logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość WiFi na Samsung NP305V5A z kartą Atheros AR9485 WB-EG

Misiiek 23 Cze 2014 12:39 2967 5
REKLAMA
  • #1 13733420
    Misiiek
    Poziom 2  
    Witam,

Ostatnimi czasy zauważyłem, że prędkość internetu przez WiFi na moim komputerze jest mocno ograniczona. Posiadam:
    - Internet 60 Mbps UPC
    - router Technicolor TC7200.U
    - laptop Samsung NP305V5A
    - kartę sieciową: Atheros AR9485 WB-EG

W ostatnich dniach używając Speedtestu ze strony speedtest.pl prędkość downloadu na w.w. Samsungu wynosi 3-4Mbps. Po podłączniu kablem do routera - 40-50Mbps. Na drugim laptopie przez WiFi - 40-50Mbps. Na Samsungu Galaxy 3 WiFi - 40-50Mbps. Po podłączeniu telefonu przez USB i włączeniu udostępniania internetu - 40-50Mbps. Zaktualizowałem sterowniki karty sieciwej na najnowsze ale nie dało to żadnych efektów.

Czy oznacza to, że karta sieciowa jest trafiona? Czy też może coś przeoczyłem i da się jakoś pozmieniać jej ustawienia?

Dziękuje z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13733443
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Jaką szybkość połączenia WiFi pokazuje system ?
  • REKLAMA
  • #3 13733470
    Misiiek
    Poziom 2  
    W Stanie połączenia pokazuje 72,2Mbps
  • REKLAMA
  • #4 13733507
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Czyli tutaj jest poprawnie.

Sprawdź czy są nowsze sterowniki do karty WiFi.
  • REKLAMA
  • #5 13733512
    Misiiek
    Poziom 2  
    Zainstalowałem najnowsze z lutego 2014. Dodam jeszcze, że nie wiem od jakiego czasu tak jest, na pewno około 2mcy temu jak sprawdzałem prędkość było ok a od tego czasu nic się nie zmieniło w konfiguracjach.
  • #6 13735641
    Misiiek
    Poziom 2  
    Update: podłączyłem do Technicolora router Linksys i o dziwo po podłączeniu sie do sieci z linksysa predkosc skoczyła do 50Mbps. Czyli mój komputer wyjatkowo obecnie sie nie lubi z Techicolorem... co z tym począc? Router jest pożyczony do testów wiec nie moge go zostawic ;)

Edit: W Stanie sieci Linksys pojawia się maksymalna prędkość połączenia 54Mbps zamiast 72,2Mbps jak przy Technicolorze. Ma to jakieś znaczenie?

Edit 2: Reset routera do fabrycznych ustawien nic nie zmienil.

Edit 3: Problem wyjaśniony. UPC poinformowało mnie na na infolinii, iż wystąpił błąd w oprogramowaniu Technicolora przez co gryzie się on z kartami sieciowymi Quallcom Atheros. Podobno niedługo wyjdzie update softu.
REKLAMA