Zamierzam na S7-1200 zrobić pomiary i wizualizację pracy fotoogniw (napięcie, prąd, uzyskaną moc, czas itp - taką rejestrację na ile jest efektywna ich praca w dzień słoneczny, pochmurny, i deszczowy, zależnie od pory roku. Ogniwa są już na dachu). Aby możliwa była kontrola stanu także poprzez web, chciałem dograć index.htm do programu w S7, (zgodnie z tutorialami, dostępnymi w necie) a tu mały kłopot - dodaję index.htm, klikam "Generate blocks", ale nie ma ani komunikatu o błędzie, ani bloków 333 i 334, które powinny powstać... Miałby ktoś z Was jakiś programik dla S7-1200 6ES7 211-1BE31-0XB0 z prostym webserwerem, który działa? TIA mam w wersji 12 Update 3.
I drugi temat - można przez DDE 0dczytać wartości zmiennych w S7-1200? Wiem, że można to zrobić w programach OPC, ale ja chciałbym np. Excel + VB dla Excela, i zapis pobranych zmiennych do tabeli, a tabelę na dysk. Da się tak?
I drugi temat - można przez DDE 0dczytać wartości zmiennych w S7-1200? Wiem, że można to zrobić w programach OPC, ale ja chciałbym np. Excel + VB dla Excela, i zapis pobranych zmiennych do tabeli, a tabelę na dysk. Da się tak?