logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do laptopa Kapok,Clevo,Gericom,Eurocom 1100 ser

gerlach38 17 Kwi 2005 09:51 4129 7
  • #1 1412403
    gerlach38
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam potrzebuję opis wyjsc zasilacza do tego typu komputerów.Wtyk jest 4 pinowy ,raczej nietypowy.Napięcie 20v ,2,7 A .Z tego co ustaliłem to 1 jest masa.Nie mam zasilacza i nie mogę odpalić laptopa , a nie chciełbym czegoś uszkodzić na hybił trafił.Jesli ktoś ma taki zasilacz proszę o info jak podać napięcia do laptopa.Chętnie odkupiłbym taki zasilacz za jakies rozsądne pienią dze ,jakby komuś zalegał.
  • #2 1413905
    gerlach38
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Podsyłam foto gniazda ,może ktoś skojarzy.
  • #3 1689042
    taycom
    Poziom 2  
    witam mam w przeglądzie takiego laptopa uszkodzona płyta gł jesli własciciel bedzie sprzedawał poinfor zasilacz to ilan elec ltd model f1650l
    dc output20 v 50 w :D
  • #4 2270888
    Beker-t
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam też potraebuje taki zasilacz ale mam Gericoma modular bateria jest na napięcie 10,8V moze ktos ma układ wyprowadzeń to by podłączył inny gniazdo takie samo jak na zdjeciu
  • #6 2388632
    Beker-t
    Poziom 12  
    Dzięki ale to nic nie wnosi są dwa napięcia ładowania aku i zasilanie laptopa można szczelac jak ktoś z elektrody mi sugerował, ale jest ryzyko
    a tu podane są tylko dwa piny 1_masa i 2_zasilanie
  • #7 2388709
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Miałem kiedyś ten problem. Laptop potrzebuje 2 napięć: +18V i +12 do ładowania. Nie pamiętam dokładnie wyprowadzeń. Masę łatwo zlokalizujesz, co do pozostałych to rozebrać musisz laptopa. +18V idzie na stabilizatory napięć na płytę i jest ich kilka, dodatkow elki są na 25V. Natomiast +12V idzie na jeden układ sterujący ładowaniem.
    Minimalne napięcie przy którym startuje ten laptop to 13.6V-14V. Ale muszą być OBA.
  • #8 2388791
    Beker-t
    Poziom 12  
    Dzięki Connor MacLeod a jak bym podesłał fotki bo mam rozebrany ja w elektronice nie jestem za mocny,mechanika pojazdowa byłbyś w stanie opisac piny

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opisu wyprowadzeń zasilacza do laptopów Kapok, Clevo, Gericom i Eurocom z nietypowym 4-pinowym wtykiem, napięciem 20V i prądem 2,7A. Użytkownik poszukuje informacji o przyporządkowaniu pinów, zwłaszcza potwierdzenia, że pin 1 to masa. Wskazano, że laptopy te wymagają dwóch napięć: około +18V do zasilania płyty głównej oraz +12V do ładowania baterii, oba muszą być obecne, minimalne napięcie startowe to około 13,6-14V. Podano model zasilacza Ilan Elec Ltd F1650L o parametrach DC 20V, 50W. Udostępniono zdjęcia gniazda i linki do schematów, jednak brak jednoznacznego opisu wyprowadzeń pinów. Zasugerowano rozebranie laptopa w celu identyfikacji pinów i podłączenia odpowiednich napięć, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano, że masa jest łatwa do zlokalizowania, natomiast pozostałe piny wymagają dokładniejszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA