logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zrobić pomiar poziomu (elektroniczna poziomnica)

B_A_Z_Y_L 17 Kwi 2005 12:58 2265 5
  • #1 1412863
    B_A_Z_Y_L
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jestem w trakcie projektowania pojazdu gąsienicowego sterowanego przewodowo , konieczne jest zaopatrzenie go w pomiar spadku / wzniesienia drogi jaką się porusza i wyświetlenie tych informacji na obrazie z kamerki, nie mam pojęcia jak zrobić taki pomiar , może ktoś z takim tematem się już spotkał
  • #2 1412915
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam
    zaproponował bym abyś wykonał małą wanienke z rtęciom w której będą umieszczone elektrody, jak wanienka zostanie przechylona to rtęć zacznie nam zwierać elektrody.
    Wiem, że niejest to z byt ciekawy pomiar i zależy od ilości i dokładności rozmieszczenia elektrod ale myśle że na początek wystarczy
    Załączniki:
    • jak zrobić pomiar poziomu (elektroniczna poziomnica) Wanienka.GIF (2.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1412953
    B_A_Z_Y_L
    Poziom 11  
    zależało by mi raczej na bardziej zaawansowanym pomiarze , nie skokowo, (+- cm/m lub w stopniach )
  • #4 1413286
    zholka
    Poziom 12  
    ADXL202

lub inny akceleratometr mierzy przyspieszenia statycze i dynamiczne.

Mysle ze wystarczy.

Jest dwuosiowy co pozwala na okreslenie m.in.nachylenia

Uklad aplikacyjny wymaga dolaczenia 2 kondensatorow i 1 rezystora.
    Koszt ok 25 zl na allegro + przesylka

ma wyjscia cyfrowe (do oprogramownia - trzeba wykorzystac liczniki w uC) lub analogowe.
    PS>
    Rtec jest nieco trujaca.
    Pozdrawiam.
    ZH
  • #6 1421348
    B_A_Z_Y_L
    Poziom 11  
    super czujnik jest w zależności od pochylenia daje napięcie +-1V w zakresie -+10° , mam jeszcze tylko pytanko czy może ktoś wie jak z napięcia -+1V przełożyć to na pomiar cyfrowy z dokładnością 0,1V lub większą , tak żeby ten pomiar był widoczny na obrazie z kamerki, i czy z kamerki niebęde miał kłopotu z przesłaniem sygnału przewodem na odległość ok 100m,
    model kamery to : JK 212
    przetwornik C-MOS 1/4”;
    liczba pkt: 628 x 582 dla PAL;
    rozdzielczość pozioma: 320 linii;
    czułość: 0,1lux/F1,2 dla włączonego podświetlenia IR;
    liczba linii TV w poziomie: 320tvl;
    całkowity sygnał wizji: 1Vpp/75Ohm;
    odstęp sygnał-szum: 40dB (ARW wyłączona);
    zasilanie: DC12V, 300mA,

możliwe że już ktoś realizował podobny projekt
REKLAMA