logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Megane I] Renault Megane I - jak zabezpieczyć auto po zgubieniu kluczyków?

raker 19 Kwi 2005 21:50 5158 8
REKLAMA
  • #1 1420261
    raker
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam, mam pytanie dotyczące zabezpieczenia samochodu Renault Megane I. Najogólniej mówiąc, mój kumpel chce kupić auto, jednak jest zieolny w tej kwestii (elektroniki). Właściciel ma tylko jeden komplet kluczków do samochodu (drugi komplet zgubił). Teraz powstaje pytanie - jak najtaniej zrobić, aby auto było zabezpieczone przed otwarciem i uruchomieniem go z tego zgubionego kompletu kluczyków?? Czy:
    - jechać prosto do ASO i wymienić wszystko co każą??
    - możnaby wymienić zamki (wraz ze stacyjką), otrzymać do nich całkiem nowy komplet kluczyków (i tutaj istota rzeczy) zakodować immobilaiser i kluczyk na nowo??
    - czy wymienić wszystkie zamki (i stacyjke), otrzymać nowy komplet kluczyków i wymienić immobilaiser, aby był rozkodowywany przez ten nowy komplet kluczyków??
    Cała istota rzeczy polega na tym, czy można gdzieś w warsztacie/serwisie (nie ASO) zakodować na nowo immobilaiser pod nowy kluczyk (tak, żeby te zgubione oryginalne kluczyki nie nadawały się ani do otwarcia auta, ani do uruchomienia auta)??
    No i na sam koniec zapytam - ile taka operacja może kosztować w ASO??
  • REKLAMA
  • #2 1420288
    Marcinbr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    a nie prościej i taniej założyć jakiś alarm lub inne zabezpieczenie?
  • #3 1420344
    raker
    Poziom 17  
    Napisałem, że drugi komplet kluczyków został zgubiony - nie robiąc nic z zamkami ktoś będzie mógł auto otworzyć bez problemu. WIĘC TAKA OPCJA ODPADA.
    Pisałem, że chce, aby nikt auta nie otworzył i nikt auta nie uruchomił z tych zgubionych kluczy, co wiąże się z wymianą zamków i najlepiej stacyjki. Teraz pytam, czy wymieniając zamki (mam nowy komplet kluczyków) immobilaiser będzie musiał zostać w jakiś sposób wyłączony, czy będzie można zakodować immobilaiser i ten "pusty" kluczyk na nowo??
  • REKLAMA
  • #4 1420377
    olo114
    Poziom 18  
    Ocena: 95
    Witam
    Sposob synchronizacji nowych lub "wypadnietych " kluczy (PLIP-ow) z systemu, byl omawiana na stronie tysiace razy. Pozostaje Ci wymienic zamki i stacyjke na nowe i zsynchronizowac klucz ktory Ci pozostal, dwa razy.PLIP-y ktore nie wezma udzialu w synchronizacji wypadna z systemu.
    Jezeli bys chcial miec dwa PLIP-y to mozesz dokupic .
    Pozdrawiam
  • #5 1420405
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Ja dopisze tylko tyle, ponieważ jesteś moim "sąsiadem" że w warsztacie gdzie pracuję mogę pomóc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #6 1421115
    raker
    Poziom 17  
    olo114 napisał:
    Witam
    Sposob synchronizacji nowych lub "wypadnietych " kluczy (PLIP-ow) z systemu, byl omawiana na stronie tysiace razy. Pozostaje Ci wymienic zamki i stacyjke na nowe i zsynchronizowac klucz ktory Ci pozostal, dwa razy.PLIP-y ktore nie wezma udzialu w synchronizacji wypadna z systemu.
    Jezeli bys chcial miec dwa PLIP-y to mozesz dokupic .
    Pozdrawiam

Czyli można kupić w ASO/lub zamienniki (o ile są w ogóle do kupienia) zamków (+stacyjke) z kompletem kluczyków i zakodować te nowe klucze i immobilaiser na nowo. Ile taka usługa może kosztować (ile zamki z kluczykami i stacyjką, a ile synchronizacja)??
  • REKLAMA
  • #7 1421379
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    A może inaczej. Trochę gubię się który to jest Megane I (rocznik). Ale jeśli z centralnym zamkiem to masz jeden zamek pod kluczyk (góra dwa). Przerabiasz w warsztacie układ klucza i dorabisz kluczyk do tego układu. Istniejący kluczyk używasz do stacyjki (immobilizer) i ewentualnie centralny zamek/alarm. Przerejestrowujesz klucze czyli pozostaje ci jeden w systemie. Trochę niewygodne w użyciu.
    Inaczej. Zamawiasz w ASO klucz kompletny. Tam system samochodu zostaje przerejesrowany (klucze) i akceptue tylko klucze obecnie zarejestrowne. Koszt klucz coś ok 600 PLN i coś tam zdobycie kodu oraz rejestrowanie.
    Wymiana zamków i immobilisera (dekoder,sterownik) to już znaczace pieniążki.
  • #8 1421929
    raker
    Poziom 17  
    mczapski napisał:
    A może inaczej. Trochę gubię się który to jest Megane I (rocznik). Ale jeśli z centralnym zamkiem to masz jeden zamek pod kluczyk (góra dwa). Przerabiasz w warsztacie układ klucza i dorabisz kluczyk do tego układu. Istniejący kluczyk używasz do stacyjki (immobilizer) i ewentualnie centralny zamek/alarm. Przerejestrowujesz klucze czyli pozostaje ci jeden w systemie. Trochę niewygodne w użyciu.
    Inaczej. Zamawiasz w ASO klucz kompletny. Tam system samochodu zostaje przerejesrowany (klucze) i akceptue tylko klucze obecnie zarejestrowne. Koszt klucz coś ok 600 PLN i coś tam zdobycie kodu oraz rejestrowanie.
    Wymiana zamków i immobilisera (dekoder,sterownik) to już znaczace pieniążki.

Układ jest teraz taki (Megane '99 rok). Mam dwa zamki (drzwi przednie), stacyjka, jeden kluczyk uruchamiający i otwierający auto.
    A chcę zrobić tak, że: oryginalny kluczyk (ten zgubiony) auta nie otworzy i nie uruchomi. Jak to zrobić, co wymienić, żeby było dobrze i jeżeli jest taka opcja to najtaniej??
  • #9 1422987
    Buzka23
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    W tym modelu jesli to jest rocznik 99 wystarczy dokupić sterownik wartość około 400zł dorobić zębnik istniejącego kluczyka i dokodować nowy sterownik ,system wyrzuci zgubiony kluczyk i na pewno zdalnie nie otworzy dzwi i nie uruchomi silnika.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Renault Megane I (rocznik 1999) zgubił drugi komplet kluczyków i chce zabezpieczyć samochód przed otwarciem i uruchomieniem za pomocą tych zgubionych kluczy. Rozwiązaniem jest wymiana zamków drzwiowych i stacyjki na nowe oraz synchronizacja (kodowanie) immobilizera i nowych kluczy. Wymiana samych zamków bez kodowania immobilizera nie zapewni pełnej ochrony, ponieważ zgubione klucze nadal mogą otworzyć auto lub uruchomić silnik. Można dokupić nowy komplet kluczy w ASO lub u autoryzowanego serwisanta, gdzie system zostanie przerejestrowany, a zgubione klucze wykluczone z działania. Alternatywnie, w warsztacie można wymienić sterownik immobilizera (koszt około 400 zł) i zakodować nowy klucz, co spowoduje odrzucenie zgubionych kluczy z systemu. Koszt wymiany zamków, stacyjki i kodowania może być znaczny, ale jest to najskuteczniejsza metoda zabezpieczenia pojazdu. Propozycje dodatkowego zabezpieczenia alarmem zostały odrzucone, ponieważ nie eliminują ryzyka użycia zgubionych kluczy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA