logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE27S71B - Pasy na ekranie i brak dzwięku.

dzi_dziuś 11 Cze 2014 17:39 5739 7
REKLAMA
  • #1 13698611
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1170
    Witam.

Z telewizorem problem jest następujący. Po włączeniu pilotem słyszalny jest powitalny sygnał dźwiękowy, widać, że świetlówki zaświecają się (matryca pozostaje czarna) i na tym w zasadzie koniec. Czasami na matrycy pojawiają się kolorowe paski jak na zdjęciu. Dźwięku, po podłączeniu do satelity, nie ma. Sprawdziłem, napięcia w zasilaczu i są zgodne ze schematem.

Czy opisany objaw wskazuje na uszkodzoną matrycę ?

Samsung LE27S71B - Pasy na ekranie i brak dzwięku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13702970
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    dzi_dziuś napisał:

Czy opisany objaw wskazuje na uszkodzoną matrycę ?

A kto ci jednoznacznie poda odpowiedź typu: 'tak' lub 'nie'?
    Trzeba zacząć od pomiaru napięć na T-con :D
  • REKLAMA
  • #3 13708079
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Miałem dzisiaj trochę czasu, więc zabrałem się za sprawdzenie wspomnianego t-cona. W punkcie pomiarowym V25V, gdzie powinno byc napięcie 2,5V, mam 0,8V. Jadąc po ścieżce doszedłem do stabilizatora MMC6100B (U14). Przed nim jest stabilizator L1117G (UP4), na którego wyjściu jest 3,5V, napięcie to dochodzi do wejścia stabilizatora na 2,5V (wspomnianego U14).

Sklepy elektroniczne u mnie nie maja żadnego stabilizatora LDO SMD, więc nawet nie było w czym wybierać :) Pytanie moje jest następujące. Czy zanim zamówię owy stabilizator mogę po jego wylutowaniu podać do układu 2,5V z zewnętrznego zasilacza stabilizowanego ?

T-CON V270B1-L01-C

Ps. Dźwięk już jest :)
  • #4 13709306
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Jeżeli masę zasilacza połączę z masą układu, a +2,5V podam na punkt lutowniczy do którego było podłączone wyjście stabilizatora, które teoretycznie jest chyba początkiem linii 2,5V, to nie powinno nic odrzucić, ale chętnie usłyszę jeszcze jedna opinie :)

Jeżeli podłączenie pod zasilacz, nie uruchomiłoby t-cona, wtedy mógłbym szukać używanego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13709559
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Podgrzej stabilizator lutownicą a zapewne "zaskoczy" na jakiś czas :D
  • #6 13709780
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Szczerze mówią nie chciało mi się wierzyć w te podgrzewanie, ale z ciekawości podgrzałem nóżki układu lutownica i ... obraz się pojawił.

bogred jesteś moim mistrzem :D

Zaraz zamawiam stabilizator, LM 1117-2.5 powinien podejść :)
  • REKLAMA
  • #8 13743537
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Minął tydzień od wymiany stabilizatora i nie zauważam, żadnych negatywnych objawów, także temat zamknięty.
    Dzięki jeszcze raz za pomoc :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung LE27S71B, który po włączeniu nie wyświetla obrazu (czarna matryca) i nie ma dźwięku, mimo że słychać powitalny sygnał. Po sprawdzeniu napięć na zasilaczu i T-con, stwierdzono, że napięcie 2,5V w punkcie V25V wynosi tylko 0,8V. Użytkownik podjął próbę naprawy, podgrzewając stabilizator, co tymczasowo przywróciło obraz. Ostatecznie wymieniono stabilizator MMC6100B, co rozwiązało problem, a telewizor działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA