logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować BIOS na płycie Aristo AM-639BX-S/AM-948?

daniel11 20 Kwi 2005 17:03 1989 4
REKLAMA
  • #1 1422396
    daniel11
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam plyte glowna Aristo AM-639BX-S/AM-948 / A-Trend ATA-N400-CX0
    i po podlaczeniu dysku twardego od kolegi poaczatkowo wyskakiwalo iz mam wsadzic dysk z systemem operacyjnyma potem po kolejnej probie wlaczenia go niechcial odpalic tzn wlacza sie ale po chwili monitor gasie a kazde uradzenieu typu cd rom nieodpowiada by go otwozyc itp, wyjalem baterie od biosu na troche ponad 10 min ale nic niedalo:(:(:( kolo kosci biosu sa zworki i to sa chyba te od resetu biosu czy ktos moze wie jak je przelacyc( ktore gdzie wyjac i wsadzic??) najpilniej prosilbym o odpowiedz w sprawie resetu biosu :(

Ustaiwnie standardowe biosu:
    ....... [ * ]
    .......... | ta wyzej z ta nizej polaczona zworką
    [ * ] [ * ] [ * ]
    [ * ] [ * ] <-> [ * ] <<-te rowniez sa ze soba polaczone

Z gory dzieki i pozdrawiam
    Temat postu zmienił (TJT)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1422424
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    Podaj swoj bios id czyli ten numer z data widoczny na dole ekranu podczas startu biosu o ile w ogole jeszcze plyta startuje.
    Probowales odlaczyc wszystkie dyski i karty i zostawic tylko graficzna? Czy wczesniej plyta dzialala?
  • REKLAMA
  • #3 1422475
    daniel11
    Poziom 13  
    Niestety niestartuje :( i niewiem wlasnie cemu chce jakos zrobic reset biosu ale niewiem jak ustawic zworki to bedzie chyba najlepisze rozwiazanie z tym resetem. [ytasz o id wiec o ile pamoetam to biosaaward 4.51 pg 4/09/99 cos takiego moze i 4/09/00

tak odlaczylem wszystko razem z zasilaczem podlaczylem jeszcze raz po kolei i wiem ze niepodlaczylem zle bo sie przeciez nieda :) baterie wyjalem ale jak widac nic :( moze masz jakis pomysl chociazby z tym resetem ??
    Plyta dzialala, tylko byla mniejwiecej taka sprawa iz braciszek wyjal dysk i zaniosl do kumpla potem niewiezial jak podlaczyc bo jak podlaczal to cos niechcialo dzialac przypomne ze wyskakiwal alert iz tzreba wlozyc dysk, potem jak sie okazalo to pomyslowo wypial tez taske od strony plyty glownej, po podlaczeniu juz ponownym komp niedziala, pozatym wiem ze zmienialem ustawienie w biosie ale to i tak nie od czegos by mi niedzialal komp, wiec reset i mowe pojdzie ;)

Pozdrawiam

Jak sie uda cos to odwdziecze sie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1422495
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    Odlacz wszystko od plyty tak jak pisalem wczesniej i narazie nie podlaczaj dyskow i innych kart, zostaw tylko graficzna, odlacz kabel zasilajacy od plyty wyciagnij baterie i zewrzyj ze soba na chwile czyms metalowym styki w koszyczku baterii (przy odlaczonym zasilaniu!) i CMOS powinien sie skasowac o ile oczywiscie to jest problemem, a nie np. uszkodzony zasilacz bo piszesz ze sie cdrom nie otwiera i monitor gasnie wiec moze podmien zasilacz na inny.
  • #5 1984872
    daniel11
    Poziom 13  
    Dzięki za wszystko odłączenie wszystkiego od siebie i ponowne złożenie komputerka dało dobry rezultat... wszystko działa tymsamym mogę pisać do Was dalej z tego samego komputerka:)
    PS: zasilacz w porządku jest:)
    POzdrawiam i wielkie dzięki:)
REKLAMA