Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

y510p Lenovo - Brak odczytu SMART z HDD

MarekW77 08 Cze 2014 15:04 783 1
  • #1 08 Cze 2014 15:04
    MarekW77
    Poziom 10  

    Witam.
    Zakupiłem laptopa z tematu w wersji z matrycą FHD matową (59-407442), I7, 1TB+8GB ssd, 4GB Ramu, nagrywarką i bez systemu (poza dosem).

    Po instalacji win 7 64bit ultimate występowały problemu jak bluescreen'y przed instalcją sterowników, a później w trakcie aktualizacji systemowych (po restarcie podczas uruchamiania samoczynne restarty). Byc moze z zlej kolejnosci instalowalem stery-najpierw rdzeń-czyli chipset, potem zarzadzanie zasilaniem, potem usb, grafika, audio...

    Zanim jednak przeinstaluje sprawdzilem dysk i niepokoi mnie brak odczytu smarta. Ktos wie czy dyski hybrydowe maja jakies specjalne zabezpieczenia? Nie mam odczytu SMARTA ani temp. i nie moge wykonac testów zapisu, a jedynie odczytu. Pisze mi, ze mam zablokowany dostep do zapisu ??? Korzystalem z HDD Tune Pro. Martwi mnie test predkosci odczytu tego dysku, wyglada co najmniej niepokojąco...

    Po drugie czy to normalne, ze laptop wydaje lekkie bzyczenie nad klawiszami O, P ? Za dnia slyszalne po zblizeniu ucha, w nocy podczas nachylania lekkiego. Po uśpieniu lapka zzmienia sie w lekki pisk, po wznowieniu przechodzi w takie bzyczenie z przerwami krótkimi i nie wiem jak to interpretowac, mój pirewszy laptop wiec moze to normalne, bo cos w sekcji zasilania tak pracuje? Cewka czy cos i wiekszosc tak ma...

    Prosze o porady jesli ktos spotkal sie z takowymi problemami.

    Pozdrawiam

    0 1
  • #2 09 Cze 2015 21:48
    MarekW77
    Poziom 10  

    Dokupiłem dysk SSD intela 120 GB pod złącze M.2 do tego laptopa.

    System win 7 mam pod dysk 1TB i ten dysk nowy SSD w biosie jest widoczny, ale w Windowsie 7 już go nie widać, nawet w menadżerze dysków (narzędzia administracyjne).

    Czy ktoś może mi podpowiedzieć dlaczego go nie widać?

    Uruchomiłem instalatora z DVD i nie widzi SSD tylko ten SSHD 1TB. Jak daję boot z SSD to idzie system win 7 niemiecki - kupiłem ten dysk używany z allegro więc niby jest ok, ale nie wiem czemu instalator win 8.1 nie widzi tego dysku?

    Czy ktoś może podpowiedzieć kto też dokładał do tego laptopa dysk SSD i instalował system?
    A może trzeba odłączyć dysk 1TB i zostawić tylko SSD?

    0