logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips CD 723 - Tacka wysuwa się do połowy po wymianie lasera, co sprawdzić?

withold 16 Kwi 2005 00:02 1518 6
REKLAMA
  • #1 1409313
    withold
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów
    Wymieniłem laser w philips'ie cd 723 i po złożeniu tacka wysuwa sie do połowy. Na samej kieszeni nie ma żadnych styczników - tylko silniczek i dwa przewody.
    Przed wymianą wszystko chodziło jak należy - co mogłem sp......
    Nic poza przylutowaniem kabelków do nowego czytnika nie robiłem.

Pomocy !!!!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1409469
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    A czy ogladales zachowanie mechanizmu przy zdjetej obudowie ? (zeby bylo widac sam modul lasera). Bo byc moze ze podluzny otwor w tacce a w zasadzie jego zakonczenie napotyka modul lasera na swojej drodze i nie chce sie dalej wysunac.
    Tak wnioskuje bo piszesz ze tylko laser dotykales (nie bylo nic rozbierane z mechaniki tak ?).
    Najlepiej widziec to wszystko podczas wysuwania i chowania tacki - wtedy wyciagniesz wnioski co jest nie tak.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1409792
    withold
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Cały mechanizm jest rozebrany, laser odłączony, została sama tacka w ramce. Ta tacka wysuwa się do połowy i cały mech. się blokuje.
    Niezależnie czy laser jest podłączony czy nie. Po "resecie" tacka wraca do pozycji wyjściowej!
    Co to może być -gdzie szykać przyczyny??
  • REKLAMA
  • #4 1409939
    Adam987bb
    Poziom 12  
    sprubuj rozebrac to jeszcze raz i zlozyc. moze pomoze
  • #5 1410020
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2271
    Mechanizm jest przestawiony na 100% musisz wyjąć zupełnie tackę,przy okazji wymień pasek nie zaszkodzi,i ustawić białe kółeczko o jeden ząbek do tyłu i wsunąć tackę powinno być wszystko ok.tylko jak będziesz wyjmował tackę to uważaj na zabezpieczenia.
  • #6 1410179
    withold
    Poziom 11  
    Ok
    Jeśli "grill nie przeszkodzi" to zaraz po pracy zabieram się do rozmontowania całego transportu cd i ustawienia tak jak radzi Telo
  • REKLAMA
  • #7 1414351
    withold
    Poziom 11  
    Chyba problem jest bardziej złożony!!
    Cały transport rozmontowałem i złożyłem dokładnie
    Opiszę dokładnie jak wygląda problem.
    Szuflada wysuwa sie do połowy, po resecie wraca podnosi mech. i startuje.odtwarzanie jest ok. Zauważyłem (jak naped był rozkręcony)że na polecenie "close" tacka się nie cofa, laser normalnie startuje, ale nie podnosi lasera, bo stoi w miejscu!!

Co to może być ??
    Pomocy!!!

Pozdrawiam
    WS

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie lasera w odtwarzaczu Philips CD 723 tacka wysuwa się tylko do połowy i mechanizm się blokuje, niezależnie od podłączenia lasera. Po resecie tacka wraca do pozycji wyjściowej, a odtwarzanie działa, jednak przy poleceniu "close" tacka się nie cofa, a laser nie podnosi się. Mechanizm był rozbierany i składany ponownie. Sugerowano obserwację mechanizmu z otwartą obudową, sprawdzenie, czy elementy mechaniczne nie blokują tacki (np. kolizja z modułem lasera), całkowite wyjęcie tacki, wymianę paska oraz przesunięcie białego kółeczka o jeden ząbek do tyłu. Problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia mechanizmu transportu lub blokady mechanicznej w trakcie wysuwania i cofania tacki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA