Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY smart tv - jak ustawic proxy zeby odbieral polskie VOD?

zieloonioo 21 Jun 2014 06:14 5250 3
    zieloonioo
    Level 2  
    Witam. Jestem zielony jak na to wskazuje moj nick, mam pytanko.

MAM SONY TV w805 w UK zalezy mi na odbiorze polskich VOD. W tv jest jakas opcja korzystania z serwera proxy ale nie mam pojecia z czym to sie je. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak mam to ewentualnie zrobic, zaoferowac serwery proxy - moge zaplacic, I czy to wogole bedzie dzialalo na adsl?
    Polon_us
    Level 42  
    zieloonioo wrote:
    I czy to wogole bedzie dzialalo na adsl?

To jest podstawowe pytanie. Kolega nie podał, jaką wersję ADSL używa. Można to sprawdzić u dostawcy Internetu. Ewentualnie wejść na stronę speedtest.net i wykonać test szybkości połączenia do wybranego miasta w Polsce np. Warszawy. Jeżeli "download" wyniesie co najmniej kilka (min. 3-4) Mbit/s to można uznać, że plan ma szanse powodzenia. O ile kolega przeprowadzi taki test, proszę podać jaki wynik został uzyskany.

Jeżeli ten test wypadnie dobrze, to sugerowałbym takie rozwiązanie.

Używam połączenia proxy, aby móc oglądać transmisje sportowe. Nawet nie próbowałem "walczyć" z telewizorem, aby połączyć go poprzez proxy. Są pewne przeszkody techniczne które spowodowały, że nawet nie próbowałem. Tylko używam komputer/laptop i jeśli mam ochotę, to podłączam do telewizora. Uważam, że takie rozwiązanie jest najbardziej optymalne przy połączeniach proxy.

Jeżeli koledze to będzie odpowiadało, to może sprawdzić ofertę firmy z której korzystam -> Link
    Proszę wybrać pakiet MD1 i test 14-dniowy na początek - kosztuje tylko 1 zł. A jeśli wszystko będzie grało, to wybrać dłuższy odcinek czasu.
    Same ustawianie tego połączenia, może sprawiać trochę kłopotu, choć potem, normalne użytkowanie jest proste. Proszę dokładnie poczytać "Pomoc" na ich stronie. Jest tam krok po kroku wyjaśnione, jak należy przygotować komputer. Sugerowałbym robić te wstępne ustawienia z osobą dość biegłą w komputerach :)

Powodzenia :)

P.S. Poczytaj ten temat -> Link od wpisu #19. Wspomagałem tam jednego z użytkowników z konfiguracją proxy w tej firmie.
    roofio1
    Level 10  
    Witaj,

Do kolegi z wpisem przede mna: dlaczego mieszac w to laptopa??? W Smart tv masz czasem lepszy proc niz w byle celeronie, nie mowiac o atomach. nie wiem jaki procent cpu jest przydzielony na obsluge apps, czy jest to przydzial dynamiczy, czy jest moze quota na smart tv apps'y. Jesli nid ma ograniczen i jest to przydzielane dynamicznie (czyt. pamiec i cpu) to na takim dual core smart tv da rade bez problemow. kwestia lacza i dobrego proxy. Proponuje kupic sprawdzone proxy za pare zl na mc lub rok i ustawic w smart tv. technicznie jest to jak najbardziej mozliwe i nie ma co dublowac sprzetow.
    Polon_us
    Level 42  
    Witam,

Do kolegi z wpisem przede mną - dlaczego mieszać w to laptopa :_)

Bardzo ładnie kolega ujął temat. Nie przeczę, że od strony sprzętowej telewizor jest w stanie sam obsłużyć połączenie proxy. Lecz jest pewne "ale" ...

Kolega zdaje się zapominać o stronie programowej. Profesjonalne serwisy proxy wymagają zalogowania się do owego serwisu, zwykle przy pomocy odpowiedniego programu np. putty.
    Telewizory, o ile mają pole na wpis adresu proxy, to już pól na wpis na nazwę użytkownika i hasło nie uświadczy się dla tego połączenia. Nie muszę chyba wspominać, że telewizor nie umożliwia zainstalowania stosownego programu, który umożliwiałoby autoryzację połączenia.

Proszę popatrzyć na tę dyskusję w owym temacie, jak i konkluzję (j. angielski) -> Link
    roofio1 wrote:
    Proponuje kupic sprawdzone proxy za pare zl na mc lub rok i ustawic w smart tv.

Cóż, oddam koledze 200 punktów, jak kolega znajdzie taką firmę w Polsce, która umożliwi bezpośrednie użycie ich serwisu proxy w telewizorze (bez dodatkowego sprzętu), jak i przykład implementacji owego serwisu na dowolnie wybranym odbiorniku telewizyjnym. Dla osoby o specjalności "IT" nie powinno stanowić to problemu.
    Mam tu na myśli poważną firmę, nie stawiane ad-hoc serwery proxy, które dziś są, a jutro ich nie ma.
    Myślę, że tydzień czy dwa starczy na poszukiwania.

Liczę na rzeczową odpowiedź - "Do kolegi z wpisem przede mną" ... hyh

Życzę powodzenia.