logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja komputera do gier za 2500zł - cicha obudowa, SSD, nowa płyta główna

Kloniq 10 Cze 2014 17:01 1050 8
REKLAMA
  • #1 13695484
    Kloniq
    Poziom 9  
    Obecnie posiadam taki o to sprzęt:

- Płyta główna: Asus P5KPL-AM IN/ROEM/SI
    - Procesor: Pentium Dual-Core CPU E6500 @ 2.93GHz
    - Pamięć: 4096MB DDR2-800 - Dual Channel 400 MHz (2:3)
    - Dysk: WD5000AAKS, 3.5'', 500GB, SATA II, 7200RPM,)
    - Zasilacz: Take Me 400W (czarna lista)
    - Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 240 (512MB)
    - Obudowa: Take Me jakaś tam szkoda klawiatury by pisac
    - Napęd: Jest, ale działa jakby chciał a nie mógł. Niby np. grę zainstaluje ale muszę dać mu kilka godzin i buczy głośno.

Budżet: 2200+
    Plan jest generalnie taki, żeby złożyć lepszego kompa do gier. Wymienić w pierwszej kolejności płytę główną, procesor, obudowę(zdążyłem znienawidzić hałas z kompa. Marzy mi się cichy komputer) i zasilacz, i dołożyć dysk SSD.
    No i do nowych wymienionych wyżej rzeczy dołożyć obecną resztę i ewentualnie na następną wypłatę (bo wtedy dojdzie drugie 2000) wymienić ram i grafikę.

Potrzebuje w plycie głównej 2 slotów PCIE i przynajmniej jednego PCI.
    Odnośnie OC to jestem na tak (w przyszlosci) ale nasuwa mi się pytanie czy wpłynie to znacząco na budżet jaki musze przeznaczyc czy nie.

Posiadam monitor i całą resztę, więc tego nie liczymy. Posiadam tez WIN7 (nie wiem czy chce wydać 360zl na Win 8.1 :/ ) wiec systemu tez nie musimy.
    Czy stacja dysków bedzie mi potrzebna do sterowników itd? Bo od roku swojej nie uzywam. Gram w pobrane gry.
    Mam nadzieje, ze wszystko napisalem jak trzeba.
  • REKLAMA
  • #2 13695710
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Czyli łączny budżet 4200, z czego połowa na grafikę.

RAM trzeba będzie wymienić razem z płytą - DDR2 nie jest obsługiwany przez obecne płyty główne.
    Z obecnego sprzetu zostaje właściwie tylko dysk.

Większość pełnowymiarowych ATXowych płyt głównych spełni twoje potrzeby odnośnie gniazd na karty rozszerzeń.
    Czy planujesz jakiś overclocking tego sprzętu? Czy potrzebny jest ci kontroler RAID?
    Cytat:
    j 2 slotów PCIE
    Jeden rozumiem na grafikę. Do czego dokładnie drugi? Drugi ma być x4, x8, x16?
  • REKLAMA
  • #3 13695780
    Kloniq
    Poziom 9  
    Cytat:
    Czyli łączny budżet 4200, z czego połowa na grafikę.

I tak i nie. Jeśli na przykład powiesz, że musze się wstrzymać i wylozyc wiecej na procka to tak zrobię.

Chcialbym zeby pozniej w niedalekiej przyszlosci nie kupowac calego kompa tylko ewentualnie zmienic grafike i dolozyc ram (czy cus)

Cytat:
    Czy planujesz jakiś overclocking tego sprzętu?

Cytat:
    Odnośnie OC to jestem na tak (w przyszlosci) ale nasuwa mi się pytanie czy wpłynie to znacząco na budżet jaki musze przeznaczyc czy nie.

Cytat:
    Jeden rozumiem na grafikę. Do czego dokładnie drugi? Drugi ma być x4, x8, x16?

Na dzwiękową, nie wiem jaki bo nie ma wymagan na pudełku.
  • REKLAMA
  • #4 13696529
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Może taka opcja:
    http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?...80654&s=75828&s=79417&s=80423&s=78656&s=89773

Płyta główna jest nowa, póki co brak testów, ale wydaje się bardzo ciekawa, prawdziwe 8 faz, bez doublera. Z tego co czytałem na zagranicznych forach, w tej cenie posiada prawdopodobnie najbardziej zaawansowaną sekcję zasilania spośród reszty Z97 kosztujących podobne pieniądze. W przyszłości, w razie potrzeby będziesz mógł zapodać na nią procesory intel broadwell.

Na wypłatę wrzucisz grafikę R9 290X 4GB i sprawa załatwiona.
  • #5 13697724
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Kloniq napisał:

Czy stacja dysków bedzie mi potrzebna do sterowników itd? Bo od roku swojej nie uzywam. Gram w pobrane gry.

Generalnie nie, sterowniki też można pobrać z internetu. Windowsa zainstalujesz z pendrive chociażby.

Zestaw wyżej OK, jedyne co bym zmienił to obudowę na coś o klasę wyżej.
  • #6 13698417
    Kloniq
    Poziom 9  
    tzn jaką?

Jakaś alternatywa dla zestawu kolegi?
  • #7 13698468
    wariato
    Poziom 43  
    Wyrzuć DVD i zamiast Z3 weź Corsair Carbide 300R lub SilentiumPC Gladius X60 Pure Black
  • REKLAMA
  • #9 13698628
    wariato
    Poziom 43  
    Nie ma się do czego przyczepić jeśli chodzi o zestaw.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację swojego komputera do gier z budżetem 2500 zł, koncentrując się na wymianie płyty głównej, procesora, obudowy oraz zasilacza, a także dodaniu dysku SSD. Obecny sprzęt to m.in. płyta główna Asus P5KPL-AM, procesor Pentium Dual-Core E6500, 4GB RAM DDR2 oraz karta graficzna NVIDIA GeForce GT 240. Wskazano, że nowa płyta główna powinna mieć co najmniej dwa sloty PCIe i jeden PCI. Użytkownicy forum sugerują różne opcje płyt głównych oraz obudów, w tym Corsair Carbide 300R i SilentiumPC Gladius X60 Pure Black, a także zwracają uwagę na konieczność wymiany RAM na DDR4 w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA