Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logitech klawiatura + mysz - podłączenie przez USB

galante 07 Jun 2014 12:07 13182 7
    galante
    Level 23  
    Zakupiłem niezależnie bezprzewodową klawiaturę Logitech i mysz Logitech. Do obu urządzeń dostałem odbiornik nano. Byłem przekonany, że jednym odbiornikiem obsłużę cały zestaw. Zestaw ma przeznaczenie do obsługi internetu przez TV. W telewizorze mam tylko jedno wolne gniazdo USB.
    Czy da się skonfigurować oba urządzenia pod jeden odbiornik nano?
    Czy jedynym rozwiązaniem jest rozdzielacz USB?
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/articles/6079

Ja znalazłem takie coś - jest to chyba jakiś inny odbiornik typu "Unifying".
    Wygląda na to, że tylko z takim będzie możliwość podłączania 2 i więcej urządzeń na raz.

Dodano po 2 [minuty]:

Tam jest napisane:
    do sześciu urządzeń — obecnie lub w przyszłości — korzystając z jednego portu USB.

Zdaje się, że logitech wpadł na pomysł jak wyciągnąć kolejne pieniądze od klientów.
    Nie dają do standardowych zakupów takiego tylko zwykły i trzeba dokupić ten "specjalny" osobno?
    galante
    Level 23  
    Taki odbiornik mam. Do obu urządzeń był dodany odbiornik nano w tym w jednym idealnie taki jak pokazałeś w linku.
    W sprzedaży są zestawy różnych firm klawiatura + mysz, które chyba nadają do jednego odbiornika nano wpiętego np. w PCta.
    Ja mam dwa prawie identycznie wyglądające odbiorniki nano. Jak zrobić aby oba urządzenia działały do jednego odbiornika i to którego? Czym te odbiorniki się różnią? Jakby ktoś to rozjaśnił!
  • Helpful post
    badboy84
    Level 42  
    Fajnie by było jak byś napisał jakie to modele klawiatury i myszy, wtedy może da się dobrać jeden odbiornik. Możesz to rozjaśnić? czy mamy zgadywać co zadziała a co nie?
  • Helpful post
    badboy84
    Level 42  
    Potrzebujesz odbiornika unifying który powinien być dodany do klawiatury bo jest ona zgodna z tym standardem-do 6 urządzeń do 1 odbiornika. Ale niestety ta myszka z nim nie współpracuje, więc pozostaje zmiana myszy ...
    Więcej możesz znaleźć tutaj http://www.logitech.com/pl-pl/promotions/6072
    Nie wiem czy hub usb będzie współgrał z TV, musiałbyś zasięgnąć opinii w internecie.
    galante
    Level 23  
    Wszystko wskazuje, że masz rację. Niestety zbyt późno powziąłem tą wiedzę, bo zakupów dokonałem ale...
    Faktycznie wygląda, że na jednym odbiorniku oba urządzenia nie pójdą ale metodą prób i błędów podłączyłem oba urządzenia na obydwu różnych odbiornikach nano i przy którejś próbie nagle wszystko zaskoczyło tzn. jednocześnie na ekranie TV LED Samsung działa i klawiatura i myszka!!!
    Wcześniej działała mi albo klawiatura albo myszka.
    Ze względu na to iż w TV mam tylko dwa gniazda USB, gdzie jedno zajmuje na stałe bezprzewodowy router internetowy Samsunga pozostaje drugie na oba odbiorniki nano.
    Wszystko wskazuje, że jak kupię rozdzielacz USB za 5zł i oba nano wepnę do rozdzielacza to i myszka i klawiatura będą hulały.
    Dam znać jak poeksperymentuję dalej, może komuś się to przyda.
    Zastanawiałem się nad myszką M235 i gdybym ją kupił oba urządzenia chodziłyby na jednym odbiorniku. Szkoda.
    galante
    Level 23  
    Wszystko wiem i działa SUPER tak jak chciałem - instrukcja dla zainteresowanych.....
    Posiadam TV Samsung 32EH5300 z systemem Linuks (rodzaj systemu operacyjnego w TV bez znaczenia).
    Kupiłem bezprzewodową klawiaturę Logitech M 360 z nano odbiornikiem unifying (czerwony znaczek na odbiorniku), oraz
    myszkę Logitech bezprzewodową M 185 z nano odbiornikiem bez unifying. Tu istotna kwestia. Odbiornik jest bez czerwonego znaczka unifying.
    Skontaktowałem się telefonicznie z firmą Logitech pod nr 22 8541151 SUPER obsługa - polecam w razie jakichkolwiek problemów, gdzie krok po kroku, jak chłopu na miedzy powiedziano mi co i jak.
    Otóż okazało się, że pod spodem myszki jest znaczek unifying świadczący, że myszka jest kompatybilna z tym systemem. To oznacza, że można ją połączyć w parę z ww. klawiaturą za pomocą jednego odbiornika unifying.
    Konfiguracji klawiatury z myszką można dokonać na dowolnym urządzeniu z systemem Windows lub Mac np. na PC-ecie lub laptopie za pomocą prostego softu ściągniętego ze strony Logitecha pod konkretny system na komputerze (u mnie Win 7).
    Po skonfigurowaniu za pomocą ww. ściągniętego softu czyli sparowaniu myszki z klawiaturą pod jeden odbiornik unifying przenosimy ten odbiornik np. do TV w moim przypadku Samsung 32EH5300, wpinamy odbiornik pod wejście USB, włączamy klawiaturę i myszkę i wszystko hula aż miło na jednym odbiorniku nano unifying.
    Dziękuję wszystkim za pomoc, wskazówki i linki dzięki którym krok po kroku udało mi się dojść do zamierzonego celu.