logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-52DH77E - jak naprawić niedziałające porty HDMI?

LeszekWolf 06 Cze 2014 21:07 3675 12
  • #1 13685119
    LeszekWolf
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    W tv Sharp Lc-52dh77e nie działają mi wejścia
    Podłączam laptopa, dekoder od kablówki, pc i nic.
    Nie mam pojęcia jak to inaczej sprawdzić?
    Niestety tv nie jest już na gwarancji.
    Czy 3 łącza HDMI są połączone jakoś ze sobą i czy jest jakiś moduł, płytka którą wystarczyłoby wymienić?
    Proszę o odpowiedź, jeśli coś komuś przychodzi do głowy.
  • #2 13685900
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    Spróbuj przywrócić telewizor do ustawień fabrycznych. Taką opcję powinieneś mieć w menu telewizora. Utracisz ustawienia jakie dokonałeś, ale warto spróbować.

Przy okazji - brak połączenia HDMI wystąpił bez jakieś konkretnej przyczyny?

Przedtem działały bez problemu?

P.S. Wszelkie połączenia HDMI wykonuj przy wyłączonych obu urządzeniach - to tak na wszelki wypadek. Podłączanie HDMI przy włączonych urządzeniach może spowodować uszkodzenie tych gniazd.
  • #3 13685992
    LeszekWolf
    Poziom 11  
    Hmm jak takiej funkcji przywracania ustawień fabrycznych to nie ma ale jest coś takiego jak reset np ustawień, reset obrazu, reset dźwięku. Wykonywałem reset wszystkiego i nic :( Brak połączenia HDMI wystąpił nagle, nie działają wszystkie trzy bo sprawdzałem, kable są na pewno dobre.
  • #4 13686031
    Polon_us
    Poziom 42  
    Fragment instrukcji tego telewizora mówiący o przywracaniu fabrycznych ustawień.

If complex adjustments are made so that the settings
    cannot be restored to normal, you can reset the
    settings to the factory preset values.

Go to “MENU” > “Setup” > “Reset”.

Po tym procesie, telewizor wyłączy się i włączy ponownie.
  • #5 13686053
    LeszekWolf
    Poziom 11  
    Tak już robiłem i nic :/ HDMI nadal nie działają.
  • #6 13686112
    Polon_us
    Poziom 42  
    No cóż, za wiele pomysłów nie mam :(

- jeśli kolega ma włączony Aquos Link to prosze wyłączyć
    - w menu Setup proszę sprawdzić, czy funkcja "HDMI Auto View" jest włączona

Może faktycznie są one uszkodzone - można odnieść wrażenie po wpisach na forum, że połączenie HDMI to jest najsłabsze ogniwo w telewizorze.

Częste podłączanie i odłączanie przewodów HDMI może spowodować uszkodzenie tych gniazd.
  • #7 13686176
    LeszekWolf
    Poziom 11  
    Hmm nie mogę znaleźć funkcji HDMI Auto View :/, Aquos Link już wyłączyłem
  • #8 13686362
    Polon_us
    Poziom 42  
    Powinno to być w menu -> Setup

Dołączam fragment instrukcji mówiący o tym.
    Załączniki:
    • Pages_from_LC32-42-46-52DH77E-S_OM_GB_page30.pdf (145.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13686969
    LeszekWolf
    Poziom 11  
    a to jeśli o to chodzi to mam włączone ;)
  • #10 13691678
    LeszekWolf
    Poziom 11  
    Witam. W serwisie powiedzieli że najprawdopodobniej poszedł układ hdmi, czy mogę gdzieś taki dostać i sobie wymienić?
  • #11 13692293
    Polon_us
    Poziom 42  
    Nie wiem, czy można to gdzieś dostać/wymienić. W tym aspekcie kolega musi poradzić sobie sam.

Można zapytać w dziale RTV Service czy też Diagnozy. Może tam ktoś będzie wiedział.
  • #12 13694001
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Polon_us napisał:
    Można zapytać w dziale Diagnozy. Może tam ktoś będzie wiedział.

Absolutnie w tym dziale!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #13 13932385
    LeszekWolf
    Poziom 11  
    Witam. Sprawa załatwiona. Koszt 250zł. No cóż nie wiem czy to dużo czy mało a może akurat ale nie miałem wyjścia. Fakt faktem, że szybko i chyba solidnie bo hdmi działają bez zarzutu na razie :) Jeśli by ktoś sobie życzył namiary to proszę pisać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem działania portów HDMI w telewizorze Sharp LC-52DH77E, podłączając różne urządzenia, takie jak laptop i dekoder. Po próbie resetowania ustawień telewizora oraz wyłączenia funkcji Aquos Link, problem nadal występował. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie ustawienia "HDMI Auto View" oraz ostrożność przy podłączaniu kabli HDMI, które mogą być wrażliwe na uszkodzenia. Ostatecznie, serwis wskazał na uszkodzenie układu HDMI, co wymagało wymiany, a użytkownik potwierdził, że naprawa kosztowała 250 zł i przywróciła funkcjonalność portów HDMI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA