logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ostrzyć łańcuch pilarki do drewna w domu? Narzędzia i techniki

m.bielecka 17 Kwi 2005 22:35 38010 9
REKLAMA
  • #1 1414625
    m.bielecka
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Czym i jak ostrzycie w warunkach domowych łańcuchy w pilarkach do drewna????
  • REKLAMA
  • #2 1414645
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 1414654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1414688
    m.bielecka
    Poziom 16  
    Słyszałem ze są jakieś takie proste plastikowe "przymiary" ułatwiające prawidłowe ustawienie pilnika .Czy ktoś to zna??
  • REKLAMA
  • #5 1414739
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    Witam
    W jednej firmie spotkałem przystawkę do ostrzenia łancuchów,ale o efektach nie mogę nic powiedziec,bo jej nie używałem.Jesli jesteś zWarszawy to spytaj w Hanmarze na Dereniowej.Pozdrawiam.
  • #6 1414752
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Witam.
    Można ręcznie ale do tego muszą być odpowiednie pilniki i piłować trzeba pod odpowiednimi kątami.Podobno to przedłuża życie łańcucha ponieważ nie następuje przegrzewanie ostrza jak podczas ostrzenia na szlifierce.Ale w 3 minuty mamy naostrzony łańcuch w serwisie za 7 zł wiec raczej ręczna robota nie wchodzi w grę.
  • #7 1414759
    m.bielecka
    Poziom 16  
    Zatem to jednak prawda ze takie coś jest !!!

Niestety W-wa to nie mój rejon.
  • REKLAMA
  • #9 1416060
    maly1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pilnikiem, ktory mozesz kupic w kazdym sklepie z takim sprzetem. Podasz model i gosciu poda wlasciwy. Kilka razy sam to zrobisz i dojdziesz do wprawy.
  • #10 1416709
    m.bielecka
    Poziom 16  
    Dziekuję za porady!!
    Ot i cała chyba wiedza z tym problemem związana jest zawarta w tych odpowiedziach.
    Stawiam piwo!!!

Podsumowanie tematu

✨ Ostrzenie łańcuchów pilarek do drewna w warunkach domowych można wykonać ręcznie za pomocą odpowiednich pilników, których średnica powinna być dopasowana do wielkości łańcucha. Do precyzyjnego prowadzenia pilnika pod właściwym kątem stosuje się specjalne prowadnice lub plastikowe przymiary ułatwiające ustawienie narzędzia. Ręczne ostrzenie wymaga wprawy i znajomości kątów cięcia, co pozwala uniknąć przegrzewania ostrza, przedłużając żywotność łańcucha. Alternatywnie, za niewielką opłatą (około 7 zł) można oddać łańcuch do profesjonalnego serwisu, gdzie ostrzenie trwa kilka minut. W sklepach z pilarkami i marketach budowlanych, takich jak Castorama, dostępne są pilniki i prowadnice do ostrzenia. Wskazane jest zapoznanie się z poradami dostępnymi na stronach producentów i dystrybutorów narzędzi, np. Husqvarna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA