logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATxmega256a3bu - Obsługa zewnętrznej pamięci sram BS62LV1027PCP55.

p.mezydlo 26 Cze 2014 15:23 1677 9
REKLAMA
  • #1 13743794
    p.mezydlo
    Poziom 11  
    Nota katalogowa pamięci:
    http://standby-shop.eu/photo/_pdf/628128BRILLANCE.pdf

Próbuje obsłużyć tą pamięć ale coś nie działa i najpierw mam kilka pytań:
    1.Co zrobić z niepodłączonymi wyjściami adresującymi pamięci(potrzebuje tylko 8 (na razie)a pamięć ma ich 17)?
    2.Pamięć posiada 2 piny CE(chip select) jeden z tego co wywnioskowałem jest negacją pierwszego czy wystarczy podłączenie jednego.

Taktowanie atxmega 2Mhz.

Oto mój kod:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Są komentarze więc wyszukaniu błędu powinno być proste.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13743913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13747188
    p.mezydlo
    Poziom 11  
    Linie adresowe sprowadziłem do masy ale nadal pamięć nie chce działać. Zwraca na terminalu 0, podczas pobierania danych z adresów do których wcześniej zapisałem dane.
  • Pomocny post
    #4 13747839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13747859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 13750827
    p.mezydlo
    Poziom 11  
    Dzięki koledzy za pomoc. Głupie błędy a 3 razy sprawdzałem. Nadal nie działa idealnie czasami wyskakują randomowe wartości. W sumie to zrobiłem całkiem niezły generator liczb losowych. Dodam opóźnienia i napisz co i jak. Jeszcze raz dzięki.

Dodano po 7 [minuty]:

No już sprawdziłem i to faktycznie kwestia dodania małego delay'a. Poprawie jeszcze kod zrobię adresowanie 16 bitowe(brakuje mi kabli) i wstawię dla potomnych.
  • #7 13751496
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    A z ciekawości zapytam - dlaczego nie wziąłeś XMEGA A1, która ma interfejs EBI dla tej pamięci?
  • #8 13751621
    p.mezydlo
    Poziom 11  
    Dobre pytanie hmm z tego co pamiętam to nie było fajnych płytek z tym prockiem.
    Chcieć chciałem bo jest więcej portów i A1 posiada DES i AES.
  • #10 13752020
    p.mezydlo
    Poziom 11  
    O nie wiedziałem, to dobrze że posiada może się kiedyś za to zabiorę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje obsłużyć pamięć SRAM BS62LV1027PCP55 z mikrokontrolerem ATxmega256A3BU, napotykając problemy z nieprawidłowym działaniem. W odpowiedzi na pytania, sugerowano podłączenie nieużywanych linii adresowych do masy oraz aktywowanie drugiego pinu CE (chip select) poprzez podłączenie go do stanu wysokiego. Po wprowadzeniu poprawek w kodzie, użytkownik nadal doświadczał problemów z odczytem danych, co okazało się być związane z błędami w zapisie i odczycie z rejestrów. Po dodaniu opóźnienia, problem częściowo ustąpił, a użytkownik planuje dalsze poprawki, w tym adresowanie 16-bitowe. W dyskusji poruszono również alternatywne modele mikrokontrolerów, takie jak XMEGA A1, które oferują interfejs EBI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA