logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makrokierunek na Politechnice Śląskiej - opinie i poziom języka angielskiego

CharlieNash 21 Cze 2014 13:26 3252 7
  • #1 13727168
    CharlieNash
    Poziom 9  
    Miał ktoś styczność z makrokierunkiem:

Automatyka i Robotyka, Elektronika i Telekomunikacja, Informatyka (w języku angielskim) - wydział : Automatyki, Elektroniki i Informatyki (stacjonarne I stopnia)?

Jestem po technikum, technik elektronik ze specjalizacją automatyka przemysłowa.

Pytania miałbym następujące:

1) Po pierwsze jak to wygląda z językiem. Raczej z angielskim problemów nigdy nie miałem, maturki na 100% (gorzej mi trochę idzie w rozmawianiu, ale się wyrabiam cały czas), nie miałem jednak żadnego angielskiego zawodowego, toteż nie znam za dobrze słownictwa zawodowego. Pytanie moje jest takie, czy od wejścia wymagają bardzo wysokiego poziomu, znajomości słownictwa zawodowego i zdawania czegokolwiek po angielsku czy to się wszystko wyrabia z czasem?

2) Czy to jest kierunek "od wszystkiego" czyli "do niczego" i lepiej wziąć sobie jakiś inny bardziej skonkretyzowany np. Automatyka i Robotyka?

3) Jedno ze standardowych pytań: czy jest trudno?

4) I drugie: jak tam później z pracą?

5) No i trzecie: czy ma ktoś obeznanie w progach, czy ciężko jest się dostać?

Szukałem podobnych tematów, ale znajdowałem tylko dosyć "wiekowe".

Dzięki z góry za odpowiedzi!
  • #2 13734376
    Obywatel LutZek
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Z racji tego, że studiuję elektronikę - jestem w stanie odpowiedzieć Ci tylko na pierwsze pytanie, mianowicie - jeszcze nikt, nigdy z powodu języka nie wyleciał z tych studiów ;)
  • #3 13744671
    24121967
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Dostać się łatwo. W ostatnich latach na pierwszym naborze zwykle było mniej chętnych niż miejsc, więc aby się dostać wystarczy chęć szczera.
  • #4 13744708
    CharlieNash
    Poziom 9  
    24121967 napisał:
    Dostać się łatwo. W ostatnich latach na pierwszym naborze zwykle było mniej chętnych niż miejsc, więc aby się dostać wystarczy chęć szczera.

Małe zainteresowanie spowodowane jest tym, że ten kierunek jest tak trudny czy po prostu nieopłacalny (o wszystkim i o niczym)?
  • #5 13745371
    Obywatel LutZek
    Poziom 13  
    Bądźmy szczerzy - nie ma czegoś takiego jak łatwy kierunek na AEiI :). Chcesz programować - bierzesz informatykę, chcesz robić transformersy - automatykę, chcesz jedno i drugie - bierzesz elektronikę... a jak nie wiesz czego chcesz - bierzesz makrokierunek :D.

A co do małego zainteresowania - myślę, że ludzi odstrasza ten język angielski. Co innego znajomość standardowego angielskiego, a co innego np. teoria obwodów. Poza tym najwięcej ogłoszeń o pracę jest dla informatyków i automatyków.
  • #6 13745502
    CharlieNash
    Poziom 9  
    Ja nie mówię, że pozostałe kierunki są łatwe. :D Pytanie czy ten kierunek jest jakoś niesamowicie trudny w porównaniu do pozostałych na AEiI.

Głównie bym się chciał dowiedzieć, czy na ten kierunek warto w ogóle iść, czy od razu próbować się dostać konkretnie na automatykę czy elektronikę. Bo nie wiem czy opłaca się męczyć jeśli kierunek faktycznie jest tak trudny, skoro nic z tego nie będę miał.

Co do angielskiego to z jednej strony właśnie obawiam się tego technicznego, ale z drugiej strony jak to człowiek pojmie to jest to jednak mega atut.
  • #7 13745753
    Obywatel LutZek
    Poziom 13  
    Niestety - nie odpowiem Ci na pytanie czy jest wzięcie na ludzi z makrokierunku (bo tam nie studiuję). Mam nadzieję, że wypowie się w tej kwestii ktoś bardziej kompetentny. Patrz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2081228.html#9891624

Co do elektroniki - radził bym się 2 razy zastanowić. Życia miał nie będziesz, przerobisz materiał, o którym automatykom / informatykom się nie śniło, ale nie jest to kierunek, po którym "biorą z ulicy". Obecnie jest stałe zapotrzebowanie na tych pierwszych.
  • #8 13746135
    CharlieNash
    Poziom 9  
    No tamten temat przeglądałem zanim założyłem własny, ale tam tylko 2 opinie w tym jedna pozytywna a druga negatywna. :P
    Na dodatek to temat sprzed 3 lat, choć myślę, że tak dużo się od tego czasu nie mogło pozmieniać.
    Co do informatyki to obawiam się, że mam zbyt duże braki, a na dodatek i tak na 99,99% bym się tam nie dostał. :P

Podsumowanie tematu

✨ Studenci Politechniki Śląskiej dzielą się opiniami na temat makrokierunku w Automatyce, Robotyce, Elektronice i Telekomunikacji oraz Informatyce w języku angielskim. Wiele osób zauważa, że poziom języka angielskiego nie jest przeszkodą w nauce, a nikt nie został wydalony z powodu problemów językowych. Zainteresowanie kierunkiem jest niskie, co może wynikać z obaw dotyczących trudności oraz braku konkretnej specjalizacji. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że każdy kierunek na wydziale Automatyki, Elektroniki i Informatyki (AEiI) jest wymagający, a makrokierunek może być postrzegany jako mniej skonkretyzowany. Wskazują również na znaczenie znajomości technicznego angielskiego, który może być atutem na rynku pracy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA