logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

YAMAHA A1060 - Jak naprawić przerwane uzwojenie transformatora?

ALTON 20 Kwi 2005 14:23 3251 10
REKLAMA
  • #1 1421917
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    1.Poszukuje wszelkich informacji o tym wzmacniaczu.
    2.Przerwane jest pierwotne uzwojenie trafa.Jak sie dostać do środka tego transformatora?.

Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 1423679
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witaj !

Odpuść sobie ten wzmacniacz , chyba , że jesteś przygotowany na przeróbkę całego zasilania . Uwalenie w nim uzwojenia pierwotnego graniczy z cudem ze względu na liczne zabezpieczenia (to nie żart) . Na 90% wysypało się sterowanie zasilaniem oparte na paskudnym i dawno wycofanym z produkcji kontrolerze , który nie sposób zastąpić niczym innym . Jeśli to Cię nie przekonuje , to mogę podesłać schemat zasilacza .

pozdrawiam
  • #3 1424033
    ALTON
    Poziom 38  
    Jak najbardziej czekam na schemat zasilacza.Akurat już mam ten wzmacniacz i hmmm troszke mnie zniechęciłeś ale jestem gotowy na przeróbke.Dokładnie to dowiedziałem sie od tego co mi to sprzedał że nastąpiła przerwa na pierwotnym uzwojeniu trafa a nie jego spalenie....Czekam na schemacik z góry dzięki.

Jak masz jeszcze jaki kolwiek jego schemat to również jestem chętny
    P.S za 140zł w stanie sklepowym warto było ?? ;)
  • REKLAMA
  • #4 1424813
    jersey69
    Poziom 35  
    Witam !

Skoro już kupiłeś , to walcz . Schemat wrzuciłem na priva . Może akurat będziesz miał szczęście . Widziałem ten wzmacniacz zaraz po wystawieniu , ale po przejściach z A960 wolałem nie ryzykować . Szczerze mówiąc przerwa na pierwotnym czy spalony transformator to dla mnie jedno i to samo , tyle , że więcej do odwijania .

pozdrawiam
  • #5 1437252
    ALTON
    Poziom 38  
    Ok wzmacniacz wylądował u mnie i pierwsze co powiedziałem jak go zobaczyłem - domyślcie się ;).
    Otwarłem i znowu to samo ;).Miało być ubite trafo a cały problem nie działającego wzmaka spowodował zimny lut na nóżce triaka :).Wzmacniacz jest świetny.Barwa cudowna.

W zasilaniu kondensatory są wielkości puszek 0,33L po 15mF :).Na kanał przypada 6 tranzystorów mocy.
    Najlepszy zakup jaki dokonałem :)
  • REKLAMA
  • #6 1439470
    jersey69
    Poziom 35  
    Witam !

Szczęściarz ! Odkupiłem kiedyś od klienta A960 - miałem podobne nadzieje , że to jakiś drobiazg . Z powodu wyżej opisanej części musiałem przerabiać całe zasilanie . Ale fajnie słyszeć , że choć Tobie się udało .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1442650
    ALTON
    Poziom 38  
    jersey69 prosze powiedz mi czy ta twoja yamaha też sie tak grzała??.U mnie radiatory po 20 minutach bez sygnału są letnie a jak gra (teraz już około 1,5H ze wskaźnikiem nie przekraczającym 50W) są gorące(ale opażyć sie nie idize).Słyszałem że to zaleta yamah że sie tak gotują.

Ile powinien wynosić prąd spoczynkowy.Mam teraz nastawiony na ok 60mA.

Pilne
  • Pomocny post
    #8 1443954
    jersey69
    Poziom 35  
    Witam !

Spokojnie - wszystko gra . Szczegóły wrzuciłem na priva , więc nie będę się tu powtarzał .

pozdrawiam
  • #9 2976556
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Wiatm
    Przepraszam że się wtrącam ale chciałbym prosić o wszystkie informacje o wzmacniaczu Yamaha a960. Dokonałem jego zakupu za 370zł. Opłacało sie? Wiem ze to stare wzmaczniacze. Ale z tego co czytałem na foru8m daleko wyprzedzają dzisiejsze swoim dzwiękiem.
    Pozdrwiam
  • #10 3322412
    nevtonx
    Poziom 11  
    witam
    a co ci trzeba do tej Yamaszki akurat mam A-960 i A-760
  • #11 3324619
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Ogólnie najlepiej schemacik:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza Yamaha A1060 z uszkodzonym pierwotnym uzwojeniem transformatora zasilającego. Początkowo sugerowano, że naprawa będzie trudna ze względu na zabezpieczenia i specyficzny, wycofany kontroler zasilania, co może wymagać przeróbki całego zasilacza. Schemat zasilacza został udostępniony na prywatną wiadomość. Po zakupie i otwarciu wzmacniacza okazało się, że problemem nie jest przerwane uzwojenie transformatora, lecz zimny lut na nóżce triaka, co uniemożliwiało działanie urządzenia. Wzmacniacz posiada duże kondensatory filtrujące (około 15mF, wielkości puszek 0,33L) oraz po 6 tranzystorów mocy na kanał. Użytkownik potwierdził wysoką jakość dźwięku i zadowolenie z zakupu. Poruszono także kwestie grzania radiatorów i ustawienia prądu spoczynkowego na około 60mA, co zostało potwierdzone jako prawidłowe. W dyskusji pojawiły się również wzmianki o modelach Yamaha A960 i A760, które są podobnymi, starszymi wzmacniaczami, cenionymi za jakość dźwięku, a także prośby o schematy tych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA