logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8L 98' - Klimatyzacja przestaje chłodzić po kilku minutach pracy

mariusz.byd 16 Cze 2014 16:37 5709 5
REKLAMA
  • #1 13713127
    mariusz.byd
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Klimatyzacja nabita zgodnie z normą VW/Audi przedwczoraj. Po włączeniu klimatyzacji z poziomu panelu klimatronic, słychać załączenie kompresora poprzez sprzęgło, oba wentylatory rozpoczynają pracę. Wąż klimatyzacji wchodzący do grodzi silnika robi się zimny. Po czasie (nie jest on jednakowy od kilku sec do kilku minut) wąż klimatyzacji wraca do temp otoczenia, z nawiewów przestaje wiać zimne powietrze. Nie objawia się to żadnym dźwiękiem przekaźnika etc. Wentylatory dalej pracują.

Sprężarka sprawdzona na krótko, po podłączeniu do 12V, cały układ w pełni wydajny klimatyzacja pracuje cały czas.

Gdzie może tkwić problem?
  • REKLAMA
  • #2 13713253
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Czujniki temperatury wnętrza np. Nie widząc ciśnień, trudno podpowiadać. Lepiej pojechać na serwis jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #3 13713291
    mariusz.byd
    Poziom 10  
    dziwi mnie że podłączenie na krótko spełnia zadanie

w A3 czujnik temp wew. jest w środkowym panelu deski w kratce nad klimatronikiem, zdejmowałem to kilka dni temu wyglądało tam wszystko ok. i odrzucenie wady tego czujnika może być funkcjonowanie auto regulacji obrotów wentylatora w zależności od temp wew. które w moim przypadku działa

w jaki sposób mogę sprawdzić czujnik ciśnienia? oraz termowyłącznik na wężu wody.

czy są inne czujniki odpowiadające za wyłączenie klimatyzacji?
  • REKLAMA
  • #4 13717458
    piros
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Przede wszystkim należałoby sprawdzić ciśnienia ,podłączyć manometry.Nie napisałeś,czy rozłącza się sprężarka ,czy rurka niskiego ciśnienia robi się cieplejsza przy pracującej sprężarce?
    Jeśli przy pracującej sprężarce grubsza rurka robi się ciepła tzn.,że sprężarka nie ma wydajności.
  • REKLAMA
  • #6 13771740
    mariusz.byd
    Poziom 10  
    Wyczyściłem styki wszystkich przyłączy klimatyzacji tj. czujników itp klima od paru tygodni działa bez problemu.
REKLAMA