logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel 2007 - jak stworzyć wykres 3D z kolumnami w oddali?

celkack 23 Cze 2014 15:44 1935 9
REKLAMA
  • #1 13733970
    celkack
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam Panów i Panie,
    męczę się już 2 dni z wykresem. Otóż muszę stworzyć taki wykres:/

Edytuj

Niestety nie wiem jak, proszę o pomoc:)
    Oczywiście najlepiej jakby te kolumny z tyłu sprawiały wrażenie "w oddali", ale prosze o wszelką pomoc:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13734599
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Dzień dobry,
    Za mało informacji, żeby doradzić coś konkretnego, wydaje mi się, że najbliższy temu pomysłowi byłby wykres kolumnowy 3-W, coś takiego jak w załączniku. Szczególy wyglądu wykresu można oczywiście dopasować do danych.
    Pozdrowienia.
    Załączniki:
    • Wykres3W.xls (23.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 13734758
    celkack
    Poziom 9  
    Mogę prosić o wyjaśnienie jak to zostało zrobione??
    Nie ukrywam, że w Excelu nie jestem dobra:/ Jak próbuję robić tym 3W to mi wychodzą wartości, ale jakby w 4 rzędach jeden za drugim;/
    Do takich danych jak są w załączniku mam zrobić właśnie wykres, tu chodzi o zawartość tych pierwiastków
    Załączniki:
    • Dane.xls (27.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13734933
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Jaki ma być układ tego wykresu? Bo tu mamy 2 łąki, 2 pierwiastki, ale jeszcze dwie warstwy gleby, więc co ma być na której osi? Czy to ma być jeden wykres, czy dwa wykresy?
  • REKLAMA
  • #5 13738036
    celkack
    Poziom 9  
    To znaczy to ma wszystko znajdować się na 1 wykresie:/, tak, że 1 słupek "z przodu" to magnez na 1 głębokości, drugi słupek to magnez na drugiej głębokości (inne kolory). A "z tyłu" ma być tak samo, tyle że potas. Na osi Y ma być zawartość, a na X numery próbek (do 16).
    Dziękuję za zainteresowanie tematem:)
  • Pomocny post
    #6 13738102
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Zrozumiałem, że z przodu ma być magnez, a z tyłu potas.
    A dalej, to w dalszym ciągu niejasne - czy na pierwszym planie (dla magnezu) ma być kolejność: najpierw wszystkie 16 punktów dla pierwszej głębokości, potem 16 punktów dla drugiej głębokości, czy na przemian: pierwszy punkt obie głębokości, drugi punkt obie głębokości itd. Tak czy siak na osi x będzie 32 punkty.
    I teraz gdzie ma być ta przerwa - w wariancie I to jasne - między głębokościami, a w wariancie II - nie wiem (być może pytanie bezprzedmiotowe, jeśli ma być wariant I).
  • #7 13738663
    celkack
    Poziom 9  
    To znaczy to musi być na przemian bo chodzi o 2 głębokości z 1 dołka pobierane (gleba), czyli pierwszy słupek dla wartości z głębokości 0 - 25 cm, a drugi słupek ma dotyczyć wartości z głębokości 26 - 50 cm
    tak tak, przerwa ma być właśnie po 2 słupkach (głębokości mniejszej i większej):)

Dodano po 23 [minuty]:

Wiem, ze to ciężko jest tak na sucho tłumaczyć, może to pomoże

Edytuj

i tak wartość dla magnezu z głębokości 0 - 25 cm= 120,7
    wartość dla magnezu z głębokości 26 - 50 cm= 154,8
    wartość dla potasu z głębokości do 25 cm= 5,44
    a wartość dla potasu z głębokości do 60 cm= 5,99
  • #8 13739368
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Dzień dobry,
    Wyszło mi coś takiego jak w załączniku.
    Wartości dla potasu musiałem pomnożyć przez 10, bo są dużo mniejsze niż te dla magnezu i nic by nie było widać. Niestety nie umiem zróżnicować kolorami słupków dla mniejszej i większej głębokości (chyba się nie da), chyba, że te słupki byłyby cofnięte (czyli byłyby cztery "warstwy" słupków zamiast dwóch).
    Szczegóły wykresu można poprawić przez formatowanie.
    Uwaga: Jeżeli wykres nie wyświetla się prawidłowo (zdarzało mi się to podczas pracy przy nim) należy myszką zaznaczyć serię danych na wykresie (obojętne ktorą), kliknąć w pasek formuły (tam będzie formuła serii wykresu) i nacisnąć Enter lub myszką znak akceptacji. Wtedy wykres się odświeży i wszystko powinno być OK.
    Pozdrowienia
    Załączniki:
    • Dane1.xls (43.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 13739873
    celkack
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc i wszystko dobrze się wyświetla. Jestem bardzo wdzięczna :D
  • #10 13740203
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Jednak da się zmienić kolory słupków w serii, ale trzeba każdy słupek do zmiany zaznaczyć osobno i ręcznie zmienić.
    Poprawiony załącznik
    Załączniki:
    • Dane11.xls (62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w stworzeniu wykresu 3D w Excelu 2007, który miałby przedstawiać dane dotyczące zawartości magnezu i potasu w różnych głębokościach gleby. Po wymianie informacji, ustalono, że wykres powinien zawierać słupki dla dwóch głębokości (0-25 cm i 26-50 cm) z magnezem na pierwszym planie i potasem w tle. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące formatowania wykresu oraz zmiany kolorów słupków, co pozwoliło na poprawne wyświetlenie danych. Ostatecznie, użytkownik wyraził wdzięczność za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA