logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić większy silnik 12V 60W w aucie RC z układem Nikko?

tomeczekokok 22 Cze 2014 11:58 4413 14
  • #1 13729911
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam

Buduje samochodzik RC. Mam problem z zasileniem prądem silnika, ale nie z podłączeniem oczywiście bo to są tylko 2 przewody:).

Układ radiowy który chcę do niego wykorzystać jest z samochodzika NIKKO slammr.
    W moim modelu będzie o wiele większy silnik więc ten układ tego nie wytrzyma.

Potrzebuje więc układu, który poprzez układu z Nikko będzie wzmacniaczem zasilanym z zewnątrz.

1. Akumulator zasilający układ radiowy.
    2. układ radiowy z Nikko/
    3. To urządzenie, które ma wzmacniać sygnał.
    4. silnik 12v 60W DC.
    5. akumulator 12V 5Ah li-ion.

Niby urządzenie jest proste do zrealizowania bo mógł bym dać po postu przekaźnik ale ten wzmacniacz musi reagować na zmianę biegunów nie robiąc zwarcia. Auto ma jeździć do przodu i do tyłu.

Pozdrawiam
  • #2 13730033
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Proponuje dać mocniejsze tranzystory w odbiorniku z autka nikko.

Dodano po 38 [sekundy]:

a tak dokładnie to w jego mostku H a nie w częsci radiowej.
  • #3 13730305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 13730696
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    Kolego Problem.z.ko nie chcę ingerować w płytkę radiową Nikka. Chcę mieć jakieś zewnętrzne urządzenie.

Kolego Radzio M, nie wiem jak wykorzystać ten układ. Mój silniczek jest DC( dopiero dopisałem do punktu 4, mój błąd:().

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym elementy na płytce Nikka są wykonane z SMD, nie mam sprzętu żeby lutować takie maleństwa.
  • #5 13730807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 13731142
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    Radzio M nie rozumiem tego schematu. Zrozumiałem tylko że można nim sterować ale jak podłączyć układ radiowy do niego to nie wiem

Znalazłem taki link: http://morastiew.blogspot.com/2013/04/bezprzewodowy-modu-l298n.html

Dodano po 4 [minuty]:

Poza tym wyczytałem, że ma on moc 25W. To trochę mało. Potrzebuje większego tłumaczenia. Proszę o wyrozumiałość.
  • #7 13731187
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 13731801
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    okey łapię. Mam zbudować go na 4 tranzystorach tak jak na schemacie.

I teraz tak łączę ze sobą S1 i s2 i podłączam do wyjścia sterownika radiowego, S3 i S4 łączę ze sobą i podłączam do drugiego.

Tylko teraz jest haczyk. Potrzebuje element który tylko będzie przepuszczał ładunek plusowy ze sterownika do tranzystorów. Dzięki temu będą się zmieniać obroty i raz jedna a raz druga para będzie aktywna.

Dodano po 8 [minuty]:

Jakich tranzystorów nie otwiera ładunek ujemny?
  • #9 13735920
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    Znalazłem coś takiego na MOS-ach. Czy wyjście L i H mam po prostu podłączyć do wyjścia układu radiowego Nikko?

• #10 13736286
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 13736312
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    A taki?

Proszę o odpowiedź na poprzednie pytanie, na elektronice znam się tyle, że potrafię złożyć TDA 7294. Czy taki mostek H wystarczy podłączyć bezpośrednio do układu radiowego Nikko i będzie on już działającym lustrem prądowym dla silnika?.
  • #12 13736328
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 13736394
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    Ten na lucas jest fajny ale nie potrzebuje tylu funkcji. Potrzebuje tylko sterowania Lewo, prawo na wyższym napięciu i prądzie.

Na razie nie ma Mnie w domu, zrobię w piątek pomiary.

A ten?

Dodano po 9 [minuty]:

Jeżeli chodzi o radio to nie pytam o moje radio, to znaczy o moje tylko chodzi mi o zasadę działania mostka H. Patrząc na schemat powyżej jest tabelka z stanami układu H. A więc tak, na wyjściu układu radiowego wychodzą 2 przewody i gdy podłączę je do punktów A i B to gdy użyje pilota i dam do przodu gałkę, i do tyłu to raz plus będzie w puncie A a raz w B.

I teraz proszę o wytłumaczenie zjawiska, błagam bo muszę to zrozumieć!!!.
    Czy tranzystory uruchamia tylko gdy ma przewód z ładunkiem plusowym czy i minusowy także?

Po prostu gdy podłącze do mostka H na tranzystorach załóżmy tak jak powyżej dopasowane źródło prądowe do bramek tranzystorów i gdy będę zmieniał polaryzacje ogniwa na wejściach mostka to będę zmieniał tym kierunek obrotów silnika?
  • #14 13743887
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    Będę budował Mostek H z zestawu AVT 1756.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #15 13759495
    tomeczekokok
    Poziom 14  
    Mostek z AVT1756 spalony.

Dodano po 3 [minuty]:

Problem rozwiązany ale inaczej.

Kupiłem dwa przekaźniki dwu torowe. Ich wyjścia połączyłem naprzemian legle tak aby jeden przekaźnik pracował na prawe obroty silnika a drugi na lewe.

Przekaźniki kupiłem na 5V cewki i 8A styki. Do ich wyjść podłączyłem diody prostownicze a z nich bezpośrednio do układu Nikko.

Działa to wszystko wyśmienicie, pozdrawiam:P.

Dodano po 3 [minuty]:

Zero problemów z działaniem, zero strat bo żaden MOS się nie grzeje, prostota, że aż powala a działa i to dobrze.:).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje samochód RC z silnikiem 12V 60W, który wymaga zasilania zewnętrznego, ponieważ układ radiowy z modelu NIKKO Slammr nie wytrzyma większego obciążenia. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym zastosowanie mostka H, takiego jak L298N, oraz tranzystorów do wzmocnienia sygnału. Użytkownik preferuje zewnętrzne urządzenie, aby uniknąć modyfikacji płytki radiowej. Ostatecznie, po kilku próbach, zdecydował się na użycie dwóch przekaźników dwu torowych do sterowania kierunkiem obrotów silnika, co okazało się skutecznym i prostym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA