logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer pocztowy na Windows 2003 lub MS Exchange?

majes 18 Kwi 2005 18:26 1745 6
REKLAMA
  • #1 1416662
    majes
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Sorki bo to post troche nie na temat ale spróbuje może ktoś pomoże.
    Chce zrobić serwer pocztowy. Czy sam win 2003 oferuje taką możliwość? Myślałem także o MS Exchange ale nigdzie nie mogłem znaleźć polskiej instrukcji do tego programu. Może Wy takową posiadacie i możecie się podzielić. Chciałbym aby pracownicy mieli własne skrzynki pocztowe.a domena jako nazwa firmy np. jkowalski(_at_)firma.pl
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1416685
    Adam T.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Polecam CommuniGate Pro. Do poczytania o nim jest tutaj http://www.stalker.com. Jest wersja pod win32. Ja uzywam go na linuxie i bardzo sobie chwale. Jest to wersja trial, bez limitu, a dokladniej mozemy tak dlugo testowac az nie bedziemy w pelni zadowoleni z programu :) Konfiguruje sie go bardzo fajnie via www.
  • REKLAMA
  • #3 1416755
    majes
    Poziom 14  
    Troche przejrzałem opis tego programu i wydaje się być ok. Tylko szkoda że wszystko opisane po angielsku.

A teraz poprawcie mnie jesli się mylę. Mam serwer z adresem 111.222.333.444 (np.) Na nim konfiguruje serwer pocztowy (np. CommuniGate Pro). Czyli tworzę domenę i jeszcze pare rzeczy. W kliencie pocztowym (np. Outlook) jako serwer pop3 i smtp wpisuję adres serwera pocztowego 111.222.333.444 i userki mogą korzystać z poczty. Zgadza się czy to działa trochę inaczej?
  • REKLAMA
  • #4 1417003
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    majes napisał:
    Mam serwer z adresem 111.222.333.444 (np.) Na nim konfiguruje serwer pocztowy (np. CommuniGate Pro). Czyli tworzę domenę i jeszcze pare rzeczy. W kliencie pocztowym (np. Outlook) jako serwer pop3 i smtp wpisuję adres serwera pocztowego 111.222.333.444 i userki mogą korzystać z poczty. Zgadza się czy to działa trochę inaczej?
    Aha, tylko lepiej jak sobie userki wpiszą moja.domena.pl jako serwer i jeszcze żeby wzieli pod uwage włączenie opcji autoryzacji jesli serwer tego wymaga.
  • REKLAMA
  • #5 1417217
    majes
    Poziom 14  
    Wszystko super. A może jest jakiś program który przynajmniej instrukcję obslugi ma po polsku? Ułatwiło by mi to życie. Albo polska wersja HawTo do CommuniGate Pro.

A i jeszcze jedno.
    Czy jest możliwość tak skonfigurować program aby poczta nie była ściągana na dysk klienta tylko pozostawała na dysku serwera. Problem w tym żeby ludziska mieli dostęp do poczty z pracy i domu. Bo teraz (skrzynka onet) jesli ktoś sobie ściągnie poczte w domu to w pracy juz jej nie moze odczytac.
  • #6 1417289
    Marynat
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja poleciłbym T-Mail (http://www.aptus.pl/programy/tmail).
    U mnie działa od kilku lat i obsługuje kilkadziesiąt skrzynek pocztowych (z funkcjami, które opisywałeś i jeszcze kilkoma).
  • #7 1418525
    majes
    Poziom 14  
    Czyli nawet jeśli kożystam z serwera pocztowego to i tak będę musiał mieć założoną skrzynkę w np. Onecie? Kurcze a myślałem że już tej skrzynki nie będę musiał mieć i za wszystko będzie odpowiedzialny właśnie ten serwer. No dobra a czy w takim wypadku jedna skrzynka na onecie wystarczy do obsługi 10 skrzynek dla moich przedstawicieli? I powiedzcie mi jeszcze czy jeśli ktoś, jakiś klient będzie chciał wysłać pocztę do mojego pracownika to wpisuje adres skrzynki wirtualnej (np. jkowalski(_at_)firma.pl) czy w onecie (np. firma(_at_)onet.pl)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji serwera pocztowego na Windows 2003 lub z wykorzystaniem MS Exchange, z naciskiem na możliwość posiadania własnych skrzynek pocztowych pod domeną firmową. Windows 2003 samodzielnie nie oferuje pełnej funkcjonalności serwera pocztowego, dlatego proponowane są alternatywne rozwiązania, takie jak CommuniGate Pro oraz T-Mail, które działają na Windows i umożliwiają zarządzanie wieloma skrzynkami pocztowymi. CommuniGate Pro jest konfigurowany przez interfejs WWW i dostępny w wersji trial, jednak dokumentacja jest głównie w języku angielskim. Istotnym aspektem jest konfiguracja serwera POP3/SMTP z odpowiednim adresem IP lub nazwą domeny (np. moja.domena.pl) oraz włączenie autoryzacji użytkowników. Poruszono także kwestię przechowywania poczty na serwerze (np. protokół IMAP), aby umożliwić dostęp do wiadomości z różnych lokalizacji bez konieczności pobierania ich na dysk klienta. Wątpliwości dotyczyły również integracji z zewnętrznymi skrzynkami (np. Onet) oraz sposobu adresowania wiadomości przy użyciu własnej domeny firmowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA