logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny termometr pokazuje LL.l zamiast temperatury .

wlodarek1 23 Cze 2014 12:11 23145 10
REKLAMA
  • #1 13733356
    wlodarek1
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Kupiłem w hipermarkecie stację pogodową , która działała prawidłowo ,
    pokazując temperaturę na zewnątrz i wewnątrz domu .
    Od tygodnia zewnętrzny termometr pokazuje LL.l zamiast temperatury .
    Wymiana baterii w nim nie pomogła .
    Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i czy da radę to naprawić :?:
    Z góry dzięki za porady :D
  • REKLAMA
  • #2 13733373
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    Kolego wlodarek1, zajrzyj do instrukcji, bo nawet nie wiemy jaką masz tą stację.
  • REKLAMA
  • #3 13735934
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    To chyba może być przekroczenie zakresu w dół. Być może element mierzący temperaturę uległ uszkodzeniu.
  • #4 13738467
    wlodarek1
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Nie pamiętam dokładnie nazwy tego zestawu pogodowego , ale kupiłem go w auchanie za 50 zł . A wygląda tak jak na dołączonej fotce .
    Widać , że część zewnętrza przekazuje do czi wewnętrznej tylko LL.L :cry: Elektroniczny termometr pokazuje LL.l zamiast temperatury .
  • #5 13738975
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    To jest problem z czujnikiem temperatury. Sprawdź co ją mierzy. Może jest zimny lut na tym elemencie.
  • REKLAMA
  • #6 17253867
    mody888
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam ten sam problem, mianowicie czujnik pokazuje LL.L, natomiast dziś włożyłem go do zamrażarki i zaczął pokazywać prawidłową temp. ujemną. Po wyjęciu czujnik wraca spowrotem do LL.L
  • #7 17257948
    mody888
    Poziom 10  
    Jako, że nikt nie dał odpowiedzi po rozwiązaniu problemu, będę ten pierwszy. W moim przypadku nie pomogło żadne resetowanie itp. Po rozebraniu czujnika nie było widać żadnych oznak zużycia. Przy rozbieraniu urwał mi się czarny kabelek zasilający diodę, przylutowałem go, przy okazji przelutowałem wszystkie kabelki na płytce, poza tymi idącymi od baterii i moim oczom ukazał się widok pokazującego w końcu temp. na stacji pogodowej :D
  • REKLAMA
  • #8 17270768
    bogi
    Poziom 29  
    To jednak był zimny lut lub mikro zwarcie. Lutowanie pomogło.
  • #9 17270836
    mody888
    Poziom 10  
    Niestety nie pomogło. Było dobrze przez chwilę i znów mam na wyświetlaczu LL.L. Tym razem żadne lutowanie nie pomaga. W zamrażarce normalnie działa i pokazuje temperatury ujemną, a tylko wyciągnę do ciepłego zaraz zmienia się na LL.L
  • #10 17272938
    bogi
    Poziom 29  
    A jaki element odpowiada za pomiar? Ma to jakieś oznaczenie?
  • #11 17274023
    mody888
    Poziom 10  
    Za pomiar odpowiada termistor. Został zamieniony z tym ze stacji pogodowej i na niej pokazuje normalnie jak jeden, tak i drugi termistor. Oznaczeń żadnych nie widziałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zewnętrznym termometrem stacji pogodowej, który zamiast temperatury wyświetlał LL.L. Po wymianie baterii problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną może być uszkodzenie czujnika temperatury lub zimny lut. Inny użytkownik zauważył, że czujnik działał poprawnie w zamrażarce, co sugeruje problem z temperaturą otoczenia. Po rozebraniu czujnika i przelutowaniu kabli, jeden z użytkowników zdołał przywrócić prawidłowe działanie urządzenia. Wskazano, że za pomiar odpowiada termistor, który można wymienić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA