logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC resetuje się przed bootowaniem - możliwa awaria płyty głównej?

sobiibos 04 Kwi 2012 18:16 1919 12
REKLAMA
  • #1 10756804
    sobiibos
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam mega problem z PC. Konkretnie po uruchomieniu ekran biosu, test RAM-u, dyski itp. Przed rozpoczęciem bootowania komp się resetuje. Bez względu na to czy BOOT z hdd, Cd-romu, flopy czy USB.
    Robiłem już co mogłem:
    -czyszczenie (wymiana past na proc i karcie graf)
    -odpięcie flopy Cd –romu huba USB z przedniego panelu;
    -zmieniałem taśmy od HDD
    Ale to nie pomogło. Brakuje mi już pomysłów stawiam na płyte główną ale wygląda ok. kondensatory tez całe. Wgranie biosu od nowa nie możliwe bo nie da się niczego bootować. Jakieś pomysły?? Z góry dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 10756820
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Pomysł 1 wynikający z Regulaminu:
    podaj pełną specyfikację PC wraz z modelem zasilacza i jego wiekiem.
  • REKLAMA
  • #3 10756848
    sobiibos
    Poziom 9  
    Moja wina
    plyta: ASRock K7VT4A+
    Karta graf: Asus A9550;
    HDD: Segate barakuda 7200 (80GB);
    Zasilacz: megabajt model:MGB 350S ATX
    proc: NN ale jakiś AMD (nie mój PC)

Dodano po 31 [sekundy]:

• #5 10756979
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    po raz, wymień zasilacz
    po dwa, spróbuj wypiąć CD-Rom i dysk twardy i uruchom (można w odwrotnej kolejności :P)
    jak to nic nie da to rozłóż cały komputer na części pierwsze, przedmuchaj wszystkie sloty sprężonym powietrzem, poskładaj i sprawdź
    pomierz napięcia na zasilaczu (nic się nie sianie, jak będzie się co chwila resetował/wyłączał), najważniejsze +12v i +5v, najłatwiej sprawdzić na molexie (takie złącze do prądu przy dyskach ATA, czerwony +5v żółty +12v czarny minus)
  • REKLAMA
  • #7 10757326
    sobiibos
    Poziom 9  
    krzychupar: poprostu ekran biosu mija i zamiast zacząć bootować nie ważne z czego komp sie resetuje. Co do odpinania podezpołów, odpiełem już wszystko co zbędne nic nie pomaga. czyszczenie jak już mówiłem zrobiłem wraz z wymianą pasty. Może coś faktycznie być z tym zasilaczem ale płyta wygląda ok jak wspomniałem jutro sprawdze jeszcze napięcia na kablach.
  • #9 10757570
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    jeżeli nie startuje bootowanie systemu, to jak może wejść w niego przez tryb awaryjny

na wszelki wypadek sprawdź w biosie temperaturę na procesorze, powinna być w zakładce Helth Status lub podobnie i napisz nam jakie masz temp, bo mogłeś źle zamontować radiatow na procesorze
  • REKLAMA
  • #10 10758523
    sobiibos
    Poziom 9  
    Nie uznam sie za specjaliste ale troche w tym siedze żeby sprawdzić temp proc itp z tym jest ok sprawdzałem 30-35 i trzyma. boot w awaryjnym nie ma sensu bo nie moge bootować niczego!! HDD, CD, USB nie ma szans po zastanowieniu myśle że to może być faktycznie zasilacz jutro sprawdze napięcia i wsadze inny zasilacz bo raczej nic innego nie zostało
  • #11 10759926
    sobiibos
    Poziom 9  
    Niestety na miernik wciąż czekam lecz w miedzy czasie wymieniłem zasilacz (sprawny ale też z czarnej listy :D -> 4live 400W). Komp się uruchomił ale zawiesił zaraz po wyświetleniu nazwy producenta przed sprawdzeniem IDE (dysków, napędu).
    I to mi gwoździa zabiło, dlaczego na innym zasilaczu nie resetuje się a zawiesza?? Może to jednak wina płyty głównej??
  • #12 10820930
    sobiibos
    Poziom 9  
    Panowie zaczynam sie poddawać wymieniona płyta na inną sprawną zasilacz też na zasilacz renomowanej marki i ciągle to samo sprawdziłem już wszystko chyba... inny procesor, karta graf, dysk podpięty pod inny pc i nie było problemu wykrył i dało sie na nim operować odpięte wszystkie kable od obudowy (dodatkowe usb, nawet przycisk power i diody) i bez zmian pc uruchamia sie ekran bios zaczyna boot i restart, pozwala nawet wejść w menu trybu awaryjnego (f8 przed startem) ale bez względu na wybrany tam tryb leci restart boot z innego źródła nic nie daje POMOCY!!!!
  • #13 11759310
    n1adam
    Poziom 1  
    Witam
    Wiem że odgrzewam i to dość starego kotleta ale sam szukałem rozwiązania podobnej sytuacji przez ponad 2 miesiące i nie trafiłem na żadną konkretną odpowiedź.
    Rozwiązanie okazało się proste.
    Podczas awarii zasilacza równocześnie została uszkodzona karta sieciowa zintegrowana z płytą główną. Wyłączenie jej w Bios'ie pozwoliło normalnie uruchomić komputer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który resetuje się przed bootowaniem, mimo że BIOS i testy RAM-u przechodzą pomyślnie. Przeprowadzono szereg działań diagnostycznych, w tym czyszczenie komponentów, wymianę pasty termoprzewodzącej, odłączenie niepotrzebnych urządzeń oraz zmianę taśm od HDD. Użytkownik podejrzewa awarię płyty głównej, jednak kondensatory wyglądają na sprawne. W odpowiedziach sugerowane są dalsze kroki, takie jak wymiana zasilacza, sprawdzenie napięć oraz testowanie komputera z minimalną konfiguracją. Po wymianie zasilacza komputer uruchamia się, ale zawiesza się przed sprawdzeniem IDE. Ostatecznie, rozwiązaniem okazało się wyłączenie zintegrowanej karty sieciowej w BIOS-ie, co pozwoliło na normalne uruchomienie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA