver, do wokalu się nie nadaje.
  • REKLAMA
  • #11 5082852
    blondyna0201
    Poziom 2  
    Mam Shure SM 58.
    A co do salki. W ciągu miesiąca przenosimy się do wytłumionego pomieszczenia :) Dzięki.
  • Pomocny post
    #12 5083088
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    ja odradzam kolumny aktywne od kilkunastu lat młuce "rokendrolla" po róznych salkach i z roznymi kapelami, generalnie pod wokalem growl czy nie najlepiej jest operowac na pasywnych kolumnach z wzmacniaczem wyposazonym w limiter :) dla wokali dynamicznych tzn. jezeli partie sa spiewane cicho oraz ze skrimami kompresor tez sie przydaje.
    Kolumny aktywne neistety jezeli wpinamy bezposrednio w nie mikrofon nie sprawdzaja sie maja tendencje do clipów przy zbyt duzym sygnale wejsciowym i dzwiek jest znieksztalcony, pozatym paki aktywne to spory wydatek, a te z niskiej pólki brzmia katastrofalnie np. taki RH sound mialem okazje ograc... dzieki moze na tania wiejska dyskoteke.
  • #13 5083637
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Na mój gust paczka aktywna to najciekawsze rozwiązanie dla ciebie. Za 2000zł jednak ciężko będzie coś sensownego.
    Mała (głośna) paczuszka to RCF AR 310. Spokojnie by Ci wystarczyła.
  • Pomocny post
    #14 5083715
    wojtekjanus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    SM 58 to całkiem dobry mikrofon. BEHRINGER Eurolive B-212 A to już troche słabszy sprzęt, kupisz spokojnie poniżej 1000 zł ....jak na tą kasę daje to w miarę rade chociaż :
    - po pewnym czasie siada potencjometr głośności(w moim egzemplarzu od drgań potrafi się sam podgłaśniać )
    - ogólnie możesz podpiąć mikrofon bezpośrednio do paczki jednak jest go ciężko wysterować bo niewielki ruch potencjometru powoduje przesterowanie, lepiej podłączyć mikrofon przez mikser
    - jak kupisz jedną paczke to słyszysz z niej w miare głośno ale tylko przed nią,dźwięk jest mało przestrzenny i "nie wypełni" Ci całego pomieszczenia
    plusy:
    + całkiem dobrze działający optyczny limiter(nic nie spalisz)
    + nienajgorsza jakoś dźwięku

Ogólnie dużo bardziej polecałbym 2 kolumny na 12" + 1" z najtańszym mikserem (nawet najprostszy behringer za 300 zł) i końcówka
    szukaj używanych rzeczy ldm,box electronics. Do 1000 zł może być ciężko ale za 1500 spokojnie coś znajdziesz.

Słyszałem opinie że kolumny firmy Fame są niezłe i dosyć tanie ale nie słuchałem osobiście więc nie wypowiadam się. Może to jednak być dużo lepsze rozwiązanie niż aktywna kolumna behringera.

Inna sprawa że koniecznie trzeba wytłumić pomieszczenie (stare dywany,koce, wykładziny) ponieważ wtedy mikrofon nie będzie się tak sprzęgał(więc możesz go bardziej podgłosnić) i NAJWAŻNIEJSZE ściszyć gitarzystów i perkusistę.
  • #15 5083863
    DjMapet
    Poziom 43  
    mr_mrb napisał:

Ten zestaw Gatt-audio to niestety nieporozumienie.
    Ma syfny driver, do wokalu się nie nadaje.

Słuchałeś tego? Na jakiej podstawie stawiasz taką opinię.
    Ja słyszałem i jak nówka za te pieniądze to brzmi całkiem nieźle.
    A tu opinia użytkownika:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic952753.html

Niestety koledzy, za 2000zł, a tym bardziej za 1000 zł nowego nawet pseudozawodowego nagłośnienia wokalowego nie kupicie! Porady typu jedna paczka aktywna to nonsens, ktoś wyżej napisał dlaczego. Zaś porada typu nowe kolumny+ końcówka + mikser niestety nie za te pieniądze! Poza tym nie wiadomo jak długo zespół będzie istniał. Zakupi nowy drogi sprzęt i za pół roku czy rok trza go będzie sprzedać za bezcen.
    Moim zdaniem na razie potrzebujesz niedrogiego a w miarę dobrego sprzętu. Wiadomo że w razie powodzenia waszego projektu, będziecie rozbudowywać zaplecze sprzętowe. Nie bój się używek, ja sporo ich kupiłem i nie miałem problemów.

Pozdrawiam.
  • #16 5084482
    mr_mrb
    Poziom 11  
    Potrzymuję swoją opinię o tym wynalazku gatt. Cienki gwizdek cięty na 5kHz i słabiutki wzmacniacz.
    Wokal na tym nie zagada.
    To że chłopak z innego wątku jest z niego zadowolony to obawiam się nie jest dowód na to że to się nadaje do czegokolwiek tylko małe doświadczenie i osluchanie ze sprzętem.
    Obie paczki które wymieniłem mają limiter. Ten wharfedale ma duży driver z eliptyczną cięty na 2,2kHz, przyzwoity wzmacniacz i zagra lepiej niż inne w tej cenie.
    Lepiej chociażby od wymienionego tam ldm pdp-10.
  • #17 5086454
    DjMapet
    Poziom 43  
    Te Wharfedale to poziom Gatt Audio.
    Co to jest " ldm pdp-10"?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #18 5086548
    mr_mrb
    Poziom 11  
    No cóż. Po tym poście utwierdzam się w przekonaniu że nie słuchałeś jednej ani drugiej.

Chodziło o LDM PMP-10.
  • #19 5087876
    wojtekjanus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    DjMapet pisałem o używanym sprzęcie np.
    końcówka mocy elmuz 2404M 2x400 Wat (allegro) 700 zł
    niewielki mikser behringer czy Phonic 300zł
    paczki Ldm, box wiadomo że trzeba poszukać i wyrwać okazje
    ale do 1000 zł tez coś w miarę porządnego da się kupić.
    A jak nie końcówka + mikser to zawsze używany powermikser
    tak samo Ldm, box, ads.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do nagłośnienia wokalu w zespole rockowym przy budżecie około 1000 zł najlepiej rozważyć używany sprzęt, gdyż nowy zestaw kolumn, końcówki mocy i miksera jest w tej cenie mało realny. W przypadku mocy gitarowych wzmacniaczy rzędu 150-200 W, do przebicia wokalu potrzebny jest wzmacniacz o mocy minimum 200 W lub powermikser z wbudowanym mikserem, który eliminuje konieczność osobnego miksera. Kolumny o SPL nie niższym niż 92 dB/W są wskazane, a do wokalu lepiej stosować mikrofon dynamiczny z dobrym przetwornikiem, np. Shure SM58. Aktywne kolumny są wygodne, lecz mogą mieć problemy z przesterowaniem przy bezpośrednim podłączeniu mikrofonu i często są droższe; pasywne kolumny z końcówką mocy i limiterem są bardziej polecane dla lepszej kontroli dźwięku. Przy budżecie 2000 zł można rozważyć zakup dwóch kolumn 12" + 1" wraz z powermikserem, co zapewni lepszą jakość i moc nagłośnienia. Ważne jest także odpowiednie pomieszczenie – wytłumiona sala znacznie poprawi słyszalność wokalu. Zaleca się także naukę śpiewania blisko mikrofonu i kontrolę głośności instrumentów w zespole, aby wokal nie był zagłuszany. Popularne modele i marki polecane w dyskusji to m.in. kolumny Wharfedale EVP-X12P, Behringer Eurolive B-212 A, RCF AR 310, miksery Yamaha MG82CX, Soundcraft Compact 4 oraz używane końcówki mocy Elmuz 2404M i kolumny LDM, Box Electronics, ADS. Warto szukać okazji na rynku używanym, gdyż za niską cenę można znaleźć sprzęt o przyzwoitej jakości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA