logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer KEH-P7400R - Jak naprawić podświetlenie wyświetlacza?

ArukKonstruktor 06 Cze 2014 14:42 1680 7
REKLAMA
  • #1 13684152
    ArukKonstruktor
    Poziom 9  
    Witam, posiadam takie radio jak w temacie i podczas puszczania muzyki w samochodzie przestało nagle działać podświetlenie wyświetlacza. Radio posiada zewnętrzną przetwornicę która wcześniej piszczała ,teraz jest kompletna cisza, sprawdziłem taśmę ,bezpieczniki,foli EL nie sprawdzę bo mam sklejony panel na kropelkę :/(wcześniejszy właściciel skleił), i stawiam że uszkodziła się ta przetwornica na kablu (na oko wygląda jak nowa :D). Pytanie jest takie jak to naprawić i czy w ogóle się da?
  • REKLAMA
  • #2 13685306
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Najpierw sprawdź napięcie z tego co pamiętam do przetwornicy dochodzi 12V a wraca około 200V.
  • REKLAMA
  • #3 13685308
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    A przetwornicę sprawdziłeś, czy działa, jak nie wiesz jak to oddaj to radio do naprawy.
  • #4 13685405
    ArukKonstruktor
    Poziom 9  
    Do przetwornicy z radia wchodzi 6,7 volta a wychodzi 0,35.

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdziłem folie EL i jest sprawna,wychodzi że to tylko wina przetwornicy ,przetwornica jest prostej konstrukcji składa się z cewki,kondensatora elektrolitycznego,jakiegoś tranzystora,3 kondensatorów smd i dwóch rezystorów.
  • REKLAMA
  • #5 13685423
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    ArukKonstruktor napisał:
    a wychodzi 0,35.

A jak to mierzysz, masz pojęcie jak to zmierzyć?
  • #6 13685432
    ArukKonstruktor
    Poziom 9  
    PS. Gość w serwisie powiedział że pewnie będzie kosztować powyżej stówy ,więc grzecznie podziękowałem i stwierdziłem że naprawię radio sam.

Dodano po 1 [minuty]:

Mierzę miernikiem uniwersalnym, przykładając go do nóżek dc i gnd i do ac i gnd.

Dodano po 6 [minuty]:

i teraz właśnie się zastanawiam czy z przetwornicy wraca do radia napięcie impulsowe,bo jeśli tak to mój miernik ma prawo pokazywać głupoty..

Dodano po 7 [minuty]:

A jak mogę inaczej sprawdzić przetwornicę ? , poza tym uważam ze to ona padła ponieważ wcześniej wydawała z siebie taki cichy charakterystyczny pisk a teraz cisza, takie elementy jak taśma od panela czy w ogóle folia EL były zmieniane w przeszłości więc raczej się nie zużyły.

Dodano po 9 [minuty]:

Radio i przetwornica wyglądają tak.

Moderowany przez damiancz:

Piaskownica

Cytat:
    2. Posty, z których wynika, że ktoś nie bardzo orientuje się w temacie napraw proszę zamieszczać w dziale "RadiaSamochodowe Początkujący".
    [Tutaj też wymagana jest znajomość podstawowych zasad elektroniki , a posty nie spełniające tego warunku należy pisać w "Początkujący Piaskownica". Posty zaniżające poziom, które zostaną umieszczone w "RadiaSamochodowe Początkujący" zostaną tam przeniesione lub znajdą się w koszu].

Załączniki:
    • Pioneer KEH-P7400R - Jak naprawić podświetlenie wyświetlacza? 20140606737.jpg (602.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer KEH-P7400R - Jak naprawić podświetlenie wyświetlacza? 20131111557.jpg (558.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 13695569
    ArukKonstruktor
    Poziom 9  
    Dostane jakąś pomoc?
  • #8 13696609
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Z czego pamiętam to z radia ma wychodzić 12V

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z radiem Pioneer KEH-P7400R, które przestało działać podświetlenie wyświetlacza. Zewnętrzna przetwornica, która wcześniej wydawała dźwięki, teraz milczy. Użytkownik sprawdził taśmę, bezpieczniki oraz stwierdził, że folia EL jest sprawna. Pomiar napięcia wskazuje, że do przetwornicy dochodzi 6,7V, a wychodzi 0,35V, co sugeruje jej uszkodzenie. Użytkownik planuje naprawić radio samodzielnie, ponieważ serwis wycenił naprawę na ponad 100 zł. Pojawiają się pytania o metody sprawdzenia przetwornicy oraz o możliwość pomiaru napięcia impulsowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA