logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja D-Link GO-RT-AC750 jako access point z Thompson TWG870UG - jak?

Sonny_Gdynia 23 Cze 2014 13:34 8745 5
REKLAMA
  • #1 13733549
    Sonny_Gdynia
    Poziom 2  
    Witam

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie i uprzejmie proszę o pomoc.

Mam w domu internet z sieci kablowej UPC, która dostarczyła mi modem będący jednocześnie routerem WiFi (Thompson TWG870UG). Niestety dom, w którym mieszkam ma 3 kondygnacje i grube stropy dlatego też sygnał WiFi ma bardzo ograniczony zasięg. Mając na uwadze ten problem w domu pociągnąłem kable RJ-45.
    Chciałbym tak skonfigurować WiFi, by cały dom był w zasięgu jednej sieci, która rozsyłałaby swój sygnał w kilku miejscach . Wertując internet zrozumiałem by to zrobić potrzebuję router WiFi pracujący jako Access Point.

Moje pytanie jest następujące: Czy jeśli podłącze ruter jako access point kablem RJ-45 do routera, który dostałem od UPC to czy access point będzie rozsyłał ten sam sygnał WiFi co Thompson czy będzie tworzył jakaś inną sieć?

Jako access point chciałbym kupić router D-Link GO-RT-AC750 czy dobrze będzie on współpracował ze wspomnianym już routerem firmy Thompson? A także czy będzie on dobrze współpracował z roterem TP-Link WR4300?

Dla zobrazowana sytuacji załączam taki prosty rysunek:
    Konfiguracja D-Link GO-RT-AC750 jako access point z Thompson TWG870UG - jak?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13733649
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    2 i 3 to dowolne AP lub router WIFI

każdy router WIFI ustawisz jako AP
    - wyłacz DHCP
    - ustaw LAN Ip zgodny z routerem 1 i poza pulą dhcp 1
    - kabel z 1 do portu LAN, port wan pusty.

Kanały WIFI w 1,2,3 różne, oddalone od siebie o 2 kanały, sprawdź inssiderem które kanały są 'wolne' u ciebie.
  • REKLAMA
  • #3 13733767
    Sonny_Gdynia
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuje za odpowiedź :)

Czyli jak rozumiem, wszystko mogę zrobić tak jak sobie wymyśliłem, a jak będę chodził po domu z laptopem to on będzie się po prostu przełączał z jednego routera na drugi w zależności od tego, gdzie będzie silniejszy sygnał?
  • REKLAMA
  • #4 13733783
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Jako ,że twoje AP-ki nie będą wspierać roamingu - to wtedy płynne przełączanie się zależy jedynie od sterownika karty sieciowej w końcówkach - więc niekoniecznie będą się same kocówki przełączać. Te karty, które nie wspierają roumingu nie będą się przełączać.
  • REKLAMA
  • #5 13733803
    Sonny_Gdynia
    Poziom 2  
    hermes-80 bardzo dziękuję za odpowiedź, ale jeśli mam być szczery to rozumiem tyle, że płynne przełączanie się do routera, który daje silniejszy sygnał jest wtedy gdy jest on wspiera on roaming. Albo też końcówka sieci wyposażona w roaming - czy przez to rozumiesz odbiorcę WiFi, np. Laptop, telefon czy chodzi o coś innego?
  • #6 13734161
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Końcówki dla AP to są Laptop, telefon, itd- AP musi mieć funkcję IAPP by wspierał roaming lub jakiś własny kontroler jak przy urządzeniach Unifi. By roaming był niezależny od tego co się nam podepnie jako końcówka - jeśli tego nie ma to jedyny ratunek - dodane wsparcie dla roamingu przez producenta karty sieciowej w końcówce zaszyty w serownik.
REKLAMA