logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hc05 zabezpieczony metoda kwarcowopalcowa(niezalecana)

szatz 16 Kwi 2005 10:58 2868 4
REKLAMA
  • #1 1409865
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Od kilku dni walczę z radiem Blaupunkta BMW Reverse RDS na motoroli XC86534CFN 8925901452.
    Radio w trakcie podłonczania akumulatora uległo przeprogramowaniu zawartości eeprom (przestało pytać się o kod i niepotrafiło zapamiętać stacji radiowych pozatym chodziło). Próbowałem podpiąć się interfejsem pod skonfigurowany procesor do odczytu lecz nie mogłem uzyskać połączenia aktywnego. Następnie wylutowałem procesor i na pająka próbowałem to samo. Dowiedziałem się że zakłucając pracę procesora można uzyskać połączenie aktywne - tak też kilka razy się stało lecz nie jestem w dalszym ciągu w stanie czytać eeprom. Wprowadziłem do bufora plik z właściwymi danymi i próbowałem je wysłać do procesora , próbowałem też edycji eeprom online . Nie jestem dalej w stanie odczytać zawartośi eeprom, ale czy wysyłając plik z bufora do procesora w trakcie połączenia aktywnego może jednak go zaprogramowałem ? Jak w tym przypadku mam zmienić mu wpisy w eepromie ?
  • REKLAMA
  • #2 1409889
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Jeżeli nie jesteś w aktywnej komunikacji i nie możesz odczytać (wywala Nie ma komunikacji) to nie programuje się.
  • REKLAMA
  • #3 1410048
    szatz
    Poziom 25  
    Jeżdząc palcem po kwarcu jestem w opcji "test łącza" programu MOTOR05. Co jakiś czas takiego zaburzania pracy wskakuje mi połączenie aktywne (średnio co 3 min.) . Próbuję załadować wtedy do eeprom właściwą wartość a później odczytać czy zapisał i pojawia mi się brak komunikacji. Czy dalej mam próbować tej metody czy dać sobie spokój i zmontować urządzenie do samodiagnozy (kasownik) i tak przetestować procesor i jednocześnie wykasować security bit by uzyskać możliwość dostępu do pamięci za pomoca interfejsu podpiętego pod coma ? Co źle robie czy metoda kwarcowa ma sens w moim przypadku ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1410068
    henryk61
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Witajcie. Dwa dni temu miałem identyczny problem tzn. identyczne radio i procesor ,przeglądałem wasze wypowiedzi i udało się .Poszło na Motorola Cracer 6.0 ,konfiguracja jak Hc05 ,odcięte RXD,TXD,reset ,pin19 oraz pin22 i metoda na palec. Nawiązałem komunikację,odczytał mi same 00000 potem wgrałem wsad nowy ale pierwszy bit pozostał 00. Wgrałem potem same FFFFFFFF i jeszcze raz wasd. Za trzecim razem zapisałmi pierwszy bit zgodny z wsadem i wszystko jest OK.
    Pzdr.
  • #5 1410317
    szatz
    Poziom 25  
    A czy miałeś stabilną komunikację za każdym razem jak uzyskałeś aktywne połączenie ? Mi po odczycie epromu wyskakuje komunikat procesor nie odpowiada. Mógłbyś udostępnić ten program może na nim i mi się uda. Ja mam wersje 4.3 ale jej nigdy nie używałem.

8O Henryk dzięki ci , użyłem twojego programu tyle że wersji 4.3 i po załadowaniu wsadu mam teraz stabinną komunikację również na innych programach. Mam nadzieję że ten wsad który mu wgrałem jest właściwy, ale to już pryszcz bo mam stabilną komunikację. Ale nie żałuję tych przesiedzianych kilku dni nad tematem Motoroli- bo taka wiedza najdłużej sie trzyma głowy. Jeszcze raz serdeczne dzięki wszystkim którzy przyczynili się do sukcesu.

Wlutowałem zaprogramowany procesor i radio ruszyło, zapytało się o kod i po podaniu właściwego kodu gra bezbłednie - zapamiętuje stacje radiowe.
    Dołanczam w pliku zawartość eeprom do mojego modelu. Sprawdziłem osobiście. Na pewno komuś się przyda.
    Załączniki:
    • BMW Reverse RDS.rar (439 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA