logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Windows XP nie wyłącza się automatycznie po zamknięciu

viper12 15 Kwi 2005 22:44 1367 10
REKLAMA
  • #1 1409064
    viper12
    Poziom 11  
    Witam. Problem następujący: kiedy miałem winde98 wszystko grało, po naciśnięciu ikony wyłącz komputer on się wyłączał - dosłownie!. Kiedy zainstalowałem XP zatrzymuje mi się na czarnej planszy "Można bezpiecznie wyłączyć komputer" dyski sie wyłączają a resztę muszę zrobić ręcznie czyli przytrzymać włącznik i wyłączyć kompa. W biosie nie mam żadnej opcji, w XP zainstalowany sterownik zarządzania energią, w rejestrze zmieniłem "power down after shut down" z 0 na 1 i też nic. Już nie mam pomysłów. Może ktoś z Was z czymś takim się spotkał. Pomóżcie proszę. Z góry dzięki i pozdro:) Seba
  • REKLAMA
  • #2 1409091
    morda85
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    trochgę to dziwne bo w XP nie ma czegoś takiego jak "Można teraz bezpieczne wyłączyć komputer" sprawdź może sterowniki płyty głównej może wykrywa jako AT zamiast ATX
  • REKLAMA
  • #3 1409126
    viper12
    Poziom 11  
    dzięki za szybką odpowiedź zaraz sprawdzę:)

Dodano po 20 [minuty]:

chyba to nie to bo sprawdziłem w biosie i jest ATX:( sprobuje jeszcze moze sciagnąć nowe sterowniki do karty
  • REKLAMA
  • #5 1409280
    kodzakgzc
    Poziom 2  
    mam ten sam problem tyle że mi komp nie wyłącza się nawet w 98 mam AT i zatrzymuje mi sie w momęcie planszy "przygotowanie do zamknięcia systemu" a linux mówi że mam wirus w boot sektorze dysku co jest nie prawdą bo dysk w innym kompie działa normalnie
  • #6 1409282
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Byc moze musisz włączyc w biosie w power management acpi lub przełączyc na inną wersje, jak sie nie myle to bylo miedzy 1 a 3. Trzeba poprostu z tymi opcjami pokombinowac.
  • #7 1409357
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    miałęm ten sam problem z płytą abit BP6, no i musze cię zmartwić bo nie udało mi się nigdy rozwiązać tegoproblemu, po prostu pewne płyty nie są do końca zgodne z ACPI, aczkolwiek nie zniechęcaj się może akurat Tobie się uda, powodzenia życzę.
  • #8 1409453
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm
    1. W Panelu sterownia, Opcje zasilania, zakladaka zaawansowane, i czy da sie (jest) wlaczyc APM.
    2. sporbuj w managerze urzadzen w Menu Widok - "Pokaz ukryte urzedzenia", i pojawi sie wylaczone urzedzenie "Legacy APM costam" (lub podobne, nie pamietam). Wlacz to urzadzenie i uruchom komputer od nowa.
  • #9 1410399
    viper12
    Poziom 11  
    Dzięki koledzy za porady jush siadam do kompa i majstruje:)
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #10 1420766
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    i co udało się coś wykombinować??
  • #11 1978995
    viper12
    Poziom 11  
    Koniec tematu. Nie wygrałem z dziadem:( Kupiłem nowego kompa i jest wreszcie normalnie:)
    Dzieki za wszystkie posty
    Pozdro
    viper12

Moderowany przez jankolo:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam.
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z systemem Windows XP, który po wybraniu opcji wyłączenia zatrzymuje się na czarnej planszy z komunikatem "Można bezpiecznie wyłączyć komputer" i nie wyłącza się automatycznie, wymagając ręcznego wyłączenia zasilania. W BIOS-ie ustawiona jest opcja ATX, zainstalowano sterowniki zarządzania energią, a w rejestrze zmieniono wartość "power down after shut down" na 1, jednak problem nadal występuje. Dyskusja sugeruje możliwe przyczyny, takie jak niepełna zgodność płyty głównej z ACPI, konieczność włączenia APM w panelu sterowania lub w menedżerze urządzeń, a także sprawdzenie sterowników płyty głównej i karty graficznej. Jeden z użytkowników wskazał, że nie udało mu się rozwiązać problemu na płycie Abit BP6 z powodu niepełnej zgodności ACPI. Ostatecznie autor tematu zakupił nowy komputer, na którym problem nie występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA