logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda felicia 1.3MPI - Blaszki montażowe cewki zapłonowej

compix 13 Cze 2014 22:37 1554 4
REKLAMA
  • #1 13705405
    compix
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam,

dosyć nietypowy problem mam. Dziś najechałem na dosyć sporą dziurę, co spowodowało prace na nie wszystkie cylindry aż do wyłączenia silnika. Okazało się że cewka zapłonowa/listwa zapłonowa [nie wiem jak dokładnie się nazywa] odłączyła się do świec zapłonowych. Montaż tego jest troszkę dziwny, bo na dwóch blaszkach przykręconych do obudowy, powoduje to wygięcie kapturków. Niestety blaszki się rozsypały, i teraz ponowne przykręcenie tejże listwy jest nie możliwe. W garażu szukałem podobnych blaszek, niestety nic pasującego.

Czy owe blaszki jakoś się nazywają by móc spytać w sklepie? Gdzie takie blaszki można kupić? Może jest jakiś inny sposób przykręcenia tego?

Poprzedni właściciel nie miał tego w ogóle przykręcone, ale na świecach się to trzymało dosyć mocno. Wymieniłem dwa miesiące temu świece, i jednak musiałem to przykręcić. Ładnie się trzymało, niestety dziś oby dwie blaszki się rozsypały.

Z góry dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 13709620
    zajkos
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Blaszki montazowe cewki . Podjedź na złom zapytaj a naklepiej daj od spodu zwykłą nakrętkę.
  • REKLAMA
  • #3 13709646
    compix
    Poziom 17  
    Wczoraj mając więcej czasu poszperałem i znalazłem kawałek blachy. Na wymiar zrobiłem taki element, i przy okazji wymieniłem śruby bo były już kiepskie. Jak znajdę jakiś lepszy materiał, zrobię 4 takie blaszki, a dwie będę woził ze sobą w samochodzie ;-)
  • REKLAMA
  • #4 13709692
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    compix napisał:
    Jak znajdę jakiś lepszy materiał, zrobię 4 takie blaszki, a dwie będę woził ze sobą w samochodzie

Jeżeli porządnie zrobisz i zamocujesz dwie, to przeżyją tę Felkę i wożenie następnych dwóch w bagażniku nie będzie potrzebne. :D
  • #5 13709717
    compix
    Poziom 17  
    Mam zamiar zrobić porządne dwie, ale w weekend nie mogłem dostać odpowiedniej grubości materiału. W przyszłym tygodniu jak dostane coś w łapy zrobię to ładnie, zabezpieczę przed korozją i ładnie poskręcam. :)

Mam nadzieje że wytrzymają ale jak zobaczyłem co się stało z oryginalnymi to wolałbym być blisko domu. Tyle szczęście że stało się to 5 km od domu, i jakoś udało mi się do kulać :P
REKLAMA