logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3Ph, 7,5kW - Spalone zaciski przewodów od strony 2

zwiastunburzy 30 Maj 2014 13:52 1923 3
REKLAMA
  • #1 13648098
    zwiastunburzy
    Poziom 1  
    3Ph, 7,5kW - Spalone zaciski przewodów od strony 2 3Ph, 7,5kW - Spalone zaciski przewodów od strony 2 Witam,

Mam spory problem z silnikami 7,5 kW. Mam 3 uszkodzone silniki w dość dziwny sposób. (na zdjęciach) Wszsytkie silniki mają popalone konektory od strony połączenia w gwiazdę. Uzwojenie jest w dobrym stanie.
    Silniki zasilane są z falownika ATV212HU75N4 10HP 480V TRI 7.5kw
    Pracują w normalnych warunkach czyli w przedziale od 10 do 40 stopni C. Silniki pracują jako napęd wentylatora, tzn łopatki są zakładane bezpośrednio na wał.
    Silniki pracują na 70%- 80% wartości znamionowych. Prąd mierzony w czasie normalnej pracy to 13.8 do 14.2 A.
    Uszkodzone zostały 2 silniki w dwóch różnych lokalizacjach, uszkodzone dokładnie w ten sam sposób.
  • REKLAMA
  • #2 13648339
    lefik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Pokaż zdjęcie tabliczki znamionowej. Czy one czasem nie powinny pracowac w trójkącie?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 13649203
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Gdyby było nieprawidłowe podłączenie silnika to wszystkie "terminale" miałyby ślady uszkodzeń.
    Takie uszkodzenie jak na zdjęciach może wynikać z innych przyczyn:
    1. zbyt małe przyłącze (raczej nieprawdopodobne).
    2. materiał śrub i nakrętek (kiepska przewodność) - raczej nieprawdopodobne.
    3. Najbardziej prawdopodobne - ...zawinił Człowiek... silnik został złożony w fabryce "w gwiazdę" i wstępnie skręcony (raczej słabo) - tego już Podłączający Monter nie sprawdził...dołączył kabel zasilający - to sprawdził i wykonał OK!
    W trakcie pracy elektrycznej kiepskie styki pod zworami "gwiazdy" nie przewodziły i grzały się...paląc przyłącza tej strony końców uzwojeń...
    Przejrzyj wszystkie podłączone wcześniej silniki...

Dodano po 8 [minuty]:

Można przenieść oczka nad pierwszą nakrętkę, tak by oczka bezpośrednio leżały pod blaszkami zworującymi, a dodatkowo skręcać przez podkładki radełkowane lub sprężyste (może występujące wibracje luzują styk ?!)
  • #4 13649499
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    Ja mam wrażenie że końcówki oczkowe nie są tego rozmiaru co przewód więc źle zacisły ponieważ są spalone przewody ,nowe zalutować .
REKLAMA