logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować routing LAN/WAN na Windows Server 2003 SP2?

sim_007 24 Cze 2014 01:51 2151 6
REKLAMA
  • #1 13736170
    sim_007
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Pierwszy raz zajmuje się administracją i konfiguracją serwera Windows Server 20013 SP2. Nigdy wcześniej nie zajmowałem się żadnym serwerem na Windowsie.

Po wstępnej instalacji systemu zainstalowane zostały role Kontrolera domeny, Remote Access/ VPN Server, DNS Server, DHCP Server. Sprzęt, na którym został zainstalowany system to Dell PowerEdge 2900.

Wstępnie skonfigurowałem domenę oraz dodałem użytkowników. Do pierwszej karty sieciowej podłączyłem Modem/Router ZTE (światłowód podłączą jutro rano do południa). Do drugiego portu chciałem podłączyć sieć wewnętrzną, jednak za serwerem nie ma dostępu do internetu a nawet nie systemy na stacjach roboczych nie znajdują domeny kiedy próbuje je do niej dodać.

Proszę o pomoc w konfiguracji serwera i routingu LAN/WAN na serwerze

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13736199
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Jakie są ustawienia DNS serwera i stacji roboczej?

Pozdrawiam

Krystian
  • REKLAMA
  • #3 13736201
    sim_007
    Poziom 11  
    Serwer:
    #1 127.0.0.1
    #2 127.0.0.1

Stacja robocza:
    192.168.0.1

Udało mi się podłączyć stacje do domeny. Jedyny problem który pozostał to brak dostępu do internetu na stacjach roboczych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13736202
    krisxxl
    Poziom 28  
    Witam

Jeśli 192.168.0.1 jest adresem Twojego serwera, to podłączanie do domeny powinno działać bez zarzutu. Jeśli chodzi dostęp do internetu, to musisz przekierować zapytania DNS na zewnętrzny serwer. Szczegóły konfiguracji znajdziesz w tym artykule:

How to configure DNS for Internet access in Windows Server 2003
    http://support.microsoft.com/kb/323380

Szczególnie zainteresować powinna Ciebie konfiguracja tzw. forwarderów DNS.

Pozdrawiam

Krystian
  • REKLAMA
  • #5 13736215
    sim_007
    Poziom 11  
    A na jaki DNS powinno być ustawione przekierowanie? 127.0.0.1 ? Próba ustawienia tego adresu wywołuje błąd: "The server forwarders cannot be updated. The IP address is invalid."

PS. 192.168.0.1 nie jest adresem serwera (Serwer WAN: 192.168.0.9 DHCP, LAN: 192.168.0.109 STATIC), ten adres to adres modemu do którego jest wpięty serwer.

Jak musi być ustawiony "Default gateway" w karcie LAN serwera? Mam tu puste pole...
  • Pomocny post
    #6 13736235
    krisxxl
    Poziom 28  
    Witam

No to od początku. Skoro Twój serwer ma usługę DNS, to wszystkie maszyny w sieci powinny jego odpytywać o nazwę lokalnej domeny. Zatem na maszynach ustawiasz DNS 192.168.0.109 i tylko ten. Na serwerze, dla sieci lokalnej, jako DNS lokalny wskazujesz swój serwer, czyli znów 192.168.0.109 (na 127.0.0.1 też działa i z tego, co wiem Windows 2003 Server sam ustawia localhosta). Dopiero w forwarderach DNS ustawiasz zewnętrzny DNS, żeby zapytania, które nie mogą być rozwiązane na lokalnym DNS, zostały wysłane w świat.

Pozdrawiam

Krystian
  • #7 13736261
    sim_007
    Poziom 11  
    Ok. W ustawieniach DNSa zmieniłem Router i DNS Server na adres karty LAN i nazwa sieci na stacjach zmieniła się z "Niezidentyfikowana" (WINDOWS 8.1) na Ethernet. Jakiś krok do przodu. W forwarding DNSa ustawiłem przekierowanie na ip modemu (192.168.0.1) a później na 8.8.8.8 ale nadal połączenie na stacjach jest ograniczone...

Kurcze... chyba "trochę..." tego nie rozumiem... na jaki DNS ustawić forwarding?

Teraz już nawet na serwerze straciłem internet.

Dodano po 5 [godziny] 34 [minuty]:

UPDATE:

Udało mi się w końcu poprawnie skonfigurować server DHCP, widzę wszystkie komputery w sieci które dostały adresy z puli. Z sieci wewnętrznej ping na obie karty sieciowe odpowiada (WAN i LAN), niestety na stacjach roboczych nadal nie ma połączenia z internetem - "ograniczenie lub brak dostępu do sieci"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik konfiguruje serwer Windows Server 2003 SP2, na którym zainstalowane są role Kontrolera domeny, Remote Access/VPN Server, DNS Server oraz DHCP Server. Po podłączeniu do modemu/routera ZTE i skonfigurowaniu domeny, napotkał problemy z dostępem do internetu na stacjach roboczych. W odpowiedziach poruszono kwestie ustawień DNS, w tym konieczność przekierowania zapytań DNS na zewnętrzny serwer, oraz poprawne skonfigurowanie adresów IP dla serwera i stacji roboczych. Użytkownik zaktualizował ustawienia DNS, ale nadal występowały problemy z połączeniem internetowym, co sugerowało potrzebę dalszej konfiguracji bramy domyślnej i forwarderów DNS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA