logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ghost - Przeniesienie danych z jednego kompa na drugi?

warchiefbinar 20 Cze 2014 14:59 2433 11
REKLAMA
  • #1 13724637
    warchiefbinar
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    Ostatnio mam zagwozdkę nad programem o nazwie Ghost. Sytuacja jest następująca: Mam komputer Della z systemem Win XP(32bit), na którym jest soft obsługujący pewną maszynę. Komputer ten zaczyna się sypać i chce przenieść cały soft na inny komputer, również Della (na tym komputerze zainstalowany jest Windows 7, który chcę "nadpisać" zawartością tego co jest na starym komputerze). Ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić to bez bólu? I bez kupowania licencji do jakiegoś oprogramowania? Próbowałem w ten sposób:
    - zrobiłem za pomocą Ghosta backup dysku z systemem operacyjnym na starym kompie (to była jedyna partycja)
    - za pomocą Ghosta próbowałem na nowym Dellu odtworzyć system
    Czy jest to w ogóle możliwe bez dysku startowego, który tworzy się za pomocą Ghosta (Symantec Recovery Disk)?
    Będę wdzięczny za pomoc,
    pozdrawiam, początkujący automatyk
  • REKLAMA
  • #2 13724667
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zrobisz wykonując kopie posektorową np. programem DMDE.

Wystarczy podłączyć na chwilę nowy dysk do starego komputera i skopiować cała jego zawartość na nowy dysk.

Tylko tak skopiowany system Windows XP najprawdopodobniej nie uruchomi się na nowym komputerze.

Proponowałbym jednaj wgrać od nowa system i przenieść potrzebne dane i programy.
  • REKLAMA
  • #3 13724678
    warchiefbinar
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Problem w tym, że na tym kompie są poinstalowane różne oprogramowania z licencjami, różne sterowniki, drivery itp. Zwykłe skopiowanie jest niewystarczające w tym przypadku. To musi być zrobione na zasadzie rozruchu nowego systemu z obrazu dysku. A przynajmniej tak mi się wydaje.
  • #4 13724681
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    warchiefbinar napisał:
    Ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić to bez bólu?

Niestety sklonowanie dysku / partycji nie przyniesie wymiernego rezultatu. Tak "spreparowany'' system nie uruchomi się / nie będzie działał poprawnie. To już kwestia płyty głównej / chipsetu.

Najbezpieczniej zainstalować czysty system i oprogramowanie na docelowym komputerze.

mbo napisał:
    Proponowałbym jednaj wgrać od nowa system i przenieść potrzebne dane i programy.

Potwierdzam. Najmniej pracochłonne i rozsądne do zaistniałej sytuacji rozwiązanie.

warchiefbinar napisał:
    na tym kompie są poinstalowane różne oprogramowania z licencjami

A jaki problem przenieść licencję na inny PC skoro posiadasz legalne klucze / seriale ?
  • #5 13725045
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Wszystko zależy od sytuacji.
    Autor zadaje pytania, a nie daje od siebie żadnych informacji poza oczekiwaniami. To troszkę naiwne myślenie.

Teoretycznie można zdefragmentować partycję tego dysku, z którego chce się zrobić obraz, potem sklonować ją do ostatniego zajętego klastra (najłatwiej chyba po prostu uciąć partycję za pomocą jakiegoś menadżera partycji tak, żeby zostało jej powiedzmy kilkadziesiąt megabajtów wolnego, potem ją sklonować i dodać do drugiego dysku. Tylko trzeba też porobić sztuczki na tym drugim dysku, a więc wszystkie obecne dane przesunąć w inne miejsce, tak, żeby zostawić miejsce na sklonowaną wcześniej partycje (tez to da sie zrobic za pomoca menadzera partycji.)
    Na koniec zostaje sklonowanie rozruchowej i jednoczesnie systemowej partycji z pierwszego dysku na pierwsza partycje drugiego dysku. Potem tylko drobna korekta w tablicy partycji w MBR.

No i wlasnie tu pojawia się szkopuł - MBR obsługuje 4 podstawowe tablice, więc jeśli obecnie masz ich cztery, trzeba będzie dwie podstawowe zamienić w jedną logiczną, ale to też jest do obejścia.

No i pytanie czy jest sens się w to wszystko bawić, bo system na nowym sprzęcie może nie ruszyć, ale można zastosować instalację naprawczą o ile posiada się tą samą wersję. To zawsze działa i taki system odzyskuje sprawność, a nie traci sie zadnych danych osobistych poza drobnymi wyjatkami, o ktorych nie ma sensu wspominac.

Tak ja to widzę ;-).
  • REKLAMA
  • #6 13725069
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Nic nie musisz zmniejszać ( ucinać partycji ) ani defragmentować. Wszystko zrobisz z dowolnego linuksa live przy pomocy fsarchiver. Na wszelki wypadek zrób kopię drugiego dysku przed nadpisaniem.
    Jeżeli potrzeba szczegółowych wskazówek to pisz bo sprawa jest b prosta do zrobienia.
    Na tym live masz wszystkie potrzebne programy. Nie ma sensu używać płatnego ghosta jak jest tyle darmowego oprogramowania.
    https://www.dropbox.com/s/5jzxu2s5gi3ncd3/lubuntu-14.04-ratunkowy-PL.iso
    Pozdrawiam
  • #7 13725090
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Ocena: 301
    Jeśli są tam programy zabezpieczone kluczem przenoszonym np. dyskietką to zapomnij o nowych programach typu Ghost ,itp. jedynym programem który sobie z tym poradzi jest stary o ile mnie pamięć nie myli to disk monitor lub inny z pakietu Norton-a dla DOS .
  • REKLAMA
  • #8 13725315
    Testerrr
    Poziom 25  
    Przecież jedyne co różnić będzie sklonowaną partycję od oryginału to MBR. W odniesieniu do jakichś kluczy - to w grę może wchodzi moim zdaniem 440-443 bajt, czyli 32-bit disk signature. I nie mam pojęcia dlaczego jakikolwiek klucz licencji miałby to sprawdzać? I jakim prawem? Można korzystać z różnych programów rozruchowych i nie sądzę, żeby ich zmiana powodowała, że klucze licencje nagle przestaną być prawidłowe.

Ja zrozumiałem autora, że na tym drugim dysku (na ktory ma byc nanoszona kopia) ma system i ważne pliki, które chce zachować, stąd byla informacja o ucinaniu partycji i przesuwaniu ich dalej. Zresztą, mozna to było zrozumieć z kontekstu.
  • #9 13728158
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Wiem co piszę bo wielokrotnie odzyskiwałem takie licencje z psujących się dysków. sprawdzaliśmy różne programy Ghost, partition magic i linuksowski aplikacje i nic oprócz starego nortona nie potrafiło zrobić dokładnej kopii z zabezpieczonymi programami tak aby udało się odzyskać licencję .
    Takie kopiowanie trwało bardzo długo, ale było 100 proc. pewne.
  • #10 13728268
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Grzegorz77 napisał:
    Wiem co piszę bo wielokrotnie odzyskiwałem takie licencje z psujących się dysków. sprawdzaliśmy różne programy Ghost, partition magic i linuksowski aplikacje i nic oprócz starego nortona nie potrafiło zrobić dokładnej kopii z zabezpieczonymi programami tak aby udało się odzyskać licencję .
    Takie kopiowanie trwało bardzo długo, ale było 100 proc. pewne.

Kilka razy klonowałem xp i win7 na inny dysk ( na dyski SSD również ) i nigdy nie było żadnego problemu.
    Używałem dd , gzip , partimage ,fsarchiver. Nie trwa to zbyt długo bo ok 1-2 godziny w zależności od zajętego miejsca na partycjach. Teraz to się często robi bo ludzie kupują dyski SSD i chcą klonować system bo nie mają możliwości instalacji.
    Wszystko można zrobić z tego live które wyżej podałem.
    Coś musiałeś nie tak klonować jeżeli system nie startował po klonowaniu.
    Pozdrawiam.
  • #11 13728279
    Testerrr
    Poziom 25  
    Wydaję mi się, że Ghost nie kopiuje dysku sektor po sektorze, więc to może tłumaczyć tego typu objawy. I mowa tutaj na domyślnych ustawieniach, bo jest chyba możliwość wymuszenia opcji robienia kopii posektorowej.

Innej opcji nie ma. Kopia posektorowa z definicji musi ten problem obejść. Zresztą - jak sama nazwa wskazuje - jest identyczna jak oryginał.

Znając Linuksa to jestem przekonany, że podaje rozwiązania pewne. Programy dosowe są w porządku, ale wspomniałeś o programie starym - od tego czasu wyszło miliony programów nowszych i lepszych. Czy ten program ma obsługę "dużych dysków"? Czy ma zaimplementowane sterowniki do trybu AHCI? Obraz można robić bezpośrednio na drugi dysk albo do pliku - jeśli ta druga opcja to potrzebna na pewno jest umiejętność pracy na systemie plików inny niż FAT, której programy dosowe nie muszą mieć zaimplementowanej.

Nie cofajmy się 10 lat wstecz....proszę.
  • #12 13730858
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    linuks napisał:

Coś musiałeś nie tak klonować jeżeli system nie startował po klonowaniu.
    Pozdrawiam.

Nigdzie nie napisałem że system nie startował. Otóż system startował, programy działały z wyjątkiem tego zabezpieczonego który po takim klonowaniu żądał zainstalowania klucza z dyskietki.
    Po klonowaniu jakim opisałem działało wszystko łącznie z tym programem, ba w ten sposób można było np. dołożyć dodatkowe licencje do dyskietki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przeniesienie oprogramowania z komputera Dell z systemem Windows XP na inny komputer Dell z Windows 7, przy użyciu programu Ghost. W odpowiedziach podkreślono, że klonowanie dysku lub partycji może nie przynieść oczekiwanych rezultatów, ponieważ system Windows XP prawdopodobnie nie uruchomi się na nowym sprzęcie z innym chipsetem. Zaleca się zainstalowanie czystego systemu na nowym komputerze i przeniesienie danych oraz programów. Wskazano również na możliwość użycia darmowych narzędzi, takich jak fsarchiver, oraz na problemy z licencjami programów zabezpieczonych kluczem. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi metodami klonowania, w tym użyciem narzędzi Linuxowych oraz starych programów Norton.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA