logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co znajduje się w końcówkach do zasilaczy starych laptopów..

filu 06 Mar 2010 18:02 3372 5
  • #1 7792275
    filu
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Co znajduje się w końcówkach do zasilaczy starych laptopów ?

Na zdjęciu zamieszczam te końcówki do zasilacza uniwersalnego, których sztuka na Allegro kosztuje 15zł.
    Co znajduje się w końcówkach do zasilaczy starych laptopów..

Sprzedawca pisze, że końcówki wyposażone są w specjalne płytki elektroniczne. Co to za płytki ? Czy to są jakieś filtry ?

Pytam dlatego bo potrzebuje zasilić starego laptopa Dell-a z końcówką zaznaczoną na zdjęciu, przy pomocy stołowego zasilacza regulowanego (18,5V). Czy mogę bez obawy zasilić laptopa bezpośrednio z zasilacza stołowego ?
  • #2 7792343
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    W środku nie ma żadnych specjalnych płytek. Sprzedawca wprowadza kupujących w błąd.
  • #3 7793324
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Sprzedający podaje prawdziwe informacje. Wtyczki zasilające niektóre modele laptopów (Dell,sony,apple) są wyposażone w takowe płytki (rezystory). Przykład:
    http://www.faqintosh.com/risorse/en/guides/hw/ibook/pjack/
    Dla wybranych modeli Dell 330om. Zainteresowanych zachęcam do goglowania.
  • #4 8632712
    filu
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Nowe pytanie w temacie :

Chciałem zapytać raczej posiadaczy zasilacza z końcówką zaznaczoną na powyższym zdjęciu (zwaną potocznie koniczynką). Jest to model zasilacza DELL 20V 3,5A PA6 PA-6.

Na którym styku zasilacza znajduje się + ?

Potrzebuje zasilić lapka z zasilacza stołowego. Mierzyłem rezystancję styków w laptopie i między jednym bolcem a masą nie ma połączenia a między drugim a masą jest 6 kohm (wydaje mi się że to jest masa ale nie jestem w 100% pewien).
  • #5 8632839
    gerlach38
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Goldi74 ma rację ,Nie ma tam żadnych płytek.Bynajmniej w pierwszej od Della i ostatniej od IBM.Druga stosowana w Sony też nie ma.Rozbierałem takie wtyczki z oryginalnych zasilaczy wielokrotnie,Z jakąkolwiek elektroniką we wtyczce spotkałem się tylko w zasilaczach do macbooków Apple'a.Wracając do della ,patrząc na twoją fotkę, minus na górze ,plus po lewej ,styk po prawej w zasilaczach della PA-6 i PA-2 czyli 20V 3,5 A jest niewykorzystany.Wystarczy podać napięcie od 18 do 20 v i natężeniu minimum 3 a i laptop będzie działał
REKLAMA