logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Free Pascal - błąd podczas próby kompilacji kodu.

mj28u 19 Cze 2014 14:25 1371 9
REKLAMA
  • #1 13721404
    mj28u
    Poziom 7  
    Free Pascal - błąd podczas próby kompilacji kodu.

Zabrałem się dzisiaj za naukę i od razu trafiłem an problem.
    Sprawdzałem czy dobrze napisałem wszystko tak jak w kursie i wychodzi na to, żę tak (chyba, że jestem ślepy) i nadal nie mogę skompilować.
  • REKLAMA
  • #2 13724218
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 231
    Na dole okienka jest komunikat Compiler Messages z opisem przyczyny błędu, a Ty tego własnie nie podałeś na zrzucie...
    W razie pojawienia się błędu musimy go poprawić, koniecznie jeszcze raz zapisać plik i ponownie skompilować program.
  • REKLAMA
  • #3 13733645
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    mj28u napisał:
    wychodzi na to, żę tak (chyba, że jestem ślepy)

Słabo znam Free Pascal-a, ale czy nazwa programu (po słowie program .... ;) nie powinna być taka sama jak nazwa pliku w którym kod zapisujesz?
  • REKLAMA
  • #4 13734498
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 231
    arnoldziq napisał:
    ale czy nazwa programu (po słowie program .... nie powinna być taka sama jak nazwa pliku w którym kod zapisujesz?

Nazwa ta jest widoczna tylko w kodzie źródłowym.
  • REKLAMA
  • #5 13734521
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    bodom napisał:
    Nazwa ta jest widoczna tylko w kodzie źródłowym.

Nie mówię, że nie. Natomiast bodajże Turbo Pascal miał z tym problemy.
  • #6 13734538
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 225
    We FP nazwa nie ma żadnego związku z plikiem. Ba, możliwe jest także stworzenie kodu pozbawionego tego identyfikatora.

Bez komunikatu błędu nie poznamy przyczyn. Podejrzewam, że będzie tu chodzić o ustawienia środowiska, a nie problem z kodem.
  • #7 13765433
    IXOF
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    hmmm, a czy nie trzeba dodac biblioteki ?

Kod: Objective-C
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

przed begin ?
  • #9 13769976
    VintageRock
    Poziom 10  
    Zapisz ten program do innej lokalizacji (dokumenty, inna partycja). Możliwe ,że nie masz uprawnień do zapisu w tej ścieżce. Możesz też uruchomić kompilator jako administrator. Jeśli to nie pomoże spróbuj pobrać go z innego źródła i zainstalować jeszcze raz.
  • #10 13770087
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 225
    Po szklanej kuli i 10 filiżankach kawy czas na biednego kotka... Autor zapomniał o temacie, sugeruję zaprzestać zabawy we wróżkę ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas kompilacji kodu w Free Pascal, mimo że według kursu wszystko zostało poprawnie napisane. Odpowiedzi sugerują, aby sprawdzić komunikaty błędów w oknie "Compiler Messages", upewnić się, że nazwa programu odpowiada nazwie pliku, oraz dodać odpowiednie biblioteki, takie jak "uses crt". Dodatkowo, zaleca się zapisanie pliku w innej lokalizacji, aby uniknąć problemów z uprawnieniami, lub uruchomienie kompilatora jako administrator. Wskazano również, że w Free Pascal nazwa programu nie musi być zgodna z nazwą pliku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA