logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mechanizm do automatycznego napełniania szklanki z termosu?

KokosRasta 14 Cze 2014 20:36 1533 12
REKLAMA
  • #1 13707563
    KokosRasta
    Poziom 9  
    Witajcie!

Z góry przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale.

Przedstawię ogólny zarys problemu, który próbuję rozwiązać. Ponieważ muszę wstawać w nocy kilkakrotnie aby pić i brać leki (choroba nerek), wpadłem na pomysł żeby zrobić urządzenie, które będzie mi to ułatwiało- po naciśnięciu przycisku będzie wykrywało poziom wody w szklance i napełniało ją płynem do pewnego poziomu.

Z czujnikiem poziomu cieczy nie ma problemu, są one dość powszechnie dostępne. Problem mam natomiast jak zrobić mechanizm, który będzie zwalniał ciecz z termosu lub innego rodzaju naczynia przechowującego. Czy ktoś jest w stanie nakierować mnie w tym? Posiadam podstawową wiedzę z obwodów elektrycznych, programowania mikrokontrolerów i elektroniki analogowej. Studiuję elektronikę i telekomunikację (4 semestr).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13707635
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    Przeglądając oferty cenowe elektrozaworów a później sposób montażu pomyślałem o czymś innym.
    Mógłbyś zakupić ( chyba, że masz ) najtańszy przelewowy ekspres do kawy + włącznik czasowy z możliwością ustawiania czasu "START". Do zbiornika nalewasz wodę, o określonej godzinie woda zostaje zagotowana i przelana do dzbaneczka. Jeśli za gorąca - uzupełniasz zimną :D .

Pozdr
  • #3 13711360
    KokosRasta
    Poziom 9  
    A myślisz, że rozwiązanie, o którym ja pomyślałem jest zbyt zaawansowane albo ciężkie w wykonaniu? Bo szczerze to po części też robię to dla siebie żeby się nauczyć nowych rzeczy i poszerzyć horyzonty :)
  • REKLAMA
  • #4 13711419
    kicajbas
    Poziom 32  
    Witam
    KokosRasta napisał:
    A myślisz, że rozwiązanie, o którym ja pomyślałem jest zbyt zaawansowane albo ciężkie w wykonaniu?

Z całym szacunkiem, ale to na zasadzie: zgadnij co mam w prawej ręce lub o jakiej liczbie pomyślałem :D.
    Wpisz w GOO "pompa do wody pitnej" - może o tym myślałeś.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 13711577
    KokosRasta
    Poziom 9  
    Spróbuję opisać bardziej. Naczynie w kształcie stożka ze ściętym czubkiem zamknięte za pomocą jakiejś zatyczki, coś jak na rysunku poniżej. Oczywiście to tylko prosty schemat i pierwszy pomysł na jaki wpadłem. Chodzi mi bardziej jak sterować elementem mechanicznym za pomocą elektroniki- przesuwać tą zapadkę czy zaworek. Da się coś takiego zrobić?

• #6 13711597
    kicajbas
    Poziom 32  
    Witam
    Jeśli już to w.g mnie lepiej zaworek ( np.: w kształcie kuli - samouszczelnianie pod wpływem grawitacji )umieścić w lejku. W Twoim przypadku podczas wypuszczania wody raz że będzie oblewała i chlapała a dwa - musiałbyś dobrać odpowiednią sprężynę do docisku dolnej klapki. No i to ma być ( w miarę ) sterylne i łatwe w utrzymaniu czystości. "Mój" śrut na łańcuszku - wyciągasz, chuchasz, przecierasz i gotowe; Twoja półeczka - troszkę więcej pracy.
    To takie moje " na szybko ".
    Do podnoszenia ciężarka - pierwsze lepsze serwo modelarskie.

Pozdr.
  • #7 13711601
    KokosRasta
    Poziom 9  
    A mógłbyś opisać jak to działa? Pierwszy raz o tym słyszę. Widzę, że są bardzo różnorodne cenowo- od 10 do 300zł. Czymś się różnią od siebie?

Dzięki za radę w sprawie kulkowego zaworu- nie wpadłem na to :)
  • REKLAMA
  • #8 13711621
    kicajbas
    Poziom 32  
    Witam
    Podstawowe pytanie: bawisz się w programowanie mikrokontrolerów? - to jest warunek używania tego czegoś.
    Pooglądaj sobie T O
    Nie będę opisywał działania ale to fajny bajer.
    Na tej początkowej animacji: wyobraź sobie, że na końcu steru jest zawieszona Twoja kulka i można polewać :D .
    Wystarczy serwo za 10 PLN - tylko nie kupuj w sklepie modelarskim bo tam są droższe - ten sam model może być nawet 30% droższy; chociaż z drugiej strony listonosz też za darmo nie przyniesie. Ja w modelarskim zapłaciłem 15, a ceny "w świecie" 12PLN - za przesyłkę musiałbym też coś dać.
    Zobacz np.: serwo "REDOX S90" - w każdym zestawie jest mechanizm + nakładki na oś ( krzyżak, ramię i dźwignia - takie ramie dwustronne ).
    Co do uszczelnienia tego zaworu - myślę, że teflonowy pierścień by się nadał.

Pozdr.
  • #9 13711624
    KokosRasta
    Poziom 9  
    Co do programowania mikrokontrolerów, w praktyce programowałem tylko Arduino- zbieranie dźwięków i przetwarzanie ich. Mam jednak trochę doświadczenia w programowaniu w C, więc zwykła ATmega nie będzie problemem (tym bardziej, że w te wakacje mam praktyki w Embedded systems).

Jeżeli chodzi o tę animację to rozumiem działanie ale jeszcze nie do końca widzę jak to połączyć z moim układem. Chyba za głupi jestem :D

Wielkie dzięki za całą pomoc, mocno mnie nakierowałeś i teraz będę sam próbował i szukał rozwiązań.
  • #10 13711709
    kicajbas
    Poziom 32  
    Witam
    Oto wirtualny projekt " nalewacza ":
    ...lecz coś mi się wydaje że zamiast urządzenia do nalewania ciepłego napoju wyszło nam poidełko dla chomika :D. Przecież w Twoim pierwszym poście mowa była o termosie i takie tam, a nam wyszedł taki przelewacz z górnego naczynia do dolnego.
    Co do czujnika napełnienia możesz zastosować taki "zanurzeniowy" - dwie elektrody,
    "pływakowy", lub "wagowy" szklanka stoi na jakimś blacie ze sprężynką, po napełnieniu sprężynka się poddaje i załączane zostają styki.
    Co nie zmienia faktu, że to takie poidełko.
    Zastosuj ekspres do kawy - przynajmniej będzie ciepła woda.

Pozdr.
  • #11 13714870
    barondary
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Rozumiem, że masz pomysł i chcesz go zrealizować - też tak często robię. Osobiście jestem zwolennikiem prostych rozwiązań - liczy się skutek. Ja bym zrobił tak:
    - jako budzik zastosował telefon komórkowy (kilka terminów budzeń)
    - kupił kilka kubków termicznych po 5-7 zł
    O określonej godzinie wypijał bym zawartość jednego kubka.
    Przy okazji pomodlę się o twoje uzdrowienie. Pozdrawiam.
  • #12 13715054
    kicajbas
    Poziom 32  
    Witam
    Fakt; pomysł genialny w swojej prostocie, ale nie spełnia założenia:
    KokosRasta napisał:
    Bo szczerze to po części też robię to dla siebie żeby się nauczyć nowych rzeczy i poszerzyć horyzonty

W.g mnie kol.KokosRasta chodziło raczej o zrobienie jakiegoś gadżeciku, bo nie widzę dużej różnicy pomiędzy jednym termosem a kilkoma termokubkami.
    Kolega chciał to lekko zautomatyzować - cokolwiek to znaczy.

Pozdr.
  • #13 13716362
    KokosRasta
    Poziom 9  
    Witam,

Głównie chodziło mi o usprawnienie mojego wstawania- żebym nie musiał się tak rozbudzać w nocy. Przy okazji chciałem się czegoś nowego nauczyć więc myślałem nad rozwiązaniem, które będzie czegoś ode mnie wymagało. Jeżeli chodzi o zastosowanie termosu to trochę myślałem i tez jest to możliwe. Wrzucę pare rysunków objasniajacych kiedy będę miał chwike

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do automatycznego napełniania szklanki z termosu, aby ułatwić sobie picie w nocy. Wskazano na możliwość użycia czujników poziomu cieczy oraz mechanizmów, takich jak elektrozawory i serwa modelarskie, do kontrolowania przepływu płynów. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie przelewowego ekspresu do kawy z włącznikiem czasowym oraz pompy do wody pitnej. Użytkownik ma doświadczenie w programowaniu mikrokontrolerów, co może być przydatne w realizacji projektu. Dyskutanci sugerują różne metody uszczelnienia i mechanizmy sterujące, takie jak zawory kulowe i serwa, a także zwracają uwagę na kwestie sterylności i łatwości w utrzymaniu czystości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA