logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizon Super - nie podnosi hederu, ciężkie kierowanie po wymianie rozdzielaczy

Romi35 20 Cze 2014 22:29 12300 4
REKLAMA
  • #1 13725888
    Romi35
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    pomożcie mam taką sprawę odnośnie kombajna bizon super w zeszłym roku pod koniec żniw przeciekał rozdzielacz od podnoszenia hederu i zamieniłem miejscami rozdzielacz podnoszenia hederu z rozdzielaczem przyspieszacza jazdy przy okazji rozkręciłem dzielnik przepływu. w dzielniku przepływu zużyty był grzybek doszlifowałem ten grzybek i ustawiłem go co prawda na oko. po uruchomieniu nie podnosi heder prawie w ogóle i orbitrol tez nie działa (orbitrol był sprawdzany u fachowca) co to może być pomóż bo mi ręce już opadają;(
  • REKLAMA
  • #2 13726454
    adam640
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Jeżeli pamiętasz jak były zamocowane przewody, zakręć je na swoich miejscach. Nie wiem czy jest to rozdzielacz 2 czy 3 sekcyjny, ale może wymaga wymiany, któraś z przesuwek. Samo działanie rozdzielacza mechanicznego jest bardzo proste. Masz dopływ oleju z pompy, i powrót do zbiornika, rozdzielacz przez otworzenie odpowiedniego kanału daje ciśnienie oleju do właściwego przewodu. Ciśnienie jest regulowane zaworem, dla całego rozdzielacza lub dla konkretnej sekcji. Nie jestem pewien czy przy nim nie grzebałeś? Kiedy nie działa np. siłownik, może to być wina:
    1. Braku oleju
    2. Braku ciśnienia w układzie (awaria pompy lub złe ustawienie regulatora ciśnienia)
    3. Nie właściwe otwarcie się przesuwki, lub ciągle otwarty obieg w innej części rozdzielacza
    4. Pomyłkowo zamienione przewody
    Więc bez manometru się nie obędzie, a może nawet bez fachowej pomocy. Możesz go wysłać do Tucholi, aby go zregenerowali lub do innego fachowca.
  • REKLAMA
  • #3 13726922
    Romi35
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    jest to rozdzielacz 2 sekcyjny zamieniłem go tylko miejscami i wymieniłem oringi .zaworu przelewowego nie dotykałem. w zeszłym roku podnosił w miare dobrze aczkolwiek w pierwszej fazie podnoszenia opadł delikatnie w dół poczym zaczal podnosic w góre i miał wycieki oleju.
  • REKLAMA
  • #4 13730095
    adam640
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Zamieniłeś sekcjami? Bo mogą być różnice w ciśnieniu na sekcjach i nie ma takiej wydajności.
    Może na tłoczysku należy wymienić mankiety (uszczelniacze) gdyż przepuszczają, ale i tak by coś podnosiły.
    Do sekcji przychodzą 2 czy tylko 1 przewód (siłownik dwukierunkowy – podnoszenie i docisk w dół czy jedno kierunkowy tylko podnoszenie.?
  • #5 13834289
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Ja bym zaczął od dzielnika strumienia, wychodzą z niego dwa różne ciśnienia na hydraulikę i orbitrol i tu może być przyczyna.
REKLAMA