logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - jak znaleźć aktywne numery części ze starszymi datami?

drzejson 04 Cze 2014 14:21 1479 9
REKLAMA
  • #1 13678017
    drzejson
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Kolumna "A": numer części
    Kolumna "B": liczba (format jak data, ale nie do końca data np. 20140101 - czyli liczba)
    Kolumna "C": liczba (1 - aktywny, 0 - nieaktywny)

Od razu powiem, że numery mogą się powtarzać z racji starych dat (liczb) tak więc do jednego numeru mamy kilka dat (liczb), ale tylko jeden numer będzie aktywny.

Problem polega na tym, że "jedynki" czyli aktywne numery mają czasem starszą datę (liczbę) niż te nieaktywne.

Czy ma ktoś pomysł jak to wyszukać, aby mi "wypluło" numery części z jedynki ze starszymi datami?

Poniżej może przykład jak wygląda tabela:

Czyli widać tutaj, że część S1 jest źle bo mam starszą datę. I wystarczyłoby mi, żeby wyrzucić np. napis "FALSE" i wtedy wiem, że daną część mam sprawdzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13678170
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 484
    Najszybciej to:

Najpierw posortuj tabelę wg trzech kluczy (na raz) Ważna kolejność kluczy:
    części (alfabetycznie A-Z)
    procent (numerycznie od największej do najmniejszej)
    daty (numerycznie od największej do najmniejszej)

Wpisz widoczną formułę i przeciągnij ją w dół.

Formuła "łapie" też podwójne aktywne w danej grupie (patrz n5).
    Jeżeli ma tego nie łapać trzeba zamiast rozbudowanej "pierwszej" funkcji LUB() pozostawić tylko pierwsze ORAZ() z parametrami.

• REKLAMA
  • #3 13678604
    drzejson
    Poziom 10  
    Kurde powiem Ci, że ładnie to wymóżdżyłeś :) nie pomyślałem, że sortowanie będzie miało taką ważność.

Dzięki Ci wielkie bo wg mnie to na prawdę wielki wyczyn!

Pozdro,
    Patryk
  • REKLAMA
  • #4 13681497
    drzejson
    Poziom 10  
    Jednak jest jedna opcja co nie działa, znalazłem ręcznie, że nie wyszykuje błędu typu data jest równa dacie z perc 0.

Czyli przykładowo n5 ma date 20140101 i perc jest 1 ale inna n5 ma date 20140101 i perc 0 - i wtedy już tego nie wyszykuje jako błąd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13681987
    marek003
    Poziom 40  
    Nie wspominałeś że może taka sytuacja zaistnieć więc funkcja tego nie sprawdza.
    Ale i to się da załatwić dodatkowym oraz()
    Tylko że w takim przypadku zadam dodatkowe pytanie czy
    przykładowo n5 ma date 20140101 i perc jest 1 ale inna n5 ma date 20140101 i perc 1
    też jest błędem jako dubel ?
    Bo wtedy wykażemy warunkami że błędem jest już sam dubel - bez różnicy jaki perc

A tak na marginesie - dla nauki - może sam dołożysz ten dodatkowy warunek oraz() do "mojej" funkcji - analogicznie jak jest teraz z dwoma warunkami oraz() :)
  • #6 13683307
    drzejson
    Poziom 10  
    Tak duble też są błędem. Ogólnym założeniem tej tabeli jest to że ma być tylko jedna część z perc 1 oraz najnowszą datą. Wszystko co ma podwójną 1 lub taką samą lub nowszą date nawet z 0 jest błędem.

Powiem Ci szczerze, że ta formuła jest dla mnie już za długa i gubię się w tym...

Dodano po 21 [minuty]:

Szczerze to nie wiem czy całkiem dobrze zadziałała ona bo jak sprawdzałem to wyszukał tylko podwójne 1 ...

U mnie ona wygląda tak bo mam nawszego excela:

=IF(OR(AND(C2=1,A2=A3,OR(B2<B3,C2=C3))*AND(C2=1,A2=A1,C2=C1)),"error","")
  • Pomocny post
    #7 13683425
    marek003
    Poziom 40  
    :) To nie nowszy excel tylko wersja angielska.

To co przedstawiłeś nie jest do końca "moją" formułą i nie do końca wiem co chciałeś osiągnąć wstawiając znak mnożenia warunków. Może to działa tak samo jak przecinek jednak "wg nomenklatury" powinien być przecinek - jako drugi warunek pierwszego OR.

=IF(OR(AND(C2=1,A2=A3,OR(B2<B3,C2=C3)) * AND(C2=1,A2=A1,C2=C1)),"error","")

A by sprawdzić dubel trzeba dodać jeszcze dwa ANDy

=IF(OR(AND(C2=1,A2=A3,OR(B2<B3,C2=C3)),AND(C2=1,A2=A1,C2=C1),AND(A2=A3,B2=B3),AND(A2=A1,B2=B1)),"error","")

Powinno zadziałać.
  • #8 13683451
    drzejson
    Poziom 10  
    Właśnie problem w moim excelu polega na tym, że nie daje mi wstawiać przecinka tylko poprawia to na znak mnożenia...

Dodano po 1 [minuty]:

OK chyba zadziałało :)
  • #9 13683477
    marek003
    Poziom 40  
    A między kolejnymi ANDami teraz też musiałeś użyć mnożenia?

Ot ciekawostka. Który to excel?
  • #10 13683530
    drzejson
    Poziom 10  
    Wiesz co, teraz wrzucił poprawnie i nic nie kazał zmieniać. A wcześniej mi przecinek zamienił na mnożenie. To jest excel 2010

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na identyfikację aktywnych numerów części w Excelu, które mają starsze daty niż nieaktywne. W tabeli znajdują się numery części, daty w formacie liczbowym oraz status aktywności (1 - aktywny, 0 - nieaktywny). Uczestnicy dyskusji sugerują sortowanie tabeli według numerów części, statusu oraz dat, a także wykorzystanie formuł warunkowych do wykrywania błędów, takich jak podwójne aktywne numery lub aktywne numery z datami starszymi. Wskazówki obejmują użycie funkcji AND oraz OR w formułach, aby zidentyfikować nieprawidłowości. Użytkownik napotyka problemy z formatowaniem formuł w Excelu 2010, co prowadzi do dyskusji na temat poprawności użycia przecinków i znaków mnożenia w formułach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA