logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Power Stoc PS6000 - jak połączyć inwerter z siecią bezprzewodową?

globalinfo 20 Cze 2014 19:28 3006 11
  • #1 13725362
    globalinfo
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam wszystkich.
    Uruchomiłem instację PV z inwerterem PS6000.
    Nie mogę znaleźć w instrukcji nic na temat wykorzystania i podłączenia sie do internetu.
    W menu inwertera jest opcja "wireless network", ale nie mogę się połączyć.
    Rownież nie ma nic na temat podłączenia się do RS485.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 13725430
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Ten wireless to chyba tylko pozostalosc w sofcie. Wyjscie z gniazdem rj45 to rs485. Sa dedykowane monitoringi do tego falownika mam przetestowane i dzialaja. Przez pc i przejsciowke sie nie podlaczalem wiec nie wiem czy jest jakas możliwość.
  • #3 13725596
    globalinfo
    Poziom 13  
    CzystyZYSK napisał:
    Ten wireless to chyba tylko pozostalosc w sofcie..

Możliwe aby to była pozostałość?
    Po naciśnięciu OK otrzymuję komunikat "Information sent".

Proszę podajcie linki do szczegółowej instrukcji lub ewentualnie podajcie jak
    moężna wykorzystać RS485 niekoniecznie przez detykowany monitoring.
  • #4 13727429
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    Załączam instrukcję do Danfossa ULX - ten PS6000 to jest 100% identyk - tylko rebrandowany. Nie ma tam tez nic specjalnie na ten temat.
    Załączniki:
    • DanfossULXReferenceManualL0041030803_02GB.pdf (4.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 13727768
    globalinfo
    Poziom 13  
    Ja znalazłem opis na temat komunikacji.
    Z niego można wywnioskować, że jest WIFI - co o tym sądzicie :?: .
    Próbuję dalej.
    Napotkałem na następny problem - teraz prosi mnie o hasło - czy hasło do Menu B jest takie samo do każdego inwertera, czy według jakiegoś klucza? :crazyeyes:
    Załączniki:
    • POWER_STOCK_PS_EN.pdf (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13728201
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    No masz.

Interface: wireless,
    Frequency: 868 MHz, communication
    protocol Z-wave

to jest jakieś magicznej częstotliwości radio, protokół Z-wave także nie licz na Wifi.

A urządzenie będzie droższe niż inwerter odemnie cały :D

Moderowany przez Akrzy74:

Już raz udzieliłem koledze ostrzeżenia, następnym razem zablokuję konto!

• #7 13730879
    globalinfo
    Poziom 13  
    CzystyZYSK napisał:
    No masz.

Interface: wireless,
    Frequency: 868 MHz, communication
    protocol Z-wave

to jest jakieś magicznej częstotliwości radio, protokół Z-wave także nie licz na Wifi.

A urządzenie będzie droższe niż inwerter odemnie cały :D

Ceny dosyć wysokie.
    Z-wawe jest stosowane w systemach domów inteligentnych.
    Czy ktoś już próbował komunikować z inwerterem przez RS485 - bardzo proszę o informację.
    :sm9:

Próbował ktoś komunikacji przez ARDUINO +Konwerter RS485 - TTL MAX485 5V HEX ARDUINO AVR :?:
  • #8 15525075
    globalinfo
    Poziom 13  
    globalinfo napisał:

Czy ktoś już próbował komunikować z inwerterem przez RS485 - bardzo proszę o informację.
    :sm9:

Jest to podobno rebrandowany Danfoss 5400 ULX.
    Podłączyłem zgodnie z opisem do tego modelu, ale na serial monitorze nic nie odbieram.
    Power Stoc PS6000 - jak połączyć inwerter z siecią bezprzewodową? Power Stoc PS6000 - jak połączyć inwerter z siecią bezprzewodową?
  • #9 15571790
    globalinfo
    Poziom 13  
    CzystyZYSK napisał:
    Załączam instrukcję do Danfossa ULX - ten PS6000 to jest 100% identyk - tylko rebrandowany. Nie ma tam tez nic specjalnie na ten temat.

Tak niestety nic nie ma, co to za instrukcja jak nie wiadomo na jakie piny w gnieździe Rj45 wychodzi sygnał z RS485. :shii:
    Jak to podłączyć :?: :!:
  • #10 15587309
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    Bo tylko u nas w kraju każdy kombinuje przejściówki na RS, sterowniki itp. Dla producenta omijanie jego produktu - Danfoss CLX Home GM - monitoring to strata w zyskach i nie udzielają takich informacji po prostu.

Kupuje się produkt, plug and play podpina i jest monitorowanie. Normalnie za grzebanie producent pewnie po prostu zabiera gwarancję. Z tego co wiem to kilka osób już sobie ogarnęło temat tej komunikacji ale to było daawno i ciężko mi będzie znaleźć kto bo ostatni PS6000 sprzedał się grubo ponad rok temu ?
  • #11 15587523
    globalinfo
    Poziom 13  
    Kombinuje bo cena plug and play to jakiś kosmos :!: :!: :!:
    My nie zarabiamy w Euro na poziomie Niemiec.
    Więc musimy mieć swoje plug and play, taka rzeczywistość. :idea:
  • #12 16001016
    Leon444
    Poziom 26  
    Ocena: 352
    Mam pytanie bo wpadł mi w ręce podobny inwerter Danfoss ULX 3600 i jest zabezpieczony hasłem, wie ktoś czy hasło jest generowane w jakiś sposób czy po prostu ktoś je zmienił lub nadał, 0000 to nie przechodzi...
    A drugie pytanie to czy jest jakaś normalna instrukcja obsługi do tego inwertera?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system PV z inwerterem PS6000, ale napotkał trudności w połączeniu z siecią bezprzewodową oraz w komunikacji przez RS485. W odpowiedziach pojawiły się sugestie, że opcja "wireless network" może być pozostałością w oprogramowaniu, a RS485 jest jedyną dostępną metodą komunikacji. Użytkownicy dzielili się informacjami o rebrandingu inwertera PS6000 do modelu Danfoss ULX 5400, a także o problemach z hasłami do menu. Wskazano na możliwość użycia konwertera RS485 z Arduino do komunikacji, jednak brakowało szczegółowych instrukcji dotyczących pinów w gnieździe RJ45. Wiele osób podkreślało wysokie ceny dedykowanych rozwiązań monitorujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA