logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xprog-m 5.0 – brak ikony po instalacji na Windows 7, jak uruchomić programator?

zdzich42 04 Cze 2014 17:07 5961 4
REKLAMA
  • #1 13680446
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Mam problem z zainstalowaniem oprogramowania dostarczonego na płytce wraz z nowym programatorem. Uruchamiam NEW50.exe i przebiega instalacja lecz po jej zakończeniu nie mam ikony na pulpicie. W zakładce wszystkie programy widzę Device Programmer Desktop ale nic nie potrafię dalej uruchomić. Pytanie czy coś robię niepoprawnie? Czy windows 7 obsługuje ten programator?. Może znajdzie się ktoś kto pomoże. Prawdę mówiąc, nie mam zbyt dużej wiedzy w temacie instalacji i jak do tej pory programując posługiwałem się Willemem, nie było problemów. Teraz nie mam już komputera stacjonarnego, więc musiałem zmienić programator no i się zaczęło... :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13680901
    ECU Repair
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nie napisałeś dwóch rzeczy - czy programator jest oryginalny czy jest to klon? Jaką masz wersję systemu Windows 7? 32 czy 64bit ?

Zarówno oryginał jak i chinczyk bez problemu pracuje pod systemem Windows 7 32bit, na x64 nie testowałem.

Sugerując się nazwą pliku sądzę że instalka z której korzystasz to jakaś skośnooka kombinacja - w załączniku masz oficjalne sterowniki i aplikację bez problemu działające z klonami w wersjach 4.5 i 5.0.

Jeżeli nadal będziesz miał problem z uruchomieniem programu przeskanuj komputer programem ComboFix.

Piszesz że przesiadłeś się z Willema na xprog-a - nie wiem czy wiesz ale są to trochę inne sprzęty - willem obsługiwał flashe i eepromy, natomiast xprog obsługuje mcu i eepromy - flasha tym nie zaprogramujesz.

Jeżeli będziesz szukał jakiegoś programatora bezstresowo działającego pod Windows 7 i obsługującego większość flashy to daj znać, bo przerobiłem sporo tego sprzętu zanim znalazłem coś naprawdę sensownego.
    Załączniki:
    • DPD_V50setup.exe (16.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • USB_Driver.zip (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 13720196
    zdzich42
    Poziom 41  
    Wiadomość od producenta - ten programator nie pracuje z win7 64bit.
    kol. ECU Repair w związku z tym czekam na radę co kupić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13721397
    ECU Repair
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    W praktyce posiadanie 64-bitowego może ograniczyć wybór w przypadku programatorów.

Chyba najlepszym rozwiązaniem byłby zakup drugiego komputera - ja u siebie rozwiązałem problem w taki sposób że na jednym komputerze z Win7 pracuję na plikach itp, natomiast komputer z WinXP służy tylko i wyłącznie do obsługi programatorów.
  • #5 13765164
    zdzich42
    Poziom 41  
    Chyba sprawię sobie "starego" laptopa do celów programowania pamięci. Gdyby były inne ciekawe propozycje proszę na PW.
REKLAMA