logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Excel] Jak stworzyć przyrostowy wykres słupkowy w Excel VBA z warunkami?

grimed 07 Maj 2014 06:45 2283 1
REKLAMA
  • #1 13577340
    grimed
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam forumowiczów.

Moim zadaniem do wykonania jest utworzenie wykresu, pokazującego w sposób przyrostowy zmiany zachodzące w danym przedsiębiorstwie. W załączniku ukazana została wizja końcowa takiego wykresu z tym, że dodatkowo w planach jest utworzenie dwóch rodzajów kolumn (zielone - Wynik dodatni, czerwone ujemny). Pomysł jest taki, aby nowa kolumna rozpoczynała się w miejscu w którym zakończyła się kolumna poprzednia. Rozwiązanie chałupnicze, to utworzenie kolumny pustej, mającej na celu przesunięcie kolumny docelowej, jednakże aby to wykonać stosuję metodę ręczną - czyli wprowadzam dane z klawiatury, co jest niekiedy uciążliwe (w przypadku kilku analiz).

Aktualnie próbowałem już wykonać ten wykres z zastosowaniem warunku "jeżeli", oraz z użyciem rozmaitych prób matematycznego rozwiązania tego problemu, jednakże nie potrafię znaleźć zależności, która umożliwiłaby mi wykonanie tego wykresu w sposób w jaki to sobie zaplanowałem.

Podejrzewam że odpowiednie drzewo warunków zapisane w VBA umożliwiłoby rozwiązanie problemu, jednakże posiadana wiedza i cierpliwość nie do końca wystarcza, aby to opanować.

Pytanie:
    - czy warto w ogóle próbować zautomatyzować proces tworzenia kolumn (wg zał.)
    - czy sam pomysł nie jest zbyt pogięty - być może jest lepsza metoda
    - A może jest to trywialnie proste, tylko że nie zauważam tego co potrzeba.

Za jakiekolwiek wskazówki będę wdzięczny
    Załączniki:
    • [Excel] Jak stworzyć przyrostowy wykres słupkowy w Excel VBA z warunkami? Wykres.jpg (321.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13580740
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Dzień dobry,
    Szkoda, że pomimo tak długiego tekstu postu nie bardzo wiadomo, na czym polega istota problemu. Obrazek też w sumie niewiele wyjaśnia (lepiej gdyby był arkusz), bo nie wiadomo, czy między prezentowanymi wielkościami są jakieś zależności, czy są to niezależne stałe. Sensu tych danych też trudno mi się domyślić. Wśród danych jest kolumna "Wynik", której nie umieszczono na wykresie, ani nie widać czy i jaki jest związek tej kolumny z pozostałymi.
    Szklana kula podpowiada mi, że problem tkwi w tym, żeby wartości z "Kolumny wsp.", które mogą być dodatnie bądź ujemne były przedstawiane "dookoła zera" jako pierwsze, a bardziej na zewnątrz "Wynik dodatni" lub "Strona ujemna".
    Można to osiągnąć dzieląc "Kolumnę wsp." na dwie kolumny, osobną dla wartości dodatnich, osobną dla ujemnych i umieszcając je w odpowiedniej kolejności w zakresie danych: "kol.wsp.ujemna", "strona ujemna", "kol.wsp.dodatnia", "wynik dodatni". Kwestia kolorów to tylko sprawa formatowania i można je ustalić dowolnie. W załączniku przykład, chociaż tam nieco inne nazwy kolumn, ale łatwo można je przyporządkować.
    Pozdrowienia.
    Załączniki:
    • Wykres_slupkowy.xls (24.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA