logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego zasilacz impulsowy DRP-480-24 restartuje radio NanoBridge?

piroaa 25 Cze 2014 21:05 3621 3
REKLAMA
  • #1 13741785
    piroaa
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Mam następujący problem otóż zasilacz impulsowy http://www.tme.eu/pl/details/drp-480-24/zasilacze-na-szyne-din/mean-well/# podłączony do radia nanobridge powoduje jego restartowanie. Zazwyczaj kupowałem zasilacz taki jak ten http://www.tme.eu/pl/details/ad-155b/zasilacze-impulsowe-przemyslowe/mean-well/# i problemów nigdy nie było.
    Tym razem nie zależało mi na podłączeniu akumulatora priorytetem było natomiast podłączenie większej liczby urządzeń dla tego zdecydowałem się na zakup mocniejszego zasilacza te 5A zwyczajnie by nie wystarczyło.
    Tylko teraz pytanie czym różnią się te dwa zasilacze i dla czego ten mocniejszy powoduje restart urządzenia czyż by napięcie na wyjściu nie było tak czyste i dobrze filtrowane jak na buforuwce ?
  • REKLAMA
  • #2 13742643
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    W zasilaczu buforowym z podłączonym akumulatorem swietnym filtrem jest sam akumulator, w powyższym trzeba sprawdzić kształt napięcia, niektóre wymagają do prawidłowej pracy również określonego minimalnego obciążenia, zwróć uwagę na wpis "znamionowe parametry uzyskiwane przy pełnym obciążeniu".
  • REKLAMA
  • #3 13744988
    piroaa
    Poziom 11  
    Z tymi akumulatorami to całkiem słuszny pomysł chodź podłączałem ten bufor bez akumulatora i też nic się nie działo.
    W każdym razie znalazłem takie coś :
    http://www.tme.eu/pl/details/dr-ups40/zasilacze-na-szyne-din/mean-well/#
    pytanie tylko jak to tak do końca działa ?
    Czy nie będzie tak że przy podłączonym zasilaniu akumulator będzie odcięty a tylko w przypadku braku zasilania całość przełączy się na prace z akumulatorów bo jeśli tak to nic mi to nie da.

Druga kwestia jaka pozostaje to czym tak na prawdę różni się bufor od zasilacza impulsowego cy, zawsze myślałem że w buforze jest zasilacz impulsowy i dodatkowo jakiś mechanizm który przełącza na akumulator w przypadku braku zasilania.

No i jeszcze jeden pomysł który wpadł mi do głowy gdyby dodanie DR-UPS40 do zasilacza nic nie dało.
    Co będzie się bardziej grzało 3x bufor taki jak wyżej + 6 akumulatorów 12V po 2 na bufor czy może zestaw złożony z zasilacza impulsowego modułu DR-UPS40 i dwóch akumulatorów 12V przy założeniu że do oba zestawy będą pracowały pod tym samym obciążeniem.
    Próbowałem znaleźć w notach na tme.pl jakieś informacje ile te urządzenia wydzielają ciepła ale nic nie widzę, więc może ktoś będzie w stanie powiedzieć jak to wygląda na bazie własnego doświadczenia.
    Pozdrawiam.
  • #4 13765932
    piroaa
    Poziom 11  
    UP
    -----
    Problem chyba rozwiązany, podrzuciliśmy zasilacz do miejscowego technikum energetycznego tamtejszy wykładowca którego pozdrawiam i dziękuje za pomoc stwierdził że problem leży w tym konkretnym modelu zasilaczu otóż prawdopodobnie ma on separację masy i przez to dizezą się takie cuda. Po podłączeniu do gniazda 230 V które miał w pracowni wszystko działało jak należy po wpięci do zwykłego gniazdka radio od razu się wywalało.
REKLAMA