logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Windows XP nie wyłącza się całkowicie - BIOS, zasilacz?

przemo12 13 Cze 2007 10:57 1153 5
REKLAMA
  • #1 3979764
    przemo12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie !

Mam problem z ...poprawnym wyłączaniem komputera w systemie Windows XP ale nie jest to problem programowy (przynajmniej tak myślę) dlatego opisuję go na Hardware, a nie software. Nie wiem czy mam może uszkodzony zasilacz ale problem jest nastepujący po wyjściu z systemu operacyjnego czyli poprawnym START ZAMKNIJ....system zamyka się poprawnie natomiast komputer zachowuje się jak by w ogóle nie był w standardzie ATX a mianowicie łychać tylko wyłączenie się dysku twardego. Natomiast diody kontrolne POWER LED i TURBO LED oraz wentylator w zasilaczu nadal pracują i aby całkowicie wyłączyć kompa muszę przyciskać włącznik POWER na obudowie. Komputer zachowuje się jak stary komputer w standardzie AT. Nie wiem co może być przyczyną tego stanu rzeczy. Wymieniłem zasilacz i jest to samo....podejrzewam, że to jakaś opcja w BIOS - ie za to odpowiada w sekcji POWER MANAGMENT ale nie iem dokładnie jaka przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS - u nie przyniosło żadnego efektu - jest to samo. Zarówno w systemie Windows 98 jak i XP. Bardzo proszę wszystkich o pomoc może to nie jakaś super awaria ale no uciążliwe. Posiadam oczywiście płytę główna w standardzie pełnym ATX 20 pin zasilanie. Komputer dość stary już bo z 1998 roku Pentium II 300 MHZ 190 MB RAM RIVA TNT 32MB Prosze o pomoc....
  • REKLAMA
  • #2 3979830
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    A pojawia się ekran Teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer?
  • REKLAMA
  • #3 3979834
    przemo12
    Poziom 12  
    Tak pojawia się ale tylko w przypadu systemu Windows 98 SE.
  • REKLAMA
  • #4 3979896
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Za forum IDG:
    1. Trzeba zmodyfikować rejestr.
    Hkey_Local_Machine -> Software -> Microsoft -> Windows NT -> CurrentVersion -> Winlogon.
    Następnie należy zmienić na 1 wartość PowerdownAfterShutdown. Po restarcie powinno działać.

2. wystarczy wejsc w ustawienia monitora tzn pulpitu,puzniej na zakladke ''wygaszacz ekranu i w opcje zasilania. tam zaznaczyc zaawansowane zazadzanie energią.....i biggrin.gif:D zastosuj:D tongue.gif

3. http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;810903

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3979916
    przemo12
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za wyszukanie o to mi chodziło zastosuje zobaczymy poinformuję czy to coś dało. Pozdrawiam
  • #6 3979988
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    Nie jest to płyta AT/ATX z dwoma rodzajami gniazd zasilania? Jeśli tak to w BIOSie powinieneś nieć opcję typu Power Supply Type i do wyboru AT lub ATX.
REKLAMA