logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio vPCeh - Czy można zainstalować system Windows 7 bez usuwania recovery

dostojny.kocur 08 Cze 2014 10:00 3018 8
REKLAMA
  • #1 13688587
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam,
    Mój laptop Sony Vaio vPCeh okropnie wolno działa. Świeżo po instalacji systemu z partycji Recovery miałem 87 procesów dlatego stwierdzam że nie ma co się już z tym babrać. Lecz mam kilka pytań:
    -Czy instalując system Windows 7 SP1 z klucza OEM ze spodu laptopa (Instaluję tą samą wersję, tyle że po angielsku) mogę wykonywać aktualizacje?
    -Czy jeżeli nie naruszę podczas instalacji systemu partycji Recovery mogę w każdej chwili uruchomić odzyskiwanie systemu z tej partycji (Klawisz F8 lub F12 podczas uruchamiania)
    -Jeżeli nie będę mógł zainstalować angielskiej wersji, prosiłbym aby ktoś podał mi link do polskiej, 64-bitowej kopii zapasowej wersji Home Premium SP1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13688661
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Nitro_36 napisał:
    Witam,
    Mój laptop Sony Vaio vPCeh okropnie wolno działa. Świeżo po instalacji systemu z partycji Recovery miałem 87 procesów dlatego stwierdzam że nie ma co się już z tym babrać. Lecz mam kilka pytań:
    -Czy instalując system Windows 7 SP1 z klucza OEM ze spodu laptopa (Instaluję tą samą wersję, tyle że po angielsku) mogę wykonywać aktualizacje?
    -Czy jeżeli nie naruszę podczas instalacji systemu partycji Recovery mogę w każdej chwili uruchomić odzyskiwanie systemu z tej partycji (Klawisz F8 lub F12 podczas uruchamiania)
    -Jeżeli nie będę mógł zainstalować angielskiej wersji, prosiłbym aby ktoś podał mi link do polskiej, 64-bitowej kopii zapasowej wersji Home Premium SP1.

Odpowiedzi:
    1. Tak
    2. Nie - partycja ta zostanie nienaruszona natomiast ścieżki do niej zostaną wymazane i klawiszem nic nie zdziałasz.
    3. Będziesz mógł, a takie linki tutaj są niedozwolone.
  • REKLAMA
  • #3 13688675
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    yang32
    Dziękuję za odpowiedź, mam pytanie: Jeżeli partycja zostanie, jak będę mógł później się do niej dostać?
  • REKLAMA
  • #4 13688697
    yang32
    Poziom 36  
    Najlepiej zrobić kopie MBR przed instalacją Windowsa z płyty - czyli teraz. Jak będziesz chciał mieć znowu dostęp do tej partycji przywrócisz ten zapisany.
    Dla absolutnej pewności to zrobiłbym jeszcze na Twoim miejscu kopie tej partycji. Zrobisz coś nie tak przy instalacji i możesz ją usunąć, a wtedy przywrócenie MBR nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #5 13688746
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    Albo nie umiem szukać, albo nikt faktycznie tego nie opisuje. Czy mógłbyś mi opisać jak takową partycję zlokalizować i zgrać na dysk DVD? Czy mógłbym wtedy uruchomić wszystko bez kopii MBR?
  • #6 13688769
    yang32
    Poziom 36  
    Jeśli dobrze rozumiem o co pytasz, to się da przenieść taką partycję na płytę i z niej uruchamiać w razie konieczności. Jak to zrobić są poradniki w sieci o ile pamiętam.
  • #7 13688792
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    yang32
    Już znalazłem po własnych poszukiwaniach- Oprogramowanie Sony Vaio Care umożliwia zrobienie takowej kopii. Kopia zabiera cztery płytki lub pendrive 20GB, rozumiem że jeżeli to wszystko zgram w razie awarii systemu uruchamiam system z tej pierwszej płytki lub pendrive bez potrzeby płyty MBR?
  • #8 13688817
    yang32
    Poziom 36  
    Jeśli uruchomisz z płytki lub pendriva to mbr nie ma tu znaczenia.
  • #9 13688822
    dostojny.kocur
    Poziom 15  
    yang32
    Dzięki za pomoc, jutro kupię płyty, zgram Recovery i instaluje Windowsa 7.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Sony Vaio vPCeh zadał pytanie dotyczące instalacji systemu Windows 7 SP1 bez usuwania partycji Recovery. Odpowiedzi wskazują, że instalacja systemu z klucza OEM jest możliwa, a aktualizacje będą dostępne. Jednakże, podczas instalacji partycja Recovery pozostanie, ale dostęp do niej może być utrudniony. Zaleca się wykonanie kopii MBR przed instalacją oraz skopiowanie partycji Recovery na nośnik zewnętrzny, co umożliwi przywrócenie systemu bez potrzeby korzystania z MBR. Użytkownik znalazł również oprogramowanie Sony Vaio Care, które pozwala na utworzenie kopii Recovery na płytach lub pendrive, co ułatwi przyszłe przywracanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA