logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware?

Saimer 24 Cze 2014 21:21 3312 10
REKLAMA
  • #1 13738656
    Saimer
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam. Posiadam router tp-link TD-8901G. Przez przypadek wgrałem złą wersję firmware i co za tym idzie router nie nadaje się do użytku. Pisałem we wcześniejszym temacie na ten temat. Otrzymałem jednak odpowiedź, że trzeba od nowa zaprogramować procesor. Jednak nie dało mi to spokoju i poszukałem w necie jak go ożywić. Znalazłem kilka metod, jednak żadnej nie ogarniam. Niżej podam link do tematów, w których problem został rozwiązany. Jak ktoś wie jak to zrobić, oraz jak ma chęci, aby napisać mi to krok po kroku, to zapraszam do konwersacji. Pozdrowionka i Dzięki ;-)

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=31821

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2115106.html
  • REKLAMA
  • #2 13738944
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Tutaj za bardzo nie ma co uprościć.

Potrzebny jest konwerter USB-RS232-UART TTL.
    Zainstalować sterowniki do tergo konwertera ( będzie widoczny jako port COM)
    Musisz wlutować do płyty piny od Tx, Rx, GND
    uruchomic Hyperterminal i poączyć się z odpowiednim portem COM na parametrach połączenia 115200bps 8n1

Uruchomić router i jeśli nadejdzie sekwancja: "Press Any key to enter Debug Mode within 3 seconds. .......... "
    nacisnąć dowolny klawisz.

reszta tutaj:
    zigzac napisał:
    Enter Debug Mode
    wpisz >>> atba5 <<< wybieramy prędkość 115kbaud, (może być mniejsza - zobacz opcje atba)
    powinno wyskoczyć OK , jeśli nie to zmieniaj opcje atba
    nastepnie wpisz atur <<< po wydaniu tej komendy wybrać w hyperterminalu opcje: Send File (wybrać plik, ustawić protocol na XModem ) i klawisz Send....
  • #3 13739516
    Saimer
    Poziom 14  
    Witam. Jak już zakupię konwerter to nie jestem pewny co dokładnie mam z nim zrobić. Otóż z jednej strony ma wejście USB, które wtykam do kompa. Z drugiej strony są takie końcówki (nie wiem jak one się nazywają) i jest ich 4. Tak jak napisałeś odcinam końcówki od kabli Tx, Rx, GND i lutuje je do routera. A co mam zrobić z czwartym kabelkiem, czyli z VCC? Znalazłem na allegro taki konwerter jednak nie wiem czy będzie odpowiedni. Link do konwertera podam niżej.

Link:
    http://allegro.pl/konwerter-przewod-usb-rs232-uart-ttl-pl2303-fv-gw-i4287323995.html

Czytałem również inną propozycje odratowania routera przez programator USB. (http://electropark.pl/5035-thickbox/programator-dla-avr-na-usb-usbasp-3v3-i-5v-tasma-idc.jpg) Z drugiej strony ma wejście przez piny. Mam również osobny kabel, od którego wezmę te takie bolce, wlutuje je do routera i powinno wszystko śmigać.

Nie wiem, która metoda będzie prostsza. Jeśli wybiorę sposób numer
    jeden, to gdzie mam wlutować kable. Na górę płyty czy na dół. Załączę zdjęcia z routera. Jeżeli jednak wezmę sposób numer dwa, również mam pytanie gdzie wlutować bolce, pozdrowionka ;-)

Zdjęcia z routera.
    Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware? Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware? Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware? Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware?
  • REKLAMA
  • #4 13739570
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Vcc nie podpinasz, bo zasilanie masz z routera. Potrzebujesz tylko GND by połączyć masy urządzeń (kompa z którego programujesz i routera) by Rx i Tx miały prawidłowo rozpoznawane poziomy. Z której strony to bez znaczenia, to są metalizowane otwory, z dołu jest to samo co z góry. Kwestia wygody.
  • REKLAMA
  • #5 13739573
    Saimer
    Poziom 14  
    A jak mam podłączyć te kable np. RX. Pod które ,,wejście" mam wlutować ? -

Dodano po 4 [minuty]:

Jak czytałem nowy soft mogę wgrywać przez program TetraTerm?

Chyba znalazłem gdzie mam wlutować odpowiednie kable.

https://obrazki.elektroda.pl/7589415600_1355592803.png
  • REKLAMA
  • #6 13995639
    Saimer
    Poziom 14  
    Witam. Postanowiłem odkopać temat. Wlutowałem kabelki do płyty routera o tak: Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware? Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware? Jak przywrócić router TP-Link TD-W8901G po błędnym wgraniu firmware?

Nie wiem czy dobrze to zrobiłem proszę o pomoc, Zainstalowałem program hyperterminal Private Edition. Jednak, gdy wybieram połączenie nic się nie pokazuję
  • #8 13995666
    Saimer
    Poziom 14  
    Tylko nie rozumiem o co tu chodzi ,, So after some digging around and harassing few friends (ohayo!) I have found out that my voltage levels on RX and TX pins were too low (should be 3.3V). So after some further digging and looking on schematics of this board it became obvious that two resistors are missing (see image above). So I took a piece of wire and I have connected the empty pins together (in two places obviously). So now the voltage levels were correct and I was able to see the output in my terminal." Jak mam to zrobić ? i o jaki drut chodzi ?
  • #9 14013239
    Saimer
    Poziom 14  
    Jeśli to coś da, to jak podłączę ten programator do usb to dioda power się włącza.
  • #10 14013510
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Niestety nie ożywiałem nigdy tego modelu więc nie podpowiem.
  • #11 14013638
    Saimer
    Poziom 14  
    No szkoda, ale dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router TP-Link TD-W8901G, który przestał działać po błędnym wgraniu firmware. W odpowiedzi na problem, zasugerowano użycie konwertera USB-RS232-UART TTL do przywrócenia routera. Proces wymaga wlutowania pinów Tx, Rx, GND do płyty routera oraz podłączenia do komputera. Użytkownik pyta o szczegóły dotyczące podłączenia kabli oraz o to, jak zainstalować odpowiednie oprogramowanie do wgrywania nowego firmware. W trakcie dyskusji pojawiają się również pytania o poziomy napięcia na pinach RX i TX oraz o potrzebne rezystory. Użytkownik zamieszcza linki do schematów oraz zdjęć, aby uzyskać pomoc w poprawnym podłączeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA