logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZK 120 - magnetofon szpulowy, cisza po rozebraniu i złożeniu

julek_1988 28 Cze 2014 15:39 7437 13
REKLAMA
  • #1 13749552
    julek_1988
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie. Posiadam magnetofon szpulowy ZK 120 w którym zaczęło hałasować koło zamachowe. Poza tym wszystko było sprawne. Zdjąłem pokrywę górną i odkręciłem górną blachę żeby dostać się do dolnego łożyska koła. Po złożeniu wszystkiego urządzenie działa mechanicznie prawidłowo, natomiast w głośniku jest głucha cisza, tak jakby nie załączał się w ogóle wzmacniacz. Wciśnięcie przycisku zapis powoduje cichy trzask w głośniku, więc tam bym nie szukał przyczyny. Czy jest jakiś element mechaniczny włączający wzmacniacz, który mogłem źle poskładać?

Z góry dziękuję za porady.
    Julek.
  • REKLAMA
  • #2 13750183
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    julek_1988 napisał:
    Zdjąłem pokrywę górną i odkręciłem górną blachę

Dokładniej, którą?
    Może fotki?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 13751088
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Ocena: 129
    julek_1988 napisał:
    Zdjąłem pokrywę górną i odkręciłem górną blachę żeby dostać się do dolnego łożyska koła.
    ?????Przecież jak sama nazwa wskazuje dolne łożysko znajduje się na dole i jest przykręcone na dwie śrubki. Domyślam się że odkręciłeś mostek z głowicami. Sprawdź czy czegoś nie urwałeś.
  • REKLAMA
  • #4 13751112
    januszx3
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Cewki silnika magnetofonu ZK120, są jednocześnie uzwojeniami transformatora sieciowego zasilającego cały układ elektroniczny ( taki silnik-transformator). Każda cewka silnika składa się z 2 uzwojeń i jedno z nich należy do strony wtórnej transformatora i w tych obwodach sprawdź i poszukuj uszkodzeń.
    Do pomocy załączam Ci rys: ZK 120 - magnetofon szpulowy, cisza po rozebraniu i złożeniu
  • REKLAMA
  • #5 13751113
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2988
    Na tej stronie internetowej znajduje się schemat magnetofonu ZK 120 na polskim, niemieckim i rosyjskim. https://obrazki.elektroda.pl/7401949200_1389535458.gif Sprawdź zdatność do użytku potencjometra Р2-regulator barwy dźwięku i wyłącznik stopnia koncowego.Sprawdź anodowe napięcie na wyjściu mostku i na anodach lamp według schematu. Jeśli napięcie odpowiada schematu włącz magnetofon na odczyt i dotykaj końcem śrubokręta do siatek S1 lamp, przy sprawnej kaskadzie w głośniku powinien być dźwięk z częstością 50hz.Najhuczny dźwięk będzie z pierwszej lampy, a sam cichych z lampy wyjściowego stopnia.I jak rekomendował już kolega TELEWIZOREK 52 popatrz czy nie zaszkodziłeś czego przy pracy.
  • #6 13751114
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Przyczyn problemu moze być mnóstwo, od przypadkowego potrącenia króregoś z elementów, przez odłamianie przewodu głowicy, złe poskładanie przełącznika sterowanego krzywką wyboru funkcji. Przejdź tor sygnału ze śrubokretem w ręku, jak wyżej radzi aksakal.
  • #8 13751698
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    julek_1988 napisał:
    Wciśnięcie przycisku zapis powoduje cichy trzask w głośniku,
    No to już wiesz że nie ma przerwy między trafem głośnikowym a głośnikiem. Tak jak wyżej koledzy pisali, śrubokręt do reki i po kolei siatki sterujące lamp. Urwanie wyprowadzenia w głowicy raczej wykluczam, byłoby buczenia przy ustawieniu potencjometru siły głosu na maksa, prędzej jakieś zwarcie. Sprawdź listwę odczyt-zapis na płycie głównej. Zdarzało się że styki wyskoczyły i nie przełącza z pozycji zapis na odczyt. A oczko świci?
  • #9 13751735
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    jdubowski napisał:
    złe poskładanie przełącznika sterowanego krzywką wyboru funkcji
    No to chyba jest jedyna słuszna porada... Skoro słyszy tam jakiś stuk w głośniku to po co porady w stylu - sprawdź czy głośnik nieodłączony czy transformator/silnik sprawny itp. Przy krzywce zmiany funkcji masz zestaw styków i im się przyjrzyj.
  • REKLAMA
  • #10 13752215
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    A moja nie jest słuszna? Należy zaczynać od łatwiejszych do zlokalizowania usterek!
    Ten wyłącznik zwiera praktycznie S 1 lampy głośnikowej do masy. Lekkie "puknięcie" może być spowodowane przez zmianę napięcia anodowego.

ZK 120 - magnetofon szpulowy, cisza po rozebraniu i złożeniu
  • #11 13752516
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Panowie, może poczekamy aż zainteresowany napisze co rozbierał.
  • #12 13752708
    julek_1988
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi! Odkręciłem cztery śruby (o których pisze w instrukcji żeby ich nie odkręcać...). Całą płytkę lekko odgiąłem żeby mieć dostęp do koła zamachowego. Później poskładałem to w ten sposób, że mechanicznie wszystko działa poprawnie. Działają funkcje przełącznika, przewijanie w przód, tył itp. Widziałem że pod przełącznikiem funkcji jest ramię, które z jednej strony "zasprzęgla" głowicę a z drugiej strony umieszczone jest w styczniku. Czy ten stycznik steruje jedynie prędkościami silnika?
  • #13 13752750
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    julek_1988 napisał:
    Czy ten stycznik steruje jedynie prędkościami silnika?
    Jakimi prędkościami? Przecież chyba widać, że silnik się kręci cały czas z jednakową prędkością. Te styki właśnie włączają tor audio wtedy gdy trzeba. Czyli przy funkcji jednej pauzy, odczyt i zapis.
  • #14 13752805
    julek_1988
    Poziom 2  
    Przepraszam, chodziło mi o prędkość przesuwu taśmy. Magnetofon ożył, przyczyną było złe osadzenie ramienia w stykach. Ramię to wypadło podczas odkręcenia tej nieszczęsnej blachy. Dziękuję uprzejmie za liczne porady. Dostałem nauczkę, żeby najpierw zaglądać do serwisówki i nie rozkręcać wszystkiego jak popadnie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetofonem szpulowym ZK 120, który po rozebraniu i złożeniu nie wydaje dźwięku, mimo że mechanicznie działa poprawnie. Po analizie odpowiedzi, zasugerowano sprawdzenie elementów takich jak dolne łożysko, cewki silnika, potencjometr, oraz styki przełącznika funkcji. Użytkownik odkrył, że przyczyną problemu było niewłaściwe osadzenie ramienia w stykach, co spowodowało brak sygnału audio. Po poprawnym złożeniu urządzenie zaczęło działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA