logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik zewnętrzny stacji pogodowej Clarus - wymiana termistora 41k na 100k

Leszek3313 12 Paź 2021 14:42 930 3
REKLAMA
  • #1 19652122
    Leszek3313
    Poziom 7  
    Witam wszystkich, potrzebuję pomocy ze stacją pogodową.
    Czujnik zewnętrzy kiedyś spadł kilka razy i przestało wskazywać zewnętrzną temp.
    Rozebrałem czujnik , wylutowałem ma ok. 41 k odwrotnie czasami nawet 44k
    W sklepie polecili mi kupić 100k , niestety , raz tylko pokazało temp. ok 2st. niższą ale cały czas dioda połączeniowa świeci ciągle ! Nie miga jak baza wysyła sygnał !
    I teraz brak wskazań temp.
    LeszekCzujnik zewnętrzny stacji pogodowej Clarus - wymiana termistora 41k na 100k
    Stacja pogodowa Clarus
    Zapomniałem dodać ....polecili w sklepie 100k , bo nie mieli ! Hurtownia , 27k lub 100k
  • REKLAMA
  • #2 19652175
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Leszek3313 napisał:
    Skoro czujnik był wlutowany i wykazywał parametry elektryczne, to w jakim celu go wymieniać? Tym bardziej że nie wiadomo jakiego rodzaju jest to czujnik. W tego typu konstrukcjach co raz rzadziej stosuje się zwykłe termistory NTC. Czy wymontowany element posiadał jakiś opis? Rozumiem, że zewnętrzny czujnik jako całość jest radiowym czujnikiem stacji pogodowej?
  • REKLAMA
  • #3 19652187
    Leszek3313
    Poziom 7  
    Wylutowałem, ponieważ nie wskazywał nic, na bazie . Tak bezprzewodowy...ten stary czasami oszukiwał o -7st, czasami nie łączył się z bazą wcale...
    A ten nowy ma ok 90k , dioda w czujniku świeci ciągle, temp. nie przekazuje do bazy...

Dodano po 7 [minuty]:

aaanteka napisał:
    Leszek3313 napisał:
    Skoro czujnik był wlutowany i wykazywał parametry elektryczne, to w jakim celu go wymieniać? Tym bardziej że nie wiadomo jakiego rodzaju jest to czujnik. W tego typu konstrukcjach co raz rzadziej stosuje się zwykłe termistory NTC. Czy wymontowany element posiadał jakiś opis? Rozumiem, że zewnętrzny czujnik jako całość jest radiowym czujnikiem stacji pogodowej?

Napisałem oddzielnie, powielam do Ciebie...wylutowałem ponieważ oszukiwał czasami o -7st, ale przeważnie nie przekazywał temp. do bazy wcale !
    Myślałem, że to będzie prostsze, kupić taki sam - wymienić i po sprawie...ale jednak nie.
  • #4 19652232
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Leszek3313 napisał:
    Tak bezprzewodowy...ten stary czasami oszukiwał o -7st, czasami nie łączył się z bazą wcale...
    a napisałeś
    Leszek3313 napisał:
    Czujnik zewnętrzy kiedyś spadł kilka razy i przestało wskazywać zewnętrzną temp.

To że brak jest transmisji radiowej to jedno, a błędny pomiar to drugie. Czasem błędne umiejscowienie czujnika znacznie czulszego od zwykłych termometrów wpływa na takie przekłamania-przykładowo przechłodzona ściana budynku, ruch powietrza -przeciąg.
    Leszek3313 napisał:
    dioda w czujniku świeci ciągle, temp. nie przekazuje do bazy...
    Czyli co, obecnie ewidentnie masz brak połączenia radiowego, bo jak poprawnie według instrukcji jest ono sygnalizowane?

Wykonaj fotografię kompletnego czujnika zewnętrznego-całej elektroniki.
REKLAMA