logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać i zregenerować baterię Ni-Mh w IBM ThinkPad 390E?

uncle__saddam 21 Kwi 2005 08:33 2204 4
  • #1 1424097
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam laptopa IBM TP 390E w którym jest kompletnie padnięta bateria
    Firmowa regeneracja troszkę kosztuje...a ja bym chciał spróbować sił własnych..
    Ogniwa można zakupić więc podjoł bym się sam tylko że..
    Jest to bateria NI-Mh 9,6V 4AH
    Z tego co wiem w środku powinno siedzieć 8 ogniw
    Ale problem jest w tym że nie wiem jak się do niej dobrać a nie chciał bym jej zniszczyć
    Proszę o ewentualne wskazówki rozbiórki jak również czy to musza myć nowe ni-mh czy mogą być np. lion..
    Dziękuję za wszelką pomoc
    Pozdrawiam
    Uncle__saddam
  • #2 1438612
    lukasik
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    u mnie tez pada bateryjka. w srodku jest 8 ogniw nimh 1,2V 4000Ah. proponuje na poczatek pomierzyc kazda z nich, bo u mnie np tylko jedne ogniwo padlo, tzn ma zwarcie. wymienie je i powinno byc ok. cena jednego ogniwa jakies 30zl.
  • #3 1439790
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    no można by było ale ja narazie nie wiem jak ją rozebrać ;)
    jak możesz podeślij siakąś myśl przewodnią jak to uczynić...
    pozdrawiam
  • #4 1447823
    lukasik
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    ja mam latwiej, bo moja byla juz kiedys otwierana... otwiera sie dokladnie na pół. sprobuj podwazac delikatnie dookola. nie wiem czy firmowo jest sklejona, byc moze jest tylko na zatrzaski. gniazdo oraz ogniwa i wszystkie kabelki i plytka zostaną w dolnej pokrywce jak zdejmiesz górną.

aha ogniwa w srodku mogą byc przyklejone do pokrywek taką cienką gąbeczką amortyzującą.
  • #5 1447899
    uncle__saddam
    Poziom 13  
    ano to faktycznie
    z moją jest o tyle problem że jest idealnie spasowana nie ma za bardzo gdzie wcisnąć skrubokręta
    czy czegoś...
    może trzebab by było spróbowac ją rozciąć a wtedy dobrać się do ogniw...
    ale wiesz słysząłem że ogniwa są zgrzewane a nie lutowane a sami sobie żelazkiem ich nie zgrzejemy ;)
    a przy lutowaniu mogą stracić pojemność
    takrze jak kupować to może taki zestaw wyciągnietych ogniw ale w komplecie nie rozłączonych...widziałem kiedyś takowe cudo z jakiejś tam bateri na allegro
    no nic albo jej sie dobiore do ... albo zepsuje :) albo oddam do firmy regenerującej po fachowemu ale to będzie kosztowało ok 200zł :/
    trzymanko
    pozdrawiam
    miłego długiego weckendu
REKLAMA