logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką ładowarkę wybrać do akumulatora 4.8V 1600mAh w Karcher K55 Plus?

Lokiszta 21 Cze 2014 15:09 10236 12
  • #1 13727543
    Lokiszta
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Posiadam odkurzacz karcher k55 plus na akumulator do ładowania, niestety ładowarka się gdzieś zapodziała i teraz mam problem z naładowaniem tego akumulatora.Zdjęcia przedstawiają o co mi chodzi i pytanie zasadnicze jaką ładowarkę kupić bo ciężko dostać taką 5.8V i na dodatek żeby ładowała prądem 120mah.Czy mogę zastosować inną np.6V o prądzie ładowania 200-300mah?.
    A tu dane techniczne ładowarki z instrukcji obsługi
    Proszę o radę jaką ładowarkę kupić żeby nie uszkodzić akumulatorka.
  • #2 13727576
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Prąd nie podaje się w mAh tylko w mA. Ta pierwsza jednostka określa pojemność a druga natężenie prądu.
  • #4 13727675
    Lokiszta
    Poziom 10  
    Dobra a czy to musi byc jakaś specjalna ładowarka ze względu właśnie na akumulator NI MH.
    Bo mam taką ładowarkę z wkrętaka akumulatorowego 6V i 200 mah.
  • #5 13727716
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Z ładowaniem NiMh jest niby prosta sprawa. Podłączasz ją pod zasilacz o napięciu ilość ogniw * 1.8V (u Ciebie max 7.2V) z rezystorem w szeregu do ograniczenia prądu do ~0.1-0.2C (u Ciebie 160-300mA) i ładujesz przez określony czas (1.4 * pojemność[mAh] / prąd [mA]). Teoretycznie ta ładowarka o której mówisz się nada. Problem polega na tym że te wszystkie tanie zwykłe ładowarki to tylko transformator z diodami i rezystorem, który rzadko trzyma założone parametry.
    Przyjmując że ładowarka którą masz jest ok - podłącz i ładuj przez 11h. Dla pewności sprawdź co godzinę przynajmniej przy pierwszym ładowaniu czy akumulator się za nadto nie grzeje (jak będzie gorący (nie ciepły-to normalne przy ładowaniu) to odłącz...)
    Zakładam że wkrętak ma też aku ni-mh(ni-cd) 4,8V (sprawdź na wkrętaku dla pewności...)
  • #6 13727803
    Lokiszta
    Poziom 10  
    wkrętak ma akumulator 3.8v

Dodano po 15 [minuty]:

do jakiego napięcia mam go ładować
  • #7 13728049
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Jeżeli wkrętak jest na 3.8V to nie powinieneś ładować aku odkurzacza tą ładowarką. Aku 3.8V to nie jest NiMh ani NiCd (chyba że się pomyliłeś i ten aku jest 3.6V). Jest jakieś jeszcze oznaczenie tego aku (Li-Pol, Li-Yon itp?) Pakiet 4.8V NiMh ładujesz max do ~5.8V...
  • #8 13728212
    Lokiszta
    Poziom 10  
    a rzeczywiście to dwa ogniwa czyli 3.6v jest napisane Ni-Cd

Dodano po 2 [minuty]:

mam rozumieć, że ogniowo akumulatora Ni-cd i Ni-Mh mają 1.8V bo gdzieś przeczytałem,że 1.5V

Dodano po 4 [minuty]:

oj pomyłka 1.2V oczywiście tyle ma jedno ogniwo
  • #9 13728248
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ogniwo NiCd i NiMh ma 1.2V znamionowo. Przy pełnym prawidłowym naładowaniu ma 1.45V. Maksymalnie może mieć 1.8V (odcięcie krytyczne w ładowarkach).
    3.6V to 3 ogniwa :). W takim układzie możesz ładować tą ładowarką aku 4.8V. Po 11h sprawdź jak jest naładowany. Jeśli ma 5.8V to ok. Jeśli mniej i był chłodny to znaczy że możesz go jeszcze trochę podładować...
  • #10 13728251
    Lokiszta
    Poziom 10  
    jeszcze dwa pytanka dlaczego przy doborze zasilacza mnożysz ilość ogniw razy 1.8v i dlaczego przy czasie ładowania mnożysz 1.4V a nie 1.2V co by wynikało wtedy,że akumulator ma się ładować 14,7godz.
  • #11 13728261
    kuuczoo
    Poziom 26  
    1.8V już wyjaśniłem. Od tego zależy jaki max zasilacz/ładowarkę "bezpiecznie" możesz podłączyć.
    Przy liczeniu czasu jest stała 1.4 i tyle :) Tak po prostu jest (coś tam z logarytmów to wychodzi, ale już nie pamiętam dokładnie...).
  • #12 13728711
    Lokiszta
    Poziom 10  
    ok rozumiem już się ładuje i wydaje się na razie wszystko ok dziękuje bardzo za pomoc i wyjaśnienia.

Dodano po 6 [minuty]:

może jeszcze jedno mam jeszcze jedną ładowarkę a raczej zasilacz do urządzenia masującego kark tylko to urządzenie nie ma akumulatorka czyli chyba tylko zasila je.Czy tym też naładuje ten akumulator bo ma te same parametry tzn.napięcie 6V a prąd ładowania 160mah.Czy w ogóle na ładowarkach/zasilaczach można jakoś odróżnić że jest to ładowarka czy zasilacz bo z tego co wiem są zasilacze czasem mogą spełniać funkcję ładowarki tylko jak to odróżnić.
  • #13 13728952
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Teoretycznie ładowarka i zasilacz różnią się tym, że ładowarka ma jakieś ograniczenie prądu (szeregowy rezystor), czyli nie zasilisz nią nic konkretnego... Z zewnątrz niestety praktycznie niczym się nie różnią, nawet oznaczeniami...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje ładowarki do akumulatora 4.8V 1600mAh w odkurzaczu Karcher K55 Plus, ponieważ oryginalna ładowarka została zgubiona. W dyskusji podkreślono, że prąd ładowania powinien być podawany w mA, a nie mAh. Użytkownik rozważa użycie ładowarki 6V o prądzie 200-300mA, co może być akceptowalne, pod warunkiem, że ładowarka ma odpowiednie ograniczenia prądowe. Zasugerowano poszukiwanie ładowarek modelarskich, które są dostępne w sklepach. Wskazano również, że akumulatory NiMH mają napięcie 1.2V na ogniwo, co oznacza, że maksymalne napięcie ładowania dla akumulatora 4.8V wynosi około 5.8V. Użytkownik został poinformowany o różnicach między ładowarkami a zasilaczami, gdzie ładowarka ma ograniczenie prądu, co jest kluczowe dla bezpieczeństwa ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA