logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-1200 - Kompilacja webserwera i odczyt DDE w TIA Portal V12 Update 3

and_rog 21 Cze 2014 22:29 2109 13
  • #1 13728871
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Zamierzam na S7-1200 zrobić pomiary i wizualizację pracy fotoogniw (napięcie, prąd, uzyskaną moc, czas itp - taką rejestrację na ile jest efektywna ich praca w dzień słoneczny, pochmurny, i deszczowy, zależnie od pory roku. Ogniwa są już na dachu). Aby możliwa była kontrola stanu także poprzez web, chciałem dograć index.htm do programu w S7, (zgodnie z tutorialami, dostępnymi w necie) a tu mały kłopot - dodaję index.htm, klikam "Generate blocks", ale nie ma ani komunikatu o błędzie, ani bloków 333 i 334, które powinny powstać... Miałby ktoś z Was jakiś programik dla S7-1200 6ES7 211-1BE31-0XB0 z prostym webserwerem, który działa? TIA mam w wersji 12 Update 3.
    I drugi temat - można przez DDE 0dczytać wartości zmiennych w S7-1200? Wiem, że można to zrobić w programach OPC, ale ja chciałbym np. Excel + VB dla Excela, i zapis pobranych zmiennych do tabeli, a tabelę na dysk. Da się tak?
  • #3 13738859
    and_rog
    Poziom 23  
    Ok, web zadziałało. Mój błąd, w katalogu z index.htm były niepotrzebne pliki, program je automatycznie dołączał, nie mieściły się, i stąd nie działało...
    Ale teraz mam jeszcze (kolejne) pytanko o program. Jest sobie programik:
    (zdjęcie w załączniku)
    Ma działać tak: gdy wartość "Napięcie" przekracza 70V przez czas 10 sek, to ma się zapalić bit "Dodaj_obc". I tak się dzieje. Jak zapali się bit "Dodaj_obc" to ma się włączyć wyjście - OUT0 gdy nie było żadnego, OUT1 gdy wcześniej było tylko OUT0, lub OUT2 gdy wcześniej było zapalone OUT0 i OUT1. Ale tak się nie dzieje, nie ma zapalonego żadnego, i na raz zapalają się wszystkie trzy. Dlaczego? Gdzie błąd?
    Załączniki:
    • S7.JPG (30.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 13739118
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 213
    W ten sposób nie resetujesz TON'a i na IN jest stan wysoki zawsze, gdy przekroczone napięcie. Dlatego co skan ustawia Ci kolejne wyjścia.
    Nie do końca rozumiem zamiar, ale spróbuj użyć TONR.
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #5 13741595
    and_rog
    Poziom 23  
    OK, rady się przydały. Zmieniłem program, działa. Ale jedno pytanko: po zmianach w programie, i załadowaniu ich do S7 tracę te dane, co były zarejestrowane (moc baterii w kolejnych godzinach w ciągu dnia). Zapisałem je na kartce, ale jak wprowadzić je do programu? Daję online, i widzę wartości zmiennych, ale nie mogę ich edytować...
  • #6 13742820
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Pod prawym klawiszem myszy jest opcja Modify lub stwórz Watch table, dodaj zmienną i będziesz mógł wpisywać wartości.
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #7 13751938
    and_rog
    Poziom 23  
    Działa! A jest możliwość edycji online programu, jakiś korekt, bez przeładowania całości po zmianach?
  • #8 13751962
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Portal sam ma dbać o jednolitość programu. V12 już potrafi załadować osobne bloki jeśli zmienisz coś w logice. Jeśli zaingerujesz w strukturę baz lub nazwy to w większości przypadków będzie chciał pójść ze sterownikiem w STOP.
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #9 13758308
    and_rog
    Poziom 23  
    Bardzo ładnie to www działa. W załączniku (co prawda jako jpg) tabelka, co się wyświetla po www, która sama się aktualizuje. W tabeli doba podzielona jest na godziny, i z każdej godziny wyświetlana jest energia, a na końcu suma energii, jaką w danym dniu wyprodukowały panele (moc znamionowa paneli to 160W). Jedyne co mi tylko brakuje, to wykres napięcia, jakie dają panele. Ale przypuszczam, aby wykres miał sens (próbkowanie myślę raz na 10 sek., nie rzadziej) to potrzebuję jakiś program OPC? Do monitorowania (wyświetlenia) przebiegu jednej zmiennej jest coś prostego, czy i tak muszę nauczyć się obsługi kombajnu wincc aby to zrobić?
    Załączniki:
    • S7-1200 - Kompilacja webserwera i odczyt DDE w TIA Portal V12 Update 3 Tabela.jpg (232.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 13808617
    and_rog
    Poziom 23  
    Staram się zrobić wykresy - S7-1200 + Wincc. Mam dodany panel do projektu
    (TP 1500 Basic color), wpisane IP, stworzone ekrany, na nich elementy...
    Ale właśnie tu jest kłopot. Chcę wyświetlić np. zmienną "Napiecie",
    więc mam odpowiednie pole, i przypisaną do niego zmienną, ale zawsze jak
    dam "Start simulation" to w symulacji mam tylko same ### w polu od wyświetlania danej zmiennej. Próbowałem wszystkiego, a przynajmniej wszystkiego co mi
    przyszło do głowy - sprawdzić zmienną, pole powiększyć, zmienić
    maskę wyswietlania (e99.99), zmienić IP panelu (panelu oczywiście de
    facto nie ma, dlatego dawałem simulation). Ufff.. Co mogłem przeoczyć?
  • #11 13809732
    Markos80

Specjalista Automatyk
    W Panelu sterowania znajdziesz Set PG/PC interface. Prawdopodobnie nie masz wybranego odpowiedniego interfejsu sieciowego.
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #12 13810572
    and_rog
    Poziom 23  
    Hm..., o to chodzi:
    S7-1200 - Kompilacja webserwera i odczyt DDE w TIA Portal V12 Update 3
    (nic tu nie zmieniłem, tak było, i nie działa... Nawet gdy kliknę na panelu "Online", to nie widzi, ale dlatego nie widzi że go po prostu nie ma?)

a dla pewności załączam cały program:
    (IP procka 192.168.1.100, IP kompa 192.168.1.3, panelu nie ma, więc nie ma IP. Jakie IP wtedy do symulacji się daje?)
    Załączniki:
    • A6.rar (2.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 13810592
    Markos80

Specjalista Automatyk
    and_rog napisał:
    Hm..., o to chodzi:
    Nie o to chodzi.
    Tak jak napisałem wcześniej w Panelu sterowania w Windows.
    Konto firmowe:
    PUMPA
  • #14 14066172
    and_rog
    Poziom 23  
    temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje monitorować i wizualizować pracę fotoogniw za pomocą S7-1200, w tym pomiary napięcia, prądu i mocy. Napotkał problemy z dodawaniem pliku index.htm do programu, co zostało rozwiązane po usunięciu niepotrzebnych plików. Użytkownik zrealizował logikę zapalania wyjść w zależności od wartości napięcia, jednak napotkał trudności z edytowaniem zarejestrowanych danych po wprowadzeniu zmian w programie. Otrzymał wskazówki dotyczące edycji zmiennych online oraz możliwości korzystania z WinCC do tworzenia wykresów. Problemy z symulacją panelu TP 1500 Basic color zostały zidentyfikowane jako związane z ustawieniami interfejsu sieciowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA