logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 98 na laptopie bez bootowania z CD - jak to zrobić?

Andzrzej 19 Kwi 2005 18:12 3656 14
REKLAMA
  • #1 1419572
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam.Mam laptopa z czystym dyskiem podzielonym na dwie partycje ,jak zainstalować na nim win 98 jeśli komp nie ma możliwości bootowania z cd,a tylko FDD lub HDD.Nie mam również możliwości podłączenia dwóch napędów ,mogę włożyc w niego albo stację dyskietek albo cdrom.Więc jeśli podłącze stacje dyskietek to jak mogę ewentualnie przekopiować instalkę systemu na dysk?Lub może jak zainstalowac (skąd wziąć )windowsa 3.11 lub DOS-a,bo wymyśliłem że wtedy odpalę laptopa z włożonym cd i uruchomię instalację windy.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1419597
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Witam. Daj znac, to wysle ci obraz dyskietki systemowej win98. Pozdrawiam.
  • #3 1419602
    enterzbigi
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Pana zapytanie ale jeśli tak to ja radza aby odplił Pan laptopa z dyskietki startowej windwsa 98 lub me tam jest taki malutki dosik wpisuje Pan litere napędu cd i nazwę pliku instalacyjnego np E:\setup.exe i wciska enter program instalacyjny powinien się uruchomić E:\ odpowiada literze napędu powodzenia
  • #4 1419622
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam .problem w tym że nie mogę mieć włożonych do laptopa dwóch napędów gdyby tak było to bym nie miał problemu.
  • REKLAMA
  • #5 1419637
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    [Oj, ludzie, za Windowsy sie bierzecie, a DOSa nie znacie...]
    Wlasnie o to chodzi - wklada sie dyskietke systemowa, startuje kompa, system laduje sie z dyskietki. Klepiemy: SYS A: C:, potem zgrywamy wszystkie pliki z dyskietki na dysk C. i TARAAAA!!! System juz rusza z dysku (na tyle,ze mozna odpalic plyte).

Dodano po 2 [minuty]:

Wlasciwie, wystarczyloby zgrac tylko sterownik cedeka, mscdexa i utworzyc autoexeca i configa, ale kto z dzisiejszych "specow" wie jak to sie robi :)...
  • REKLAMA
  • #6 1419652
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam Dalsze pytanie:jak zgrać pliki z dyskietki na dysk twardy?
  • #7 1419680
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Kiedyś w podobnej sytuacji poradziłem sobie tak (Windows 95):

- Zainstalowałem na twardym dysku niepełny DOS z dyskietki,
    stosując FDISK, SYS i COPY. Przekopiowałem najbardziej przydatne
    polecenia zewnętrzne DOS i sterowniki CDD, nie zapominając o MSCDEX.
    Zrobiłem CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT tak, aby komputer uruchamiał się
    samodzielnie i mógł obsługiwać płyty CD

- Z płyty instalacyjnej przekopiowałem na twardy dysk całą zawartość
    instalacyjną z katalogu \WIN9X\*.* poleceniem XCOPY (działa szybciej
    niż COPY, ale i tak to był tester cierpliwości)

- Poleceniem SETUP Windowsa uruchomiłem instalację. Jest tu pewna
    pułapka: Windows OEM "dla nowych komputerów" nie chciał się
    instalować, jeżeli rozpoznał na dysku już jakiś system operacyjny
    Microsoftu. Niestety już nie pamiętam, jak ominąłem tę przeszkodę,
    bo to było w drugiej połowie lat 90 - może miałem DOSa 6.x zamiast
    tego z Windowsa 95 lub znowu przechodziłem na start komputera
    z dyskietki, bo napęd CD nie był już potrzebny - teraz nie pamiętam

- Podobnie postępowałem z wydaniami 98 i tu już nie było takich
    przeszkód, ale może miałem więcej szczęścia, niż rozumu
  • #8 1419692
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Andzrzej napisał:
    Witam Dalsze pytanie:jak zgrać pliki z dyskietki na dysk twardy?

[Habemus Papam!!! :)]

W linii polecen prosze wpisac:

a:\ [Enter]
    copy *.* c:\[Enter]
    (to zgra wszytkie pliki z dyskietki do katalogu C:\
    lub
    copy plik.plk c:\
    (to zgra plik plik.plk do katalogu C:\)
  • #9 1419737
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam
    Przekopiowałem wszystkie pliki z dyskietki startowej na c ,a następnie wyłączyłem laptopa i włożyłem do niego CD rom.Uruchomiłem laptopa ,wystartował z dysku ale po chwili pojawia się komunikat :BŁĄD WYSZUKIWANIA PODCZAS ODCZYTU NA DYSKU A przerwij ,ponów ,zrezygnuj. No przecież nie ma już A w laptopie bo zamieniłem na CD.I co dalej?
  • REKLAMA
  • #10 1419762
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Rany. Dobra, to inaczej. Odpalamy z dyskietki i piszemy (slowo w slowo, enter w enter):
    C:\
    del autoexec.bat
    del config.sys
    copy con config.sys
    device=himem.sys
    device=btccdrom.sys
    (tu wciskamy ctrl+Z)
    copy con autoexec.bat
    mscdex.exe /d:cd
    (wwciskamy ctrl+Z)

Resetujemy kompa i powinno byc OK. To znaczy, to jest kompletnie "lysy" system tylko z obsluga CD-ROM. Potem zgrywamy calego windowsa na dysk i instalujemy z dysku, tak jak pisal poprzednik.
    Jezeli poiawia sie bledy przy ladowaniu systemu, prosze pisac.

Dodano po 1 [minuty]:

Jezeli pojawia sie bledy, prosze odpalic z dyskietki i wpisac:
    c:\
    dir *.sys
    i napisac, jakie pliki wyswietlilo.

Dodano po 11 [minuty]:

Błąd:
    Jest
    mscdex.exe
    a powinno być
    Przepraszam za pomyłkę.
  • #11 1419812
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam .Owszem wywaliło błedy wszedłem na c i mam tu coś takiego:
    ASPICD
    ASPI2DOS
    ASPI4DOS
    ASPI8DOS
    ASPI8U2
    BTCDROM
    BTDOSM
    CONFIG
    COUNTRY
    DISPLAY
    FLASHPT
    HIMEM
    KEYBRD4
    OAKCDROM
    RAMDRIVE
    wszystkie z rozszerzeniem SYS
  • #12 1419841
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    O rany, ale namieszalem. :)
    Linia
    jest ok, trzeba zamiast
    device=btccdrom.sys
    wpisac
    device=btcdrom.sys /d:cd
    Oczywiscie, cala procedure nalezy powtorzyc od nowa (skasowac pliki poleceniem del, itd...).
  • #13 1420037
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Najlepiej będzie połączyć kablem typu null-modem na złączu równoległym lub ostatecznie szeregowym z innym komputerem i za pomocą starego , dobrego NC (Norton Commander) przegrać pliki instalacyjne z CD , a potem odpalić setup W98 już z dysku laptopa . Jeśli HDD ma wystarczającą pojemność to folder z plikami instalacyjnymi warto zostawić do ewentualnych potrzeb w przyszłości . Oczywiście wcześniej należy zainstalować DOS oraz NC i dokonać odpowiednich ustawień w konsoli NC . W ten sposób instalowałem Windows nawet na starych laptopach bez CD . Istnieje też możliwość instalacji wcześniejszej na HDD DOS-a z obsługą CD , a potem uruchomienia instalacji z płyty przy bootowaniu DOS-a z HDD . Nie znam szczegółów więc pierwsza możliwość wydaje się pewniejsza .
  • #14 1425443
    Andzrzej
    Poziom 18  
    Witam .Niestety metoda którą sygerował ZeeWolf nie odniosła oczekiwanego rezultatu.Pojawiały się komunikaty o braku pliku bądź złym wpisie w innym.Problem rozwiązałem pożyczając od znajomego przejściówkę do dysku 2,5" i podłączając ten dysk do stacjonarnego PC,potem przerzuciłem instalkę na dysk laptopa następnie przełożyłem uruchomiłem laptopa z dyskietki i odpaliłem instalkę którą miałem na dysku.Wszystkim bardzo srdecznie dziękuję za zainteresowanie i pomoc .Pozdrawiam
  • #15 1426598
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    mozna skasowac nie doczytalem ze problem rozwiazany Sorry.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu Windows 98 na laptopie, który nie obsługuje bootowania z napędu CD, a posiada jedynie możliwość startu z dyskietki (FDD) lub dysku twardego (HDD). Problemem jest brak możliwości jednoczesnego podłączenia napędu CD i stacji dyskietek. Proponowano uruchomienie laptopa z dyskietki startowej Windows 98, następnie przekopiowanie plików instalacyjnych systemu z dyskietki na partycję C: poleceniem COPY, a następnie uruchomienie instalacji z dysku twardego. Wskazano konieczność przygotowania minimalnego systemu DOS z obsługą napędu CD-ROM, poprzez odpowiednią konfigurację plików CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT oraz użycie sterowników HIMEM.SYS, OAKCDROM.SYS lub BTCDROM.SYS i programu MSCDEX.EXE. Podkreślono, że pliki systemowe i sterowniki muszą być poprawnie skopiowane i skonfigurowane, aby uniknąć błędów podczas startu. Zaproponowano także alternatywę przesłania plików instalacyjnych z innego komputera za pomocą kabla null-modem i programu Norton Commander. Ostateczne rozwiązanie polegało na fizycznym podłączeniu dysku twardego laptopa do stacjonarnego PC za pomocą przejściówki do dysku 2,5", skopiowaniu instalacji Windows 98 na dysk, a następnie uruchomieniu instalacji z dyskietki i dysku laptopa. Metoda ta pozwoliła na pomyślną instalację systemu bez konieczności bootowania z CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA